Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συνεργάτης Ακιντζί ιδρύει πλατφόρμα για λύση με συμφωνίες του ‘60

Offsite Team
- 31.05.2022

Συνεργάτης Ακιντζί ιδρύει πλατφόρμα για λύση με συμφωνίες του ‘60

«Σκοπεύω να διευρύνω το έδαφος για την ιδέα της χρήσης της πολιτικής ισότητας που προκύπτει από την ΚΔ»

Ο στενός συνεργάτης του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα θέσει στο τραπέζι τα δικαιώματα που παραχωρήθηκαν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα με τις ιδρυτικές συμφωνίες του 1959-1960, και ταυτοχρόνως θα εστιάσει στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν μέχρι το 2017.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χαρμαντζί προβάλλει την άποψη ότι οι ιδρυτικές συμφωνίες εγγυώνται την πολιτική ισότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας και είναι σημαντικές από την άποψη ότι αποτελούν τη μοναδική συμφωνία, στην οποία έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής οι δυο κοινότητες. Σύμφωνα με τον κ. Χαρμαντζί, ο οποίος βρίσκεται κοντά στις δυνάμεις λύσης στην τ/κ κοινότητα και στον πρώην Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η νέα πλατφόρμα που θα εστιάσει στο όραμα μετάβασης σε μια ενωμένη Κύπρο, με τη συμβολή δικηγόρων, πολιτικών και εκπροσώπων της τ/κ κοινότητας, θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων που απορρέει από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Χαρμαντζί μοιράστηκε με το ΚΥΠΕ το όραμά του για την επίλυση του Κυπριακού τονίζοντας ότι «προσπαθώ να εκφράσω ότι η πολιτική ισότητα που προκύπτει από την Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αποτελέσει το πολιτικό έδαφος (της λύσης). Πιστεύω ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν επιτύχει σημαντικά κέρδη βάσει των συμφωνιών του 1959-1960. Πιστεύω ότι μπορεί να οικοδομηθεί η λύση πάνω σε αυτό το έδαφος, λαμβάνοντας υπόψη και τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες που διεξήχθησαν μέχρι το 2017». 

Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός ανέφερε ακόμη ότι, «σκοπεύω να διευρύνω το έδαφος για την ιδέα της χρήσης της πολιτικής ισότητας που προκύπτει από την Κυπριακή Δημοκρατία και να δημιουργήσω μια πλατφόρμα σκέψης στην οποία θα συμμετέχουν δικηγόροι, οικονομολόγοι και πολιτικοί. Πρέπει να αναπτύξουμε αυτή τη συζήτηση πιο συλλογικά. Ο λόγος για τον οποίο προέβαλα την εν λόγω ιδέα είναι ότι πιστεύω ότι η ιδέα της ομοσπονδίας δεν πρόκειται να κερδίσει έδαφος διαφορετικά».

Ή ένταξη των Τουρκοκυπρίων στην ενωμένη Κύπρο

«Πιστεύω ότι η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων εξασφαλίστηκε με το Σύνταγμα του 1960. Στις πρόσφατες συνομιλίες, προέκυψε επίσης η ιδέα μιας εκ περιτροπής προεδρίας. Νομίζω ότι αυτή είναι μια εναλλακτική οδός (για την λύση)», αναφέρει επίσης, ο κ. Χαρμαντζί.

«Πιστεύω ότι η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων μπορεί να ενισχυθεί με τις ιδέες που θα διαμορφωθούν σε αυτή την πλατφόρμα. Από την άλλη, φέρω την άποψη ότι έχουν επιτευχθεί ισορροπίες στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων (κατά την περίοδο του 1960) εξ ονόματος των δύο κοινοτήτων. Φυσικά, θα πρέπει να συζητηθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με το λειτουργικό μέρος αυτού του θέματος. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η συμφωνία που επετεύχθη το 1960 είναι η μοναδική συμφωνία στην οποία έχουν καταλήξει ποτέ οι δυο κοινότητες» είπε. 

Σχετικά με την νέα πλατφόρμα, ο κ. Χαρμαντζί πρόσθεσε επίσης ότι «η διαδικασία θα διαμορφωθεί από τη συμβολή των δικηγόρων και φίλων μας. Εν πάση περιπτώσει, πιστεύω ότι αυτή η ιδέα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον δρόμο προς τη λύση. Από την άλλη, υπάρχουν μεταβαλλόμενες συνθήκες από το 1963 και το 1974. Επιπλέον, (δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι) μετά το 1974 και στις δυο κοινότητες προέκυψε ένα status quo. Αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας».

Τέλος, ο κ. Χαρμαντζί δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «αυτή είναι μια νέα διαδικασία που αποτελείται από διάφορα σκέλη. Πρώτον, πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία μεταξύ μας» είπε αναφερόμενος στην τουρκοκυπριακή πλευρά. «Εάν προκύψει μια συλλογική πρωτοβουλία (απόφαση), τότε μπορεί να καταστεί σαφές ποια δικαιώματα μπορούμε να διεκδικήσουμε» βάσει των ιδρυτικών συμφωνιών και των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μέχρι το 2017, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home