Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συνεργασία Κύπρου-Ιρλανδίας για γενετική βελτίωση αιγοπροβάτων

Offsite Team -
29.09.2022 - 19:59

Συνεργασία Κύπρου-Ιρλανδίας για γενετική βελτίωση αιγοπροβάτων

Ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής και ο Πρέσβης της Ιρλανδίας Conor Long συμφώνησαν σε συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς όπως η γενετική βελτίωση των αιγοπροβάτων, η καταπολέμηση της απάτης στα τρόφιμα και η διαχείριση των υδάτων.

Ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Καδής συνάντησε την Πέμπτη τον Πρέσβη, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής της Ιρλανδίας στην Κύπρο και της συνάντησης του με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, κατά την οποία συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων, η συνεργασία Κύπρου – Ιρλανδίας στον αγροτικό τομέα.

Η συνάντηση, αναφέρεται, έγινε μέσα σε εγκάρδιο κλίμα και έδωσε την ευκαιρία να επιβεβαιωθούν οι διαχρονικά άριστες σχέσεις των δύο χωρών και να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Γεωργίας.  

Ο Πρέσβης συνοδευόταν από την Dr Sinead Mowlds, Ανώτερη Λειτουργό σε Συστήματα Τροφίμων στο SFSI (Sustainable Food Systems Ireland), έναν ιρλανδικό κυβερνητικό οργανισμό που παρέχει τεχνογνωσία σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, συμφωνήθηκε όπως οι δύο χώρες προχωρήσουν άμεσα σε συνεργασία σε τομείς όπως η γενετική βελτίωση των αιγοπροβάτων, η καταπολέμηση της απάτης στα τρόφιμα και η διαχείριση των υδάτων.

Ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Πρωτοβουλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για περιφερειακή συνεργασία και συντονισμό δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Καδής τόνισε ότι, στο πλαίσιο της υλοποίησης της πρωτοβουλίας αυτής, η Κύπρος σε συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής, έχει θέσει ως στόχο την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για αντιμετώπιση και προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συνεισφέροντας έτσι στην υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού. Σημείωσε ότι το Σχέδιο Δράσης αναμένεται να επικυρωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία τον Νοέμβριο, στα πλαίσια της συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP27.

Ο κ. Long εξέφρασε την ευαρέσκειά του και ευχαρίστησε τον Υπουργό για την εποικοδομητική συνάντηση και συνεργασία. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home