Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συνέντευξη υπ. Υγείας: «Το ΓεΣΥ εισέρχεται σε ομαλούς ρυθμούς»  

Συνέντευξη στον Στέλιο Στυλιανού
- 14.07.2019

Συνέντευξη υπ. Υγείας: «Το ΓεΣΥ εισέρχεται σε ομαλούς ρυθμούς»  

Thumbnail
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου μιλά στην Offsite για το ΓεΣΥ και τις προκλήσεις της Υγείας 

Ανασκόπηση της μέχρι τώρα εφαρμογής του ΓεΣΥ κάνει σε συνέντευξη του στην Offsite ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ο κύριος Ιωάννου τονίζει ότι οι δυσκολίες του ΓεΣΥ έχουν παρέλθει, με την κατάσταση στο νέο σύστημα υγείας να ομαλοποιείται.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφέρετε στα δεδομένα του ΓεΣΥ δίνοντας μάλιστα συγχαρητήρια στον ΟΑΥ για την ετοιμότητα που έδειξε στην λύση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν. 

-Εδώ και ενάμιση μήνα βρισκόμαστε στο ΓεΣΥ. Υπάρχει ικανοποίηση στο υπουργείο για την πορεία υλοποίησης του;

-Το ΓεΣΥ έχει ξεκινήσει τις πρώτες εβδομάδες με θετικό πρόσημο. Είναι σημαντικό ότι με την εφαρμογή του νέου σχεδίου υγείας έχουμε ξεκινήσει τις καινοτομίες που είχαμε σχεδιάσει, όπως είναι ο θεσμός του Προσωπικού γιατρού που δεν υπήρχε πριν και ήδη ο κόσμος εξυπηρετείται όσον αφορά στην συνταγογράφηση των φαρμάκων του και τις παραπομπές σε Ειδικούς Ιατρούς ή σε Κλινικά Εργαστήρια και Ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα. Σίγουρα υπάρχει ένα πρόβλημα με τον αριθμό των ειδικών γιατρών κάτι το οποίο αναγνωρίσαμε από την αρχή, βλέπουμε όμως με ικανοποίηση μια σταδιακή αύξηση και ευελπιστούμε ότι τους επόμενους 2-3 μήνες θα φτάσουμε στον αριθμό που έχει θέσει ως στόχο ο ΟΑΥ.

Τα προβλήματα που υπάρχουν τα έχουμε αναγνωρίσει, ενώ με το πέρασμα 5 εβδομάδων βλέπουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη εξοικείωση παρόχων και ασθενών με αποτέλεσμα να μειωθούν τα προβλήματα αυτά. Οφείλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου στον ΟΑΥ για τα αντανακλαστικά και την ετοιμότητα που έδειξε, καθώς αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τα διάφορα προβλήματα που αφορούσαν είτε το λογισμικό είτε άλλα θέματα να λυθούν είτε να δρομολογηθούν προς επίλυση.

-Σε αυτό συμβάλετε και εσείς ως υπουργείο;

Εμείς ως Υπουργείο έχουμε ρόλο συντονιστή για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εν γένει. Με δικές μας πρωτοβουλίες είχαμε διάφορες συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών. Πλέον, έχοντας περάσει στην εποχή του ΓεΣΥ, ο ρόλος μας είναι εποπτικός και θέλοντας να έχουμε ιδία άποψη και εικόνα για τη λειτουργία του ΓεΣΥ, είχαμε πριν από δύο εβδομάδες συνάντηση με εκπροσώπους όλων των παρόχων, όπου έγινε μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων και κατατέθηκαν εισηγήσεις για τη διαχείριση των δυσκολιών. 

Προσωπικά, πιστεύω πολύ στην τακτική επικοινωνία με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, εκείνους δηλαδή που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, διότι θεωρώ πως μόνο έτσι μπορούν να γίνουν ουσιαστικές διορθώσεις. Εξ ου και οι συναντήσεις αυτές θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. 

-Ένα από τα προβλήματα είναι ίσως και ο αυξημένος αριθμός ασθενών σε προσωπικούς ιατρούς. Υπάρχουν μάλιστα και παράπονα από ασθενείς.

-Έχουν φτάσει και σε εμάς κάποια παράπονα. Και εγώ προσωπικά θεωρώ ότι ο αριθμός των 2,500 που έχει τεθεί -κατόπιν αιτήματος της ιατρικής κοινότητας- είναι αρκετά μεγάλος. Ωστόσο, επαφίεται στον κάθε γιατρό να επιλέξει πόσους θα εγγράψει στη λίστα του, αφού στο ΓεΣΥ όπως έχει σχεδιαστεί υπάρχει το «επιχειρείν» και συνεπώς οι ιατροί μπορούν να ρυθμίσουν τη δουλειά τους όπως εκείνοι κρίνουν καλύτερα. 

Να πω, ωστόσο, πως  υπάρχουν και οι γιατροί οι οποίοι έχουν εγγράψει 2,500 ασθενείς στις λίστες τους και τους εξυπηρετούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι και οι Προσωπικοί Γιατροί έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής ως προς τον αριθμό των δικαιούχων που θα εγγράψουν, αλλά και ως προς τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας τους. Να σημειώσω επίσης ότι δεν είναι όλοι οι γιατροί που έχουν εγγράψει 2,500 ασθενείς και ούτε είναι υποχρεωτικό όλοι οι Προσωπικοί Ιατροί να φτάσουν αυτόν τον αριθμό. Εξάλλου, όπως δήλωσα και σε πρόσφατη διάσκεψη Τύπου που παραχώρησα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σε κάθε Προσωπικό Γιατρό αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 1,500 δικαιούχοι.  

Επίσης τις πρώτες εβδομάδες είχαν παρουσιαστεί προβλήματα ακόμα και σε γιατρούς που δεν είχαν εγγράψει τόσους πολλούς ασθενείς, καθώς είχαν κατακλυστεί από δικαιούχους που δεν ασθενούσαν. Αυτό είναι κατανοητό σε μεγάλο βαθμό, καθώς υπάρχουν δικαιούχοι που λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή και έπρεπε να τους συνταγογραφηθούν, ή άλλοι που χρειάζονταν παραπεμπτικά για Ειδικούς Ιατρούς ή για άλλες ακτινοδιαγνωστικές ή εργαστηριακές εξετάσεις. Μετά από πέντε εβδομάδες λειτουργίας του Συστήματος και έχοντας εξυπηρετήσει τον μεγαλύτερο αριθμό αυτών των δικαιούχων, αρχίζει σταδιακά να ομαλοποιείται η κατάσταση. Είμαι βέβαιος ότι μέχρι το φθινόπωρο, η κατάσταση θα ρυθμιστεί ακόμα καλύτερα, όταν και οι παροχείς αλλά και οι δικαιούχοι εξοικειωθούμε περισσότερο με το νέο περιβάλλον.

Ανάγκη το ΓεΣΥ

-Από την επισκεψιμότητα αυτή φαίνεται ότι ο κόσμος είχε ανάγκη το ΓεΣΥ. Πώς το αντιμετωπίζετε ως υπουργείο;

-Είναι γεγονός ότι τις πρώτες εβδομάδες δεν εφαρμόζονταν συγκεκριμένα πρωτόκολλα και πάρα πολλοί δικαιούχοι, οι οποίοι δεν είχαν πραγματικό πρόβλημα υγείας, «εκμεταλλεύτηκαν» αυτή την ευκαιρία για να χρησιμοποιήσουν το Σύστημα και τις υπηρεσίες του. 

Ένα από το προβλήματα που έχουμε εντοπίσει είναι η έλλειψη περιορισμών και πρωτοκόλλων, κάτι το οποίο έχει δρομολογηθεί και ήδη άρχισαν εδώ και δύο εβδομάδες να εισάγονται στο Σύστημα για αντιμετώπιση του φαινομένου κατάχρησης του Συστήματος. Τους επόμενους μήνες, θα ενταχθούν στο Σύστημα περίπου 7,500 πρωτόκολλα και κανονισμοί.

-Βλέπουμε ότι οι δικαιούχοι έχουν ενταχθεί μαζικά στο ΓεΣΥ. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πίεση στους γιατρούς έτσι ώστε να ενταχθούν περισσότεροι γιατροί το επόμενο διάστημα στο ΓεΣΥ; 

-Πιθανώς ναι. Εμείς ωστόσο δεν θέλουμε να ασκήσουμε καμία πίεση στους γιατρούς, αλλά θέλουμε, αφού μελετήσουν τα οικονομικά και τα άλλα δεδομένα του ΓεΣΥ, χωρίς οποιεσδήποτε στρεβλώσεις και προσκόμματα, να ενταχθούν στο Σχέδιο διότι οι ίδιοι το επιθυμούν και το επιλέγουν. 

Στόχος του Σχεδίου Υγείας είναι να βελτιώνεται συνέχεια μέσα από εισηγήσεις από δικαιούχους και παρόχους, έτσι ώστε να αναβαθμίζεται και να προσφέρει όσα και εμείς έχουμε οραματιστεί. Είναι ένας οργανισμός που συνεχώς θα εξελίσσεται. Θεωρώ ότι μετά και την τρίτη αναθεώρηση των καταλόγων αμοιβών των ιατρικών πράξεων των Ειδικών Ιατρών, θα έχουμε μεγαλύτερη ροή εγγραφών το επόμενο διάστημα. 

-Πότε θα διοριστεί από το υπουργείο η Επιτροπή Ελέγχου του ΓεΣΥ;

 Έχει ήδη διοριστεί ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ, ο δρ Χριστόδουλος Καϊσής. Η Επιτροπή Ελέγχου του ΓεΣΥ θα διοριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ευκαιρίες στον τομέα της Υγείας

-Ο τομέας της υγείας αλλάζει, ως υπουργείο βλέπετε κάποιο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις τόσο και από ιδιώτες με νέα νοσοκομεία όσο και από το Κράτος;

-Ως Υπουργείο Υγείας δεν σκοπεύουμε να κάνουμε τέτοιες επενδύσεις, αλλά ακριβώς το αντίθετο, μέσω της αυτονόμησης, θέλουμε να δοθεί το μήνυμα ότι στόχος του Υπουργείου  Υγείας δεν είναι να διευθύνει τα νοσοκομεία όπως έκανε τα τελευταία 50 χρόνια και κατά γενική ομολογία έχει αποτύχει.

Με την αυτονόμηση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων έχει μεταφερθεί η διοίκηση και η οικονομική εποπτεία από το Υπουργείο στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. 

Σίγουρα υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις από τα ίδια τα νοσηλευτήρια να επεκταθούν με περισσότερες κλίνες, καθώς από τη μια τα δημόσια νοσοκομεία είναι υπερπλήρη σε κλίνες και τα ιδιωτικά δουλεύουν με αρκετά υψηλή πληρότητα. Άρα χρειάζονται επιπλέον κλίνες και υποδομές. Έτσι έχουν δοθεί με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, πολεοδομικά κίνητρα σε όσα νοσηλευτήρια θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ, κάτι που ζητούσαν και τα ίδια μέσω της ΟΕΒ, με αύξηση του συντελεστή δόμησης μέχρι και 20%. Θεωρώ ότι μέσα από τα κίνητρα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα επεκταθούν. Μάλιστα υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για επέκταση από ιδιωτικό νοσηλευτήριο στην Λεμεσό. 

Είμαι ωστόσο σίγουρος επειδή ο ιδιωτικός τομέας αντιδρά γρήγορα στις ευκαιρίες, οι ευκαιρίες θα υπάρξουν.  

Home