Συναντήθηκε με την Παγκύπρια Οργάνωση Προσφύγων ο ΠτΔ

Συναντήθηκε με την Παγκύπρια Οργάνωση Προσφύγων ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Προσφύγων, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κυριάκου Κούσιου και του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Παναγιώτη Σεντώνα.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Νουρής δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «έγινε μια συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάτι που καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτό το τεράστιο πρόβλημα, το προσφυγικό.

Πέραν από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας εθνικής πλέον στρατηγικής για το προσφυγικό η οποία να αντιμετωπίσει ολιστικά το σύνολο των προβλημάτων, καταλήξαμε ότι με την ολοκλήρωση της μελέτης που διεξάγει ο Φορέας (Ισότιμης Κατανομής Βαρών) και αφού τεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών,  θα υποβάλουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μαζί με την Ένωση Προσφύγων να αξιολογήσουμε τα ευρήματα για να καταλήξουμε σε μια εθνική στρατηγική.

Σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, στην προσπάθεια της να ανταποκριθεί στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος, έχει εκπονήσει σωρεία σχεδίων, έχουμε προχωρήσει στην παραχώρηση πάρα πολλών ωφελημάτων και κινήτρων. Όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν, ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε στην εθνική στρατηγική».

Ερωτηθείς αν η μελέτη αφορά τις περιουσίες προσφύγων στα κατεχόμενα και βοήθεια που έχουν πάρει, ο κ. Υπουργός είπε «ακριβώς. Είναι μια μελέτη εξαιρετικά σημαντικό να την έχουμε ολοκληρωμένη διότι περιλαμβάνει στοιχεία και παραμέτρους που θα μας βοηθήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για να φτάσουμε στη χάραξη της πολιτικής. Η βούληση της Κυβέρνησης είναι η στρατηγική να είναι τέτοια που θα αντιμετωπίσει τον κάθε πρόσφυγα αξιοπρεπώς. Να μην είναι ευτελής ούτε να θίγει αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας που έχουν υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία 46 χρόνια».

Ερωτηθείς είπε ότι «η μελέτη είναι σε πολύ καταληκτικό στάδιο. Τις επόμενες λίγες βδομάδες θα την έχουμε ενώπιον μας».

Home