Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στόχος online εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους από Οκτώβριο

Του Στέλιου Στυλιανού -
28.08.2022 - 06:20

Στόχος online εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους από Οκτώβριο

Thumbnail
Στο φουλ οι μηχανές στην υπηρεσία εκλογών ενόψει Προεδρικών - Τρέχουν οι διεργασίες

Σε εντατικούς ρυθμούς μπαίνει η υπηρεσία Εκλογών με στόχο να διεκπεραιωθούν όσα απαιτούνται για την διεξαγωγή των Προεδρικών εκλογών τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Μάλιστα όπως πληροφορούμαστε τις προηγούμενες μέρες στάλθηκε στην Βουλή τροποποιητικό νομοσχέδιο μέσα από το οποίο ουσιαστικά θα αλλάξει η τελευταία μέρα για εκλογή στους εκλογικούς καταλόγους που είναι 2α Ιανουαρίου. 

Συγκεκριμένα η τελευταία μέρα για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους θα είναι η 27η Δεκεμβρίου όπως έχει άλλωστε ανακοινωθεί ωστόσο χρειάζεται η νομοθετική ρύθμιση που υπήρξε σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. 

Όπως μας λέχθηκε από την υπηρεσία εκλογών το κλείσιμο του εκλογικού καταλόγου πιο νωρίς γίνεται συνήθως όταν οι Προεδρικές είναι αρχές Φεβρουαρίου καθώς υπάρχει βάση της νομοθεσίας και περίοδος ενστάσεων 10 ημερών ενώ ακολούθως θα γίνουν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται για οριστικοποίηση του τελικού εκλογικού καταλόγου 15 μέρες πριν από τις Προεδρικές.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023 θα γίνει η υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές, ενώ την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 θα διεξαχθεί η ψηφοφορία (Πρώτος γύρος εκλογών) και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 θα διεξαχθεί η Επαναληπτική εκλογή, εάν δεν υπάρξει εκλογή από τον Πρώτο γύρο.

Στόχος η ηλεκτρονική εγγραφή νέων ψηφοφόρων

Στο μεταξύ η υπηρεσία Εκλογών σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας προχωρούν με την δημιουργία πλατφόρμας μέσω της οποίας θα μπορεί να υπάρξει εγγραφή των νέων ψηφοφόρων ηλικίας 18 - 25 στους εκλογικούς καταλόγους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο από την υπηρεσία εκλογών όσο και από το υφυπουργείο έρευνας αυτό το διάστημα ετοιμάζεται η πλατφόρμα με στόχο να μπορέσει να λειτουργήσει μέσα στον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι η εγγραφή νέων στον εκλογικό κατάλογο είναι κάτι που απασχολεί διαχρονικά καθώς δεν υπάρχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο θα αλλάξει τα δεδομένα η online εγγραφή. 

Home