Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σύνταγμα : Σε 33 χρόνια (από το 1989) έγιναν 17 τροποποιήσεις

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 10.07.2022

Σύνταγμα : Σε 33 χρόνια (από το 1989) έγιναν 17 τροποποιήσεις

Η Offsite News κάνει ιστορική αναδρομή στις άλλες αποφάσεις συνταγματικής αναθεώρησης

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Oι τροποποιήσεις του Συντάγματος δεν είναι σύνηθες φαινόμενο αφού για να γίνει αυτό θα πρέπει να συντρέχει πάρα πολύ σοβαρός λόγος. Με αφορμή την επιδιωκόμενη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης που  θα ψηφιστεί χωρίς απρόοπτα στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 Ιουλίου, την περασμένη Πέμπτη 07 Ιουλίου 2022 ψηφίστηκε η τροποποίηση του Συντάγματος στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης. Mέσω της τροποποίησης θα συσταθεί  Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.   

Η συγκεκριμένη τροποποίηση είναι η 17η στη σειρά  από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960. Ωστόσο, η εν λόγω πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης   τιτλοφορείται η 22η ενώ έγιναν 16 τροποποιήσεις. Μέσα από την έρευνά μας διαπιστώνουμε ότι έγιναν άλλες έξι προτάσεις για συνταγματική αναθεώρηση αλλά δεν εγκρίθηκαν από τη Βουλή. Με αυτό τον τρόπο απαντάτε ότι η χθεσινή πρόταση που ψήφισε η Ολομέλεια είναι η 22η και 17η τροποποίηση Συντάγματος.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Λεζ. Φωτογραφία από τις υπογραφές Ζυρίχης - Λονδίνου που εγκαθίδρυσε την ανρξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας,

>>>>Διαβάστε ΕΔΩ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η Offsite News παρουσιάζει τις άλλες 16 τροποποιήσεις που έγιναν μέχρι τώρα. Η πρώτη προσπάθεια αλλαγής του Συντάγματος έγινε το 1989. Αναλυτικά:

Πρώτη τροποποίηση Συντάγματος: 17 Ioυνίου 1989 

Αναθεωρήθηκε το Άρθρο 111 του Συντάγματος που προέβλεπε την ρύθμιση θεμάτων που απορρέουν από  εκκλησιαστικούς νόμους.

>>>>Διαβάστε ΕΔΩ<<<<

Δεύτερη τροποποίηση Συντάγματος  - 1996

Η δεύτερη τροποποίηση έγινε το 1996 και μέσα από αυτή αναθεωρήθηκε το όριο ηλικίας των εκλογέων. Χαρακτηριστικά, μέχρι τότε το κατώτατο όριο ηλικίας ήταν το 21ο έτος και με την αναθεώρηση το όριο χαμήλωσε κατά τρία χρόνια αφού οι Κύπριοι πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου από τα 18 έτη.

>>>>Διαβάστε ΕΔΩ<<<<

Τρίτη τροποποίηση Συντάγματος  - 1996

Τροποποιήθηκε το Άρθρο 52 του Συντάγματος ώστε η αναπλήρωση βουλευτικής έδρας να διενεργείται σε περίοδο 45 ημερών από την κένωσή της σε ημερομηνία που θα ορίσει η Βουλή.

>>>>Διαβάστε ΕΔΩ<<<<

Τέταρτη τροποποίηση Συντάγματος - 2002

Με την τέταρτη τροποποίηση του Συντάγματος που έγινε το 2002 δίνει το δικαίωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παύει τον Διοικητή και Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας οι οποίοι με την τροποποίηση δεν θα θεωρούνται μέλη της μόνιμης δημόσιας Υπηρεσίας.

>>>>Διαβάστε ΕΔΩ<<<<

Πέμπτη τροποποίηση Συντάγματος  2006

Η τροποποίηση αυτή έγινε το 2006  ώστε η Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ασκεί κάθε επιλογή και διακριτική ευχέρεια που της προσφέρονται από το δίκαιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

>>>>Διαβάστε ΕΔΩ<<<<

Έκτη τροποποίηση Συντάγματος 2010

Με την έκτη τροποποίηση του Συντάγματος το 2010 αναθεωρήθηκε το Άρθρο 17 του Συντάγματος ώστε να επιτρέπεται κατόπιν δικαστικού διατάγματος η πρόσβαση στο απόρρητο αλληλογραφίας ή άλλης μορφής επικοινωνίας προσώπου για  τη διερεύνηση ή δίωξη σοβαρού ποινικού αδικήματος για το οποίο προβλέπεται, σε περίπτωση καταδίκης, ποινή φυλάκισης πέντε ετών και άνω. 

>>>>Διαβάστε ΕΔΩ<<<<

Έβδομη τροποποίηση Συντάγματος  2013

Η έβδομη τροποποίηση που έγινε το 2013 αφορά τη συμβατική υποχρέωση της Δημοκρατίας  να εκδίδει ή παραδίδει πολίτες της που διέπραξαν ποινικά αδικήματα στο εξωτερικό στη βάση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης νοουμένου ότι η εν λόγω σύμβαση εφαρμόζεται και από το αντισυμβαλλόμενο μέρος.

>>>>Διαβάστε ΕΔΩ<<<

Όγδοη τροποποίηση Συντάγματος  2015

Με την εν λόγω τροποποίηση που ψηφίστηκε το 2015 εγκαθιδρύθηκε το Διοικητικό Δικαστήριο για να εκδικάζει διοικητικό όργανο  ή αρχή ή πρόσωπο  το οποίο ασκεί εκτελεστική ή διοικητική εξουσία,, με σκοπό να ελεγχθεί αν αυτή είναι αντίθετη με τις διατάξεις του Συντάγματος

>>>>Διαβάστε ΕΔΩ<<<<

Ένατη τροποποίηση Συντάγματος 2016

Το 2016 επιτεύχθηκε η ένατη τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να αποκαλύπτονται ή να ελέγχονται προσωπικά ή ιδιωτικά δεδομένα για σκοπούς λήψης μέτρων εναντίον της διαφθοράς στη δημόσια ζωή.

>>>>Διαβάστε ΕΔΩ<<<<

Δέκατη τροποποίηση Συντάγματος  2016

Το 2016 τροποποιήθηκαν τα Άρθρα 7, 11, 47, 48, 49 53, 83 και 106 του Συντάγματος ώστε να προασπίζονται  τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα το δικαίωμα ζωής και σωματικής ακεραιότητας που  αντιτίθεται, ως θέμα αρχής, στην επιβολή της θανατικής ποινής. Η  παράγραφος 2 του Άρθρου 7 του Συντάγματος προέβλεπε για τη δυνατότητα επιβολής θανατικής ποινής διά νόμου στις περιπτώσεις φόνου εκ προμελέτης, εσχάτης προδοσίας, πειρατείας κατά το διεθνές δίκαιο και αδικήματος τιμωρούμενου διά ποινής θανάτου σύμφωνα με το στρατιωτικό ποινικό νόμο,. Σημειώνεται ότι ο  Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί κράτος μέλος, προβλέπει την κατάργηση της θανατικής ποινής. Η Κυπριακή Δημοκρατία διαχρονικά ως κράτος δικαίου που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα το δικαίωμα ζωής  αντιτίθεται, ως θέμα αρχής, στην επιβολή της θανατικής ποινής, 

>>>>Διαβάστε ΕΔΩ<<<<

Ενδέκατη τροποποίηση Συντάγματος  2019

Η ενδέκατη τροποποίηση του Συντάγματος ψηφίστηκε το 2019 και αφορά την οικονομική αυτονομία της Βουλής των Αντιπροσώπων με δικό της  προϋπολογισμό. Η ανάγκη διασφάλισης της ανεξαρτησίας της Βουλής των Αντιπροσώπων διαλαμβάνει τη  διάκριση  των εξουσιών  βρίσκοντας  και στην πράξη την απόλυτη έκφρασή της, 

>>>>Διαβάστε ΕΔΩ<<<<

Δωδέκατη τροποποίηση Συντάγματος - Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2019

Η δωδέκατη τροποποίηση καταπιάστηκε με  αλλαγή του Άρθρου 66 του Συντάγματος. Με βάση την τροποποίηση που επιτεύχθηκε την Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2019 η βουλευτική έδρα θεωρείται αποποιηθείσα ή μη καταληφθείσα όταν υποψήφιος πριν από την ανακήρυξή του αποβιώσει ή δεν αποδεχθεί να ασκήσει το δικαίωμα ανακήρυξής του. Παραλλήλως τα ίδια θα ισχύουν εάν πριν από τη νενομισμένη  διαβεβαίωση ο υποψήφιος αποβιώσει ή δεν αποδεχθεί να αναλάβει τα καθήκοντά του. 

>>>>Διαβάστε ΕΔΩ<<<<

Δέκατη Τρίτη Τροποποίηση Συντάγματος - Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Δέκατη Τρίτη Τροποποίηση του Συντάγματος. Αναθεωρήθηκε το Άρθρο 40 του Συντάγματος που καθορίζει ως ανώτατο όριο της δυο προεδρικές θητείες. Χαρακτηριστικά, το Άρθρο αναφέρει: «Δεν έχει υπηρετήσει (υποψήφιος)  συνεχόμενα στο αξίωμα του Προέδρου ή του Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας τις αμέσως δύο προηγούμενες θητείες.»

>>>>Διαβάστε ΕΔΩ<<<<

Δέκατη Τέταρτη Τροποποίηση Συντάγματος - 2019

Το 2019 τροποποιήθηκε το Άρθρο 64 του Συντάγματος που καθορίζει το όριο ηλικίας για την υποβολή υποψηφιότητας μέλους της Βουλής Αντιπροσώπων. Συγκεκριμένα, με την αναθεώρηση παρέχεται  η δυνατότητα διεκδίκησης βουλευτικής έδρας από πολίτες της Δημοκρατίας που συμπλήρωσαν το 21ο έτος της ηλικίας αντί του 25ου έτους  που ίσχυε μέχρι τότε.

>>>>Διαβάστε ΕΔΩ<<<<

Δέκατη Πέμπτη Τροποποίηση του Συντάγματος - Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Δέκατη Πέμπτη Τροποποίηση του Συντάγματος που προνοεί την  εγκαθίδρυση Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας που θα ασχολείται με τους αιτητές ασύλου. Σύμφωνα με την τροποποίηση, «Η  κατάσταση των αιτητών ασύλου οι οποίοι αναζητούν διεθνή προστασία είναι ιδιαίτερη λόγω των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και την επιβολή ειδικών διατάξεων του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση των οποίων απορρέουν συγκεκριμένα δικαιώματα εκ της ιδιότητας των προσώπων αυτών ως αιτητών ασύλου»

>>>>Διαβάστε ΕΔΩ<<<<

Δέκατη Έκτη Τροποποίηση Συντάγματος - Παρασκευή 20 Μαϊου 2022

Την Παρασκευή 20 Μαϊου 2022 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης η τροποποίηση του Άρθρου 3 του Συντάγματος ώστε μετά τη σύσταση Εμπορικού και Ναυτικού Δικαστηρίου θα επιτρέπεται η χρήση της Αγγλικής γλώσσας στη δικαστική διαδικασία. Δηλαδή: Kατά την  καταχώριση αγόρευσης ή δικογράφου,  της κατάθεσης εγγράφου ή μαρτυρίας, καθώς και τη σύνταξη  δικαστικής απόφαση ή διατάγματος θα χρησιμοποιείται και η  αγγλική γλώσσα.»

>>>>Διαβάστε ΕΔΩ<<<<

Δέκαστη Έβδομη Τροποποίηση Συντάγματος - Πέμπτη 07 Ιουλίου 2022

Με στόχο τη λήψη μέτρων για την ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης την Πέμπτη 07 Ιουλίου 2022 τροποποιήθηκε το Σύνταγμα ώστε να διαχωριστούν οι αρμοδιότητες του ενιαίου Ανωτάτου Δικαστηρίου. Θα συσταθεί  Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο που θα ασχολείται μόνο με συνταγματικές αλλαγές. Παράλληλα, θα συσταθεί δεύτερο τριτοβάθμιο Δικαστήριο που θα ασχολείται με ποινικές και αστικές εφέσεις.

>>>>Διαβάστε ΕΔΩ<<<<

Home