Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συνομιλίες για το Κυπριακό μετά τις εκλογές της Τουρκίας

Του Στέλιου Στυλιανού -
24.03.2023

Συνομιλίες για το Κυπριακό μετά τις εκλογές της Τουρκίας

Χριστοδουλίδης προς Γκουτέρες: Είμαι πανέτοιμος για Τριμερή στην Νέα Υόρκη

Ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες το σαφάρι επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μέσα από διαδοχικές συναντήσεις το τελευταίο 48ωρο παρουσίασε στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και σε Ευρωπαίους ηγέτες την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διεργασίες επίλυσης του Κυπριακού. 

Οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα από τις οποίες εξηγεί την προσέγγιση του για την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό συνεχίζονται και σήμερα όπου θα έχει χωριστές επαφές με τον Πρόεδρο της Γαλλίας  Εμανουέλ Μακρόν και με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, καθώς και με άλλους ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ. 

Σημειώνεται ότι κατά την χθεσινή μέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σύντομη συζήτηση και με τον Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο του γεύματος των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον ΓΓ του ΟΗΕ. 

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πλήρως ενημερωμένος για τις προτάσεις του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και εξέφρασε την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει ενημερωθεί πλήρως από την Ρόζμαρι Ντι Κάρλο για τη συζήτηση που είχε με τον ΠτΔ καθώς και την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να επαναλαμβάνει τις πτυχές της πρότασης του για επανέναρξη των συνομιλιών. 

Παράλληλα ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε στο Αντόνιο Γκουτέρες την ετοιμότητα του για μετάβαση στην Νέα Υόρκη για μια τριμερή συνάντηση θέση την οποία άλλωστε μεταφέρει και στην Ρόζμαρι Ντι Κάρλο κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Κύπρο. 

Βάσει τόσο της πρόθεσης Γκουτέρες για επανέναρξη των συνομιλιών όσο και του Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα βλέμματα στρέφονται προς την Τουρκία η οποία έχει εκλογές στις 14 Μαϊού καθώς δεν αναμένεται η Τουρκία να μπει πριν από την ημερομηνία αυτή σε συζητήσεις για το ενδεχόμενο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. 

Το πλήρες σχέδιο Χριστοδουλίδη για πρωταγωνιστική εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό

Η Κυπριακή Δημοκρατία ωστόσο δεν παραμένει με σταυρωμένα τα χέρια καθώς όπως ανέφερε ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξη του στο Euronews ο στόχος είναι μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία να επαναρχίσει ο διάλογος. 

Συγκεκριμένα στα πλαίσια της συνέντευξης του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στην εκτίμηση ότι η χρονική συγκυρία παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς η Τουρκία ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου επισημαίνοντας ότι η Κύπρος θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτό το διάστημα κάτι όπως είπε το οποίο συμφωνήθηκε με τους τρεις Προέδρους των θεσμικών οργάνων - για να δημιουργηθούν οι συνθήκες αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία, να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης.

Εξηγώντας την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού επισήμανε ότι έχει δύο πτυχές με την πρώτη να αφορά το σπάσιμο του αδιεξόδου στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατίας επικεντρώνεται. Και η δεύτερη που αφορά την τεχνοκρατική παρουσία και υποστήριξη των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα επεσήμανε: «η πρώτη προσπάθεια αφορά το να σπάσουμε το αδιέξοδο για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Και εδώ χρειαζόμαστε την πρωταγωνιστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Δεν επιχειρούμε να φύγει το Κυπριακό από τα Ηνωμένα Έθνη. Αντίθετα, τα Ηνωμένα Έθνη και το πλαίσιο των ψηφισμάτων είναι η ασφαλιστική μας δικλείδα, σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο. Αλλά για να σπάσουμε το αδιέξοδο, θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από μια πολιτική προσωπικότητα, μέσα από ενέργειες των θεσμικών οργάνων, μπορεί να μας οδηγήσει στο να πετύχουμε αυτό το στόχο και αυτή είναι η πρώτη πτυχή της πρότασής μας. Αυτό που επικεντρώνουμε και στοχεύουμε να πετύχουμε αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία»

Η δεύτερη πτυχή της πρότασης του Νίκου Χριστοδουλίδη έρχεται με την επανέναρξη των συνομιλιών μέσα από την τεχνοκρατική υποστήριξη των συνομιλιών από την ΕΕ.

Home