Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συλικιώτης: H EE δεν απαντά στην ανεργία με μόνιμες θέσεις

Offsite Team
- 18.02.2019

Συλικιώτης: H EE δεν απαντά στην ανεργία με μόνιμες θέσεις

Thumbnail
Τι αναφέρει ο Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης.

Δυστυχώς  η ΕΕ στο πρόβλημα της ανεργίας απαντά με "περισσότερες πληροφορίες στους ανέργους για δουλειές σε άλλες χώρες" ενώ αυτό που χρειάζεται είναι μακροχρόνιες πολιτικές δημοσίων επενδύσεων για επαναβιομηχανοποίηση, ιδιαίτερα στις χώρες που πέρασαν από μνημόνια αλλά και η δημιουργία μόνιμων αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα μέσα από αυτές τις επενδύσεις, δήλωσε  ο Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης.

 

Ο κ. Συλικιώτης ο οποίος ήταν εισηγητής σε έκθεση ιδίας πρωτοβουλίας αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας, με τίτλο «Συνθήκες εργασίας και επισφαλής απασχόληση»,  δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι στόχος ήταν να τεθεί ξανά η έννοια της απασχόλησης στη σωστή της βάση, τονίζοντας ότι η απασχόληση πρέπει να είναι αξιοπρεπής και να προσφέρει στον εργαζόμενο και την οικογένεια του μια καλά ισορροπημένη ζωή.

 

«Επανεντάξαμε στη συζήτηση τον ορισμό της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την αξιοπρεπή απασχόληση που ορίζει την αξιοπρεπή εργασία ως πλήρη και παραγωγική απασχόληση, που διασφαλίζει την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου, ένα δίκαιο εισόδημα και ασφάλεια στην εργασία, που παρέχει ελευθερία της έκφρασης της άποψης, της οργάνωσης και συμμετοχής στις αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές του, και διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση για όλους, άντρες και γυναίκες», ανέφερε.

 

Ο κ. Συλικιώτης συνέχισε λέγοντας ότι είναι ακριβώς στα πλαίσια της αξιοπρεπούς απασχόλησης που το ΑΚΕΛ στηρίζει και τον δίκαιο αγώνα των οικοδόμων που γίνεται αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας ότι ο αγώνας τους δεν αφορά μόνο τους οικοδόμους αλλά  όλους τους εργαζόμενους, καθώς η κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων και η δια νόμου εφαρμογή τους, αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα. Είναι κρίμα, συνέχισε, που η εργοδοσία αναιρεί τα συμφωνηθέντα για προσχέδιο νόμου για καθολική εφαρμογή των 5 βασικών σημείων της συλλογικής σύμβασης, δηλαδή το ωράριο, η μισθοδοσία, το Ταμείο Προνοίας, οι αργίες και το φιλοδώρημα.

Εργασιακά θέσμια στην ΕΕ

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε σε πισωγύρισμα στα εργασιακά θέσμια στην ΕΕ, σε αύξηση της φτώχειας, των κοινωνικών ανισοτήτων και σε διάλυση των εργασιακών σχέσεων ως αποτέλεσμα, όπως σημείωσε, των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν στους λαούς τα τελευταία δέκα χρόνια.

«Το 2016, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση στην Ένωση αναγκάστηκε να δηλώσει πως η ΕΕ δεν θα γίνει η Άγρια Δύση του κοινωνικού ντάμπιγκ. Ότι χάνει τον κοινωνικό της χαρακτήρα και πως αυτές οι γενιές των νέων ζουν σε χειρότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση από τους γονείς τους. Σε αυτά τα πλαίσια, το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπήκε στη διαδικασία συζήτησης για την κοινωνική κατάσταση και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Κυρίως προχώρησε σε εκθέσεις ιδίας πρωτοβουλίας αναφορικά με εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα», ανέφερε.  

 Παραδείγματα τέτοιων εκθέσεων ήταν, όπως είπε ο κ. Συλικιώτης, η έκθεση για το κοινωνικό ντάμπιγκ, (τη βίαιη πίεση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων προς τα κάτω), η έκθεση της Κονστατίνκα Κούνεβα, από την Ελλάδα για την επισφαλή απασχόληση των γυναικών, και η έκθεση στην οποία ο ίδιος ήταν εισηγητής για τις συνθήκες απασχόλησης και την επισφαλή εργασία.

Μεταδιδακτορικοί διδάσκοντες

Ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε και στο θέμα της επισφάλειας των Μεταδιδακτορικών διδάσκοντων (ΔΕΔΕ), αλλά και των δασκάλων/ καθηγητών στην Κυπριακή Δημοκρατία που εργάζονται ως παροχείς υπηρεσιών, θέμα το οποίο έθεσε τόσο στην Κομισιόν όσο και το Ευρωκοινοβούλιο. Ανέφερε πως στην Κύπρο το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλούσιων αυξάνεται δραματικά και η χώρα μας καθίσταται πλέον πρωταθλήτρια στην ΕΕ όσον αφορά στη διεύρυνση των ανισοτήτων.

Όπως είπε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας το 2017 το ποσοστό των νέων, ηλικίας 18-24 ετών, οι οποίοι αν και εργάζονταν, παράλληλα βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας λόγω χαμηλών μισθών, εκτοξεύθηκε στο 13,7%, σε σύγκριση με 10,2% το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, πρόσθεσε, η Κύπρος είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που παρατηρήθηκε αύξηση στο ποσοστό των νέων, οι οποίοι εργάζονται, αλλά παράλληλα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ενώ αντίθετα, ο μέσος όρος στην ΕΕ μειώθηκε στο 11%, σε σύγκριση με 12,1% το προηγούμενο έτος.

«Τέτοιο είναι και το παράδειγμα των ΔΕΔΕ. Αντί η εισδοχή στον κόσμο της εργασίας να γίνεται μέσα από μόνιμα συμβόλαια και θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, πιέζονται οι μισθοί και τα δικαιώματα των νέων προς τα κάτω μέσα από την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Το αποτέλεσμα είναι τα οικονομικά και εργασιακά αδιέξοδα για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι νέοι. Μετά από ερώτηση που κάναμε στην Κομισιόν, δεν πήραμε απάντηση σε εύλογο χρονικό διάστημα, έτσι θέσαμε το θέμα στην Επιτροπή Απασχόλησης του Κοινοβουλίου, όπου και συζητήθηκε. Με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε την πίεση που ασκήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να είναι καταλυτικός παράγοντας στην επίλυση της εργασιακής διαφοράς στο Πανεπιστήμιο Κύπρου», ανέφερε στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Συλικιώτης είπε πως οι τελευταίες προεδρίες του Συμβουλίου προσπαθούν να «κλείσουν» όσο πιο πολλά θέματα μπορούν με οποιονδήποτε τρόπο, φοβούμενες τις ισορροπίες δυνάμεων στον επόμενο ευρωκοινοβούλιο.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε σχόλιο του μεγαλύτερου γερμανικού συνδικάτου Υπηρεσιών (Ver.di) για τον Κοινωνικό Πυλώνα ότι η Επιτροπή «έχασε την τελευταία της ευκαιρία να γίνει πιστευτή» ισχύει τόσο για την πρόταση για κοινωνικό πυλώνα (στην οποία εντάσσεται και η αναθεώρηση της οδηγίας για τους αποσπασμένους εργαζόμενους) όσο και για τη συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Αρχή απασχόλησης (στην οποία από τις 14/2 εντάχθηκε και ο συντονισμός των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων).

«Ούτε ο Κοινωνικός Πυλώνας ούτε η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Αρχή Απασχόλησης δεν είναι δεσμευτική για τα Κράτη Μέλη. Αυτό δείχνει και τον χαρακτήρα αυτής της Ένωσης. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας επιβάλλονται στους λαούς μέσα από θεσμοθετημένους και υποχρεωτικούς κανόνες, αλλά τα κοινωνικά δικαιώματα παραμένουν προαιρετικά», ανέφερε.  

Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, η αναθεώρηση της Οδηγίας για τους αποσπασμένους μείωσε τον χρόνο απόσπασης και σε καμία περίπτωση δεν διασφάλισε την ίση μεταχείριση ντόπιων και αποσπασμένων εργαζόμενων και απόλυτο σεβασμό των συλλογικών συμβάσεων.

Πρόσθεσε ακόμη πως η προσωρινή συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια συναίνεση η οποία θα διατηρήσει το στάτους κβο της προώθησης της εσωτερικής μετανάστευσης (βλ. κινητικότητα εργαζομένων) ως λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Ο κ. Συλικιώτης σημείωσε πως υπάρχει η αναγκαιότητα για μακροχρόνιες πολιτικές δημοσίων επενδύσεων για επαναβιομηχανοποίηση, ιδιαίτερα στις χώρες που πέρασαν από μνημόνια και η δημιουργία μόνιμων αξιοπρεπών θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα μέσα από αυτές τις επενδύσεις.

Home