Συνάντηση Τσίπρα - ΠτΔ κατά το Άτυπο Συμβούλιο στη Ρουμανία

Συνάντηση Τσίπρα - ΠτΔ κατά το Άτυπο Συμβούλιο στη Ρουμανία

Θα συναντηθούν στο περιθώριο άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Ρουμανία

Στο Σιμπίου της Ρουμανίας μεταβαίνει σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την οποία σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης θα τονίσει  τη σημασία έκφρασης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Κύπρο έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την ανάδειξη της προκλητικής στάσης της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τις πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να υπενθυμίσει και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018, καθώς και την πρόσφατη δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Επιπλέον, πρόκειται να υπογραμμίσει ότι απαραίτητη προϋπόθεση της αναβάθμισης του ρόλου της ΕΕ στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις είναι η αποτελεσματική προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της.

Ως προς τη φυσιογνωμία και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Τσίπρας θα εμμείνει στην ανάγκη οικοδόμησης μιας κοινωνικής Ευρώπης, μέσα από την ανάπτυξη συγκλίσεων, ικανών να διασφαλίσουν την πολιτική και κοινωνική συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.  

Όπως σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός και στο ζήτημα του Προσφυγικού, αναδεικνύοντας την πάγια θέση της Ελλάδας για μια συλλογική ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση, στη βάση των αρχών της συνευθύνης και της αλληλεγγύης.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη εμβάθυνσης της Ευρωζώνης με θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία, υποστηρίζοντας τις θέσεις για ισχυρό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης με σταθεροποιητική λειτουργία, καθώς και για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει ένα ευρωπαϊκό ταμείο καταθέσεων.  

Home