Στόχος η δημοσίευση Τοπικού Σχεδίου Ακάμα τον Δεκέμβριο

Offsite Team -
03.11.2021 - 14:31

Στόχος η δημοσίευση Τοπικού Σχεδίου Ακάμα τον Δεκέμβριο

"Έπειτα από σημερινή σύσκεψη, στο Προεδρικό Μέγαρο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τους κοινοτάρχες".

Ο Νοέμβριος καθορίζεται ως ο μήνας τελικής διαβούλευσης των Υπουργών Εσωτερικών και Γεωργίας με τους κοινοτάρχες της περιοχής του Ακάμα, ώστε τον Δεκέμβριο να υπάρξει τελική δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, έπειτα από σημερινή σύσκεψη, στο Προεδρικό Μέγαρο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τους κοινοτάρχες της περιοχής του Ακάμα, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

"Η κατάληξη της σημερινής σύσκεψης ήταν ότι ο μήνας Νοέμβριος καθορίζεται ως ο μήνας τελικής διαβούλευσης των Υπουργών Εσωτερικών και Γεωργίας με τους κοινοτάρχες της περιοχής του Ακάμα, κατ’ ιδίαν, ώστε τον Δεκέμβριο να προχωρήσουμε στην τελική δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα", είπε στις δηλώσεις του ο κ. Νουρής.

 

Χαρακτήρισε τη σύσκεψη εξαιρετικά εποικοδομητική σημειώνοντας πως μοναδικό θέματα συζήτησης ήταν αυτό του Τοπικού Σχεδίου του Ακάμα.  

Επεσήμανε πως έχει γίνει μια τεράστια πρόοδος όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης, του σχεδιασμού και έχουν εισακουστεί πλείστες όσες εισηγήσεις των κοινοτήτων έχουν κατά καιρούς υποβληθεί.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Είπε πως από τη σημερινή συνάντηση υπάρχει αποτέλεσμα και πως "έγινε μια αποτίμηση των σημείων τριβής, που συνεχίζουν να παραμένουν και τα οποία πλέον έχουν περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό και είναι πολύ συγκεκριμένα και για τα οποία έχει υπάρξει πολύ σημαντική πρόοδος".  

Ερωτηθείς για τα σημεία στα οποία υπάρχει διαφωνία από τους κοινοτάρχες. ο ΥΠΕΣ ανέφερε πως "ως επί το πλείστο είναι τα θέματα ανάπτυξης, τα οποία θα πρέπει να συνάδουν με τις περιβαλλοντικές θέσεις κατά κύριο λόγο".  

Υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση προσπαθεί αφενός μεν να ισορροπήσει μεταξύ της δυνατότητας παραχώρησης αναπτυξιακών δικαιωμάτων και αφετέρου της τήρησης των κανόνων και όσων διέπουν οι περιβαλλοντικές νομοθεσίες.  

Θα προσπαθήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, και με οδηγία του ίδιου του Προέδρου, να πλησιάσουμε και να γεφυρώσουμε τις όποιες διαφορές, ανέφερε.  

Είπε πως προσωπικά θεωρεί πως «είμαστε πάρα πολύ κοντά για να είναι εφικτό ο Δεκέμβριος να είναι ο μήνας δημοσίευσης του Τοπικού Σχεδίου».  

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ανέφερε πως θεωρεί ότι το θέμα του Ακάμα βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή του. Εξέφρασε, εξάλλου, την αποφασιστικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη «αλλά και τη δική μας να δώσουμε τέλος σε μια εκκρεμότητα, που ταλανίζει και την περιοχή, αλλά και ευρύτερα την κοινή γνώμη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες».  

"Οι λύσεις που συζητούμε πιστεύω ότι κινούνται στο πλαίσιο της αειφορίας, παρέχουν ουσιαστική προστασία στο μοναδικό φυσικό  περιβάλλον της περιοχής, σέβονται τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα στις κοινότητες να καρπωθούν τα οφέλη από τη λειτουργία ενός σύγχρονου Εθνικού Δασικού Πάρκου", σημείωσε.  

Είπε πως συζητήθηκε και ο τρόπος μέσα από τον οποίο κάποιο όφελος και οι ιδιοκτήτες γης εντός του Δασικού Πάρκου, που δεν θα μπορούν να αναπτύξουν τις περιουσίες τους. Σημείωσε πως και με αυτή την εξέλιξη δίνεται λύση σε ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα.  

Πρόσθεσε πως αυτός και ο Υπουργός Εσωτερικών θα έχουν συναντήσεις με τους κοινοτάρχες εντός του Νοέμβρη και με την ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου, αλλά και την ολοκλήρωση του Εθνικού Δασικού Πάρκου μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς «μπαίνει τέλος σε ένα διαχρονικό πρόβλημα, που ταλανίζει την ευρύτερη περιοχή της Πάφου, του Ακάμα, τα τελευταία 30 χρόνια».  

Ο κοινοτάρχης Ίννειας, Γιάγκος Τσίβικος, σε δηλώσεις του είπε πως "το θετικό σήμερα της συνάντησης είναι ότι το αίτημα της πλειοψηφίας τουλάχιστον των κοινοταρχών για αναβολή της εξαγγελίας του Τοπικού Σχεδίου για περαιτέρω διαβούλευση έχει ικανοποιηθεί, και θα δοθούν ένα – δυο μήνες περιθώριο ούτως ώστε να γίνουν περαιτέρω διαβουλεύσεις με την κάθε κοινότητα ξεχωριστά για να δούμε πόσο μακριά είναι τα αιτήματα με το τι θα δοθεί για το Τοπικό Σχέδιο".  

Επεσήμανε πως «για να βρεθεί μια λύση πρέπει να βάλουμε όλοι νερό στο κρασί μας. Δεν μπορεί να έχουμε ακραίες θέσεις, ούτε οι κοινότητες αλλά ούτε και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες», ανέφερε.  

Εξέφρασε την ελπίδα μέχρι τον Δεκέμβριο «να έλθουμε πιο κοντά όσον αφορά την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, ούτως ώστε ο κόσμος να μην έχει αντιδράσεις και να οδηγηθούμε στην εξαγγελία χωρίς πολλά προβλήματα».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home