Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στον Τραμπ ο προϋπολογισμός ΕΑ για άρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Offsite Team -
18.12.2019

Στον Τραμπ ο προϋπολογισμός ΕΑ για άρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Thumbnail
Στο γραφείο του Τραμπ ο προϋπολογισμός Εθνικής Άμυνας, με πρόνοια για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Με ψήφους 86 υπέρ και 8 κατά και η ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσία υπερψήφισε το απόγευμα της Τρίτης τον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα, ο οποίος – μεταξύ άλλων – περιέχει πρόνοια για άρση του εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί το 1987 στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι πρόκειται να υπογράψει το νόμο, που ήδη βρίσκεται στο γραφείο του.

 

Επίσης, απαγορεύει την μεταφορά στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-35, εξ αιτίας της αγοράς από την Άγκυρα ρωσικών πυραύλων S-400, εγκρίνοντας παράλληλα κονδύλια 30 εκατομμυρίων δολαρίων για την φύλαξη των όποιων τουρκικών αεροσκαφών, ανταλλακτικών και άλλου σχετικού υλικού βρίσκεται στις ΗΠΑ, αλλά και την ανάπτυξή εναλλακτικών τρόπων για την παραγωγή αλλού, αυτών των τμημάτων του προγράμματος F-35 που είχε αναλάβει να παράξει η  Τουρκία.

 

Παράλληλα, το Κογκρέσο εκφράζει προς τον Αμερικανό Πρόεδρο την άποψη – με μη δεσμευτικό τρόπο – ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων από την Άγκυρα αποτελεί «σημαντική συναλλαγή υπό τις πρόνοιες του Νόμου CAATSA (για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής) και βάσει αυτών θα πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία κυρώσεις.

 

Ταυτόχρονα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες σε δύο μέρη το νομοσχέδιο κατανομής κονδυλίων, ένα πακέτο ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.

 

Το πρώτο πακέτο – που αφορά δαπάνες στο εσωτερικό των ΗΠΑ – εγκρίθηκε από την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή με ψήφους 297 – 120. Το δεύτερο τμήμα – που αφορά την χρηματοδότηση του Πενταγώνου και άλλων συναφών δραστηριοτήτων – πέρασε με ψήφους 280-38. Στο δεύτερο πακέτο συμπεριλαμβάνεται και ολόκληρο το νομοσχέδιο «για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Γερουσία αναμένεται επίσης να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου να υπογραφεί σε νόμο από τον Πρόεδρο Τραμπ, ώστε να αποφευχθεί το «λουκέτο» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

ΚΥΠΕ

Home