Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συλλούρης: Βασικός πυλώνας εξ. πολιτικής οι σχέσεις με Ιορδανία

Offsite Team
- 15.04.2019

Συλλούρης: Βασικός πυλώνας εξ. πολιτικής οι σχέσεις με Ιορδανία

Thumbnail
Οι δηλώσεις του ΠτΒ για τις σχέσεις με την Ιορδανία

Η ανάπτυξη στρατηγικών σχέσεων με φίλες γείτονες χώρες, όπως η Ιορδανία, αποτελεί για την Κύπρο, βασικό πυλώνα της εξωτερικής της πολιτικής, με απώτερο στόχο την οικοδόμηση ενός ευρύτερου πλέγματος συνεργασιών και τη δημιουργία ενός οργανισμού ασφάλειας και συνεργασίας των κρατών της περιοχής, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σε εισαγωγική ομιλία του στην 1η Τριμερή Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Ιορδανίας, Ελλάδας, Κύπρου, στη Νεκρά Θάλασσα.

 

«Ο στόχος αυτός καθίσταται καίριας σημασίας υπό το φως σοβαρών προκλήσεων και καταιγιστικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο κ. Συλλούρης, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση της Κύπρου, οι προκλήσεις αυτές προέρχονται από την Τουρκία και αφορούν, τόσο στο κυπριακό πρόβλημα όσο και στα αναφαίρετα ενεργειακά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δύο ζητήματα, που άπτονται κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.

 

Επί του προκειμένου, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας, αλλά και για τη σταθερή στάση αρχών που τηρεί η Ιορδανία και το ιορδανικό Κοινοβούλιο, σε αυτά τα ζητήματα, στο περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.  

 

Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος στηρίζει, στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου, τις προσπάθειες για επίλυση του Μεσανατολικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας την καθόλα ουσιαστική συμβολή της Ιορδανίας στην Ειρηνευτική Διαδικασία και διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της Κύπρου και της Βουλής των Αντιπροσώπων ειδικότερα να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη, όπως άλλωστε ήδη πράττει, στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ιορδανίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένου του δίκαιου αιτήματος της Ιορδανίας για αυξημένη ευρωπαϊκή βοήθεια στην αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού προσφύγων που φιλοξενεί.

 

Σημείωσε ότι για το θέμα αυτό, απέστειλε, τον Ιούλιο 2018, σχετικές επιστολές στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και στους Επιτρόπους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Χρήστο Στυλιανίδη, αρμοδίους για  τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια και για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, αντίστοιχα, συνεχίζοντας έτσι την πρωτοβουλία που είχε αναλάβει ο πρώην Πρόεδρος του Σώματος Γιαννάκης Ομήρου, το 2014.  

«Η ειρηνική επίλυση των διενέξεων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην περαιτέρω προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και του απώτερου στόχου της ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε και ευχήθηκε όπως οι διμερείς συνεργασίες και περιφερειακές συνέργειες που αναπτύσσονται, κατά το παράδειγμα του EastMed Gas Forum στο Κάϊρο, για τη δημιουργία περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, αποτελέσουν εργαλείο και όχημα προς επίτευξη του πολυπόθητου αυτού στόχου, στη βάση αμοιβαίων οφελών και συμφερόντων.  

Αναφερόμενος στην πρώτη αυτή τριμερή συνάντηση, ο κ. Συλλούρης τόνισε πως «υπογραμμίζει πρωτίστως τη βούλησή μας να εργαστούμε για την περιφερειακή συνεργασία από κοινού, προς όφελος των χωρών και των λαών μας και προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αξιοποιώντας με πρακτικό τρόπο τις μακροχρόνιες και καλές σχέσεις».  

«Στοχεύει δε στην ενίσχυση του ρόλου των χωρών μας, ως πυλώνων ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και στην εξυπηρέτηση των αρχών και των στόχων, που τέθηκαν από τους ηγέτες των τριών χωρών, στο πλαίσιο της μεταξύ τους εγκαινιασθείσας συνεργασίας, τον Ιανουάριο 2018», πρόσθεσε.  

Μιας συνεργασίας, συνέχισε, χωρίς αποκλεισμούς, που θα εδράζεται στο κοινό όραμα της ειρηνικής συνύπαρξης και των σχέσεων καλής γειτονίας, στις αρχές του διεθνούς δικαίου και του αλληλοσεβασμού για την ευημερία των λαών της περιοχής.  

 

Ανέφερε ότι τα Κοινοβούλια, ως οι σύνδεσμοι μεταξύ Κυβερνήσεων και πολιτών, έχουν καίριο ρόλο να διαδραματίσουν στη διάδοση αυτών των μηνυμάτων, μέσω μιας συνεργασίας με πρόσθετη αξία, που θα έχει δηλαδή ουσιαστικό περιεχόμενο και θα στοχεύει σε απτά αποτελέσματα.  

Στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί και όσων δρομολογούνται, στο διμερές και τριμερές πλαίσιο, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, του τουρισμού, της εμπορικής ναυτιλίας, της γεωργίας, της υγείας και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, πρόσθεσε.  

Σε ό,τι αφορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε σε δύο εν εξελίξει πρωτοβουλίες, οι οποίες αφορούν στη δημιουργία Κέντρου Συνεργασίας Μέσης Ανατολής, που θα εξελιχθεί αθροιστικά, μέσα από θεματικές πρωτοβουλίες και συνέργειες, οι οποίες, όπου είναι δυνατό, θα συνενώνονται σε ευρύτερες περιφερειακές συνεργασίες, εντός και πέραν της περιοχής. 

 

 Βασικοί σκοποί του Κέντρου Συνεργασίας Μέσης Ανατολής είναι, κατά πρώτον, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, η παραγωγή και διάδοση γνώσεων, ιδεών, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, σε τομείς, όπως η έρευνα, η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα, η τεχνολογία, η ενέργεια, το περιβάλλον, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός και, κατά δεύτερον, η ενθάρρυνση και προώθηση δράσεων και συνεργειών στους εν λόγω τομείς. Θα μετέχουν κοινοβούλια, ερευνητές, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκοί και μη κυβερνητικοί οργανισμοί από χώρες της περιοχής.

Ανέφερε επίσης ότι στο ίδιο πλαίσιο ευρύτερης περιφερειακής συνεργασίας είναι και η πρωτοβουλία της εισαγωγής της Αραβικής γλώσσας στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ταράουνε για την εκφρασθείσα πρόθεσή του να συνδράμει αυτή την πρωτοβουλία.  

Σημείωσε ότι τις ερχόμενες μέρες θα συναντήσω στην Αίγυπτο τον Πρόεδρο του Αραβικού Συνδέσμου, τον οποίο έχω ήδη ενημερώσει σχετικά με επιστολή μου.

Τα θέματα που επιλέχθηκαν για τη διαμόρφωση του πλαισίου της τριμερούς συνεργασίας μας, χωρίς να είναι βέβαια περιοριστικά, αναδεικνύουν την αυξανόμενη δυναμική της ήπιας ισχύος στην προώθηση των προαναφερθέντων στόχων, με δεδομένη την κυρίαρχη γεωπολιτική τους διάσταση, υπογράμμισε.

Home