Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το Συνέδριο ΑΚΕΛ το 2020 και ο κίνδυνος απομόνωσης έως το 2028

Του Στέλιου Στυλιανού -
29.09.2019 - 06:00

Το Συνέδριο ΑΚΕΛ το 2020 και ο κίνδυνος απομόνωσης έως το 2028

Thumbnail
«Σχοινοβασίες» χαρακτηρίζονται οι ενέργειες ΑΚΕΛ να «θάψει» από τώρα πιθανή συνεργασία με Νικόλα Παπαδόπουλο

Κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα στο ΑΚΕΛ, καθώς μια σειρά από γεγονότα θα καθορίσει το μέλλον για πιθανές συνεργασίες στην Εζεκία Παπαϊωάννου. Πρωταρχικώς για την ώρα στόχος στο κόμμα της Αριστεράς είναι το Συνέδριο του κόμματος το ερχόμενο Καλοκαίρι με το επόμενο διάστημα να ξεκαθαρίζει εάν, το κόμμα θα ποραστεί  ή όχι και μετά το συνέδριο με ΓΓ τον Άντρο Κυπριανού, καθώς ο ίδιος τόνισε επανειλημμένα ότι η απόφαση για παραμονή ή όχι στον ηγεσία του κόμματος θα αποφασιστεί συλλογικά.

Ωστόσο αν και ακόμα δεν είναι  σίγουρη η παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος, ο ίδιος μέσα από παρεμβάσεις του δίνει την γραμμή πλεύση τους ΑΚΕΛ στην περίπτωση που παραμείνει ο ίδιος στην ηγεσία. 

Συγκεκριμένα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ από την μια επισημαίνει σε δημόσιες τοποθετήσεις του ότι το κόμμα θα συζητήσει πολύ πιο έγκαιρα το θέμα των Προεδρικών Εκλογών, αναφέροντας ωστόσο ότι είναι δύσκολο για το ΑΚΕΛ να συνεργαστεί αυτή τη στιγμή με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη τον ενδιάμεσο χώρο, αφήνωντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με κοινωνικά κινήματα και μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. 

Μάλιστα σε συνέντευξη του την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα η «Καθημερινή», ο Άντρος Κυπριανού προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, επισημαίνοντας ότι  το ΑΚΕΛ δεν θα στηρίξει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ούτε και κανένα άλλο Δηκοϊκό στέλεχος,κίνηση η οποία προκάλεσε έκπληξη καθώς απομένουν 3,5 χρόνια μέχρι και τις Προεδρικές του 2023.

Η κίνηση αυτή του ΓΓ του ΑΚΕΛ, φαίνεται να προκαλεί ανησυχία ακόμα και σε στελέχη του ίδιου του κόμματος, με πηγές της Εζεκίας Παπαϊωάννου να επισημαίνουν ότι η τακτική αυτή ίσως οδηγήσει το κόμμα σε απομόνωση και μακριά από την εξουσία για ακόμα μια πενταετία. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές το εγχείρημα της μοναχικής πορείας, και συνεργασίας με κοινωνικά κινήματα τον ακολούθησε το ΑΚΕΛ στις προηγούμενες δύο Προεδρικές εκλογές με την υποψηφιότητα Μαλά χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα..

Παράλληλα κύκλοι της Αριστεράς επισημαίνουν ότι όποιες και αν είναι διαφοροποιήσεις με τα κόμματα του κέντρου, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας το ΑΚΕΛ μόνο με συνεργασία μαζί τους κατέφερε να ανέλθει στον εξουσία, τονίζοντας ότι δεν είναι και το καλύτερο να αποκλείει εξαρχής το ΑΚΕΛ την συνεργασία μαζί τους και ιδιαίτερα με το ΔΗΚΟ, το οποίο διαχρονικά παρουσιάζεται ως ρυθμιστής των εκλογών για εκλογή Προέδρου.

Τέλος, όπως και να έχουν τα δεδομένα σήμερα ακόμα και μετά την δήλωση Κυπριανού, για μη ψήφιση Νικόλα Παπαδόπουλου ή άλλου Δηκοικού στελέχους δεν πρέπει να αποκλείεται ανατροπή δεδομένων, είτε λόγω Κυπριακού είτε ακόμα και λόγω αλλαγής ρότας μετά το συνέδριο του κόμματος. 

Καταληκτικά πηγές από την Εζεκία Παπαϊωάννου σημείωσαν στην ιστοσελίδα μας ότι εκτός από τις διαφορές που υπάρχουν ιδιαίτερα στο Κυπριακό με τα κόμματα του ενδιάμεσου, η ηγεσία πρέπει να δει προσεκτικά και το θέμα της απομόνωσης καθώς με την τακτική αυτή θα βρεθεί απομονωμένη σε τρίτη διαδοχική αναμέτρηση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και πιθανότατα εκτός εξουσίας τουλάχιστον μέχρι το 2028.

Home