Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συμφωνούν όλοι πλην ΑΚΕΛ για το σχέδιο του Νίκου για εμπλοκή ΕΕ

Offsite Team
- 31.03.2023

Συμφωνούν όλοι πλην ΑΚΕΛ για το σχέδιο του Νίκου για εμπλοκή ΕΕ

Επανακατάθεσε την πρόταση του για ενεργειακά το ΑΚΕΛ - Τεχνοκράτες στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συστήνει ο ΠτΔ

Ευθυγράμμισε τους πάντες στο Κυπριακό ο Νίκος Χριστοδουλίδης με το ΑΚΕΛ να είναι το μόνο κόμμα που διαφώνησε ως προς την τακτική προσέγγισης του νέου Προέδρου για το πώς θα επιτευχθεί ‘ξεκλείδωμα’ του Κυπριακού και επανέναρξη Συνομιλιών.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο επί θητείας του επεξήγησε στους Πολιτικούς Αρχηγούς για το πλάνο του ως προς την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα του Κυπριακού θέτοντας έτσι τα Ευρωτουρκικά με το Κυπριακό ως ένα πακέτο που θα έχει ως αποτέλεσμα το win-win και για τα δυο μέρη. Αφενός για την Τουρκία αλλά κυρίως και αφετέρου για την Κύπρο.

Με την πρόταση του Νίκου Χριστοδουλίδη συμφώνησαν όλα τα κόμματα ακόμη και του ‘αντιπολιτευόμενου’ ΔΗΣΥ αλλά ακόμη και του ‘αντιΔΔΟ’ ΕΛΑΜ. Μοναδική εξαίρεση στην εξίσωση ευθυγράμμισης το ΑΚΕΛ, το οποίο είναι της θεώρησης πως η διασύνδεση του Κυπριακού έπρεπε να γίνει με τα ενεργειακά αντί με τα ευρωτουρκικά.

Πιο συγκεκριμένα ως προς την ενημέρωση που έτυχαν οι Αρχηγοί επί του ‘Πλάνου Χριστοδουλίδη’, ο Κ. Λετυμπιώτης με το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου σημείωσε πως «ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, για τη συνάντηση που είχε με την κα Ρόζμαρι ντι Κάρλο, αλλά και για την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου… Ο Πρόεδρος ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις τη στήριξη και την ενίσχυση τους στις προσπάθειες του, ώστε αυτή η πρόταση για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ - πάντοτε υποστηρικτικά στο πλαίσιο των ΗΕ και ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι η πρόταση αυτή δεν είναι για να αντικαταστήσει η ΕΕ τα ΗΕ -  να στηριχθεί από όλους μας και να καταστεί εφικτό να φτάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση για όλα τα μέρα και να φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση τι θα γίνει εάν η ΕΕ δεν διορίσει πολιτική προσωπικότητα ο κ. Λετυμπιώτης είπε: «η πρόταση του Προέδρου είναι για να μπορέσει να αρθεί το αδιέξοδο, είναι ο διορισμός μιας πολιτικής προσωπικότητας για να μπορέσουμε να άρουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο συμφωνημένο πλαίσιο. Αν οι διαπραγματεύσεις επαναρχίσουν χωρίς τον διορισμό απεσταλμένου, προφανώς θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Εμείς βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και καλούμε την άλλη πλευρά να δείξει την ίδια ειλικρινή βούληση που δείχνουμε εμείς για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνη και η Αννίτα αλλά και Αναστασιάδης

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συμφώνησε με αυτή την πρόταση του Νίκου Χριστοδουλίδη λέγοντας μάλιστα ότι θα στηρίξει αυτή την πρόταση.

«Έχουμε ακούσει τις εισηγήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, συμφωνούμε όσον αφορά τον ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και βεβαίως θα λειτουργήσουμε ενισχυτικά εκεί και όπου μπορούμε», είπε συγκεκριμένα η Αννίτα Δημητρίου.

Από πλευράς του ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως «Η εμπλοκή της ΕΕ σε σχέση με τα ευρωτουρκικά μπορεί να δώσει το κίνητρο, μια άλλη διάσταση στις προσπάθειες, στις πολλές, που καταβάλλουμε, για να επαναρχίσει ο διάλογος». Σημείωσε επίσης ότι «ο νέος Πρόεδρος φέρνει μια νέα δυναμική πρόταση, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τα όσα επισυνέβησαν μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και συνεπώς είναι κάτι το οποίο, και χαίρομαι να πω ότι το σύνολο των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, έστω και αν κάποιοι έχουν κάποιες επιφυλάξεις, θεωρούν ότι οδεύουμε ή είναι μια πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ναι και από Νικόλα, ΕΔΕΚ, Κάρογιαν ακόμη και από ΕΛΑΜ

Ναι στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας είπαν και οι εταίροι του ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ αλλά παραδόξως και το ΕΛΑΜ, το οποίο είναι εναντίον της ΔΔΟ.

Πιο συγκεκριμένα ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «το ΔΗΚΟ χαιρετίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση του Κυπριακού. Θεωρούμε ότι η ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τις προσπάθειες άρσης του σημερινού αδιεξόδου, τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν στην Τουρκία για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να λυθεί το Κυπριακό πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Από πλευράς της η Μαρία Βασιλειάδου που συμμετείχε από πλευράς ΕΔΕΚ σημείωσε: «Στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ σε αυτή τη διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών, πάντοτε όμως μέσα στα πλαίσια της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς πρωτογενές δίκαιο και στην εσωτερική πτυχή του Κυπριακού και στην εξωτερική πτυχή του Κυπριακού»..

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιαν, αναφερόμενος στην ενημέρωση που είχαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε πως «ήταν μια ενδελεχής και πολύ σοβαρή ανάλυση», για να σημειώσει ότι τους βρίσκει «απόλυτα συμφώνους» αυτή η πρωτοβουλία, το περιεχόμενο της. Όπως ανέφερε «οι πρώτες επαφές που είχε θεωρώ ότι είχαν ένα θετικό πρόσημο», για να σημειώσει ωστόσο ότι «έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε».

Με θετικό μάτι βλέπει και το ΕΛΑΜ την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη συμμετοχή και εμπλοκή στην ουσία του ρόλου της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος του κόμματος, Χρίστος Χρίστου. Ταυτόχρονα όμως έπρεπε «να επιδιώκουμε μια λύση, η οποία να βασίζεται σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, όπως η ελεύθερη διακίνηση και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα». Το ΕΛΑΜ, συνέχισε, επαναλαμβάνει την πάγια θέση του κι απορρίπτει το πλαίσιο λύσης που βασίζεται στην ΔΔΟ κι επιμένει στην χάραξη μιας νέας στρατηγικής στη βάση του ενιαίου κράτους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υποκαθιστά τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, αλλά διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, είπε ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Κυριάκος Τσιμίλλης ο οποίος εκπροσώπησε το κόμμα στο Εθνικό Συμβούλιο. Σημείωσε επίσης ότι ο ρόλος της παρουσίας της ΕΕ στη διαδικασία, όταν αυτή ξεκινήσει, είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα προκύψει οτιδήποτε το οποίο να αποκλίνει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Όχι από ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ διαφοροποίησε τη στάση του και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρούν ότι τα ευρωτουρκικά είναι το πεδίο που θα ''ωθήσει'' την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματέυσεων. «Εμείς εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι το πεδίο εκείνο που μπορεί πραγματικά ν’ απελευθερώσει κίνητρα είναι τα ενεργειακά, ένας τομέας που ο ρόλος του έχει ενισχυθεί και εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία». Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι επανακατάθεσε την πρόταση του ΑΚΕΛ που είχε κάνει προ τριετίας για τα ενεργειακά με σκοπό να συζητηθεί γιατί πιστεύει ότι «εδώ μπορούν να υπάρξουν πραγματικά δυνατότητες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

ΠτΔ: Συστήνει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας με τεχνοκράτες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε επίσης τους πολιτικούς αρχηγούς για την πρόθεση του να προχωρήσει στη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, και θα τους αποστείλει περισσότερες λεπτομέρειες τις προσεχείς μέρες για να ακούσει τις απόψεις τους ως προς τη σύσταση αυτού του Συμβουλίου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης, ότι ανάμεσα σε πολλούς άλλους ρόλους που θα έχει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, θα είναι να ενισχύει ακόμη περισσότερο τη δουλειά του Εθνικού Συμβουλίου. 

Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή, αλλά και γενικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που δεν διαθέτει ένα τέτοιο Όργανο, για αυτό θα προχωρήσει με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ακολούθως θα πάει και μέσω της Βουλής να γίνει σχετική νομοθεσία που να αφορά τη σύσταση και τη λειτουργία ενός τέτοιου Σώματος, το οποίο θα έχει πολλαπλούς ρόλους, ένας από τους οποίους είναι να ενισχύει και τη δουλειά του Εθνικού Συμβουλίου.

Στόχος, όπως είπε, είναι μέσα από αυτή την απόφαση είναι να αναβαθμιστεί και ο ρόλος και η σημασία του Εθνικού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα απαρτίζεται «από τεχνοκράτες κατά κύριο λόγο. Χρειαζόμαστε την τεχνοκρατική, επιστημονική στήριξη στην προσπάθεια και για το Κυπριακό και άλλων θεμάτων που άπτονται της εσωτερικής και της εξωτερικής ασφάλειας, της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας, της πολιτικής προστασίας».

Home