Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συνταξιούχοι: Καθήκον και υποχρέωση η ψήφος

Offsite Team -
26.05.2019 - 09:12

Συνταξιούχοι: Καθήκον και υποχρέωση η ψήφος

Thumbnail
Δίνουν το παρών τους οι ηλικιωμένοι στις κάλπες

Η τρίτη ηλικία δίνει το παρών της στις ευρωεκλογές 2019. Μπορεί η αποχή ανάμεσα στους νέους να αναμένεται μεγάλη, ωστόσο, για πολλούς συνταξιούχους η συμμετοχή στις εκλογές αποτελεί δικαίωμα που δεν παραλείπουν να ασκήσουν. Ηλικιωμένοι, κάποιοι υποβασταζόμενοι από συγγενικά τους πρόσωπα και άλλοι με μπαστούνια, άρχισαν να προσέρχονται στις κάλπες τις πρωινές ώρες, για να εξασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου. Κάποιοι από αυτούς που συναντήσαμε στα εκλογικά κέντρα της Πάφου, με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ θυμούνται τα παλιά, αλλά και εξηγούν γιατί επιλέγουν να ψηφίσουν. 

Η Αντριάνα Τσέλεπου, 87 ετών, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο” Νεοφύτειο” εκλογικό κέντρο πλησίον του Δικαστικού μεγάρου Πάφου. Η κ. Τσέλεπου ανέφερε πως συμμετέχει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις αφού το θεωρεί καθήκον της. Μετά την εκκλησία, είπε, “ήρθαμε να ψηφίσουμε, αφού είναι ένα δικαίωμα που έχουμε που πρέπει να ασκήσουμε”. Aν και μπορούμε, συνέχισε, «να ψηφίσουμε με την ταυτότητα μας» εντούτοις σημείωσε «πάντοτε παίρνουμε μαζί και το εκλογικό μας βιβλιάριο, από συνήθεια», συμπλήρωσε.  Επιπρόσθετα, σημείωσε, πως σε καθημερινή βάση διαβάζει εφημερίδα, παρακολουθεί ειδήσεις και γενικά είναι ένας ενημερωμένος πολίτης. Ευχήθηκε τέλος όπως οι Κύπριοι ευρωβουλευτές κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για την Κύπρο.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της ηλικιωμένης Αναστασίας Χαραλάμπους, η οποία είπε πως σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, από τα παλιά χρόνια μάλιστα, τότε που ήταν νεώτερη, δίνει το παρών της. Σήμερα, στην ηλικία των 83 ετών παρακολουθεί ανελλιπώς τις ειδήσεις και ενημερώνεται για τα τεκταινόμενα στον τόπο μας. Αν και σήμερα διαμένει στην πόλη της Πάφου, εντούτοις, όπως είπε, ψηφίζει στο εκλογικό κέντρο των Κελοκεδάρων που είναι η γενέτειρα της.  

Η 90χρονη Λευκή Ιωάννου, που ψηφίζει στο εκλογικό κέντρο της Σαλαμιού ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως για τους εκλογείς της τρίτης ηλικίας, η άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος θεωρείται και καθήκον και υποχρέωση και δικαίωμα. Η κ. Ιωάννου, αναπόλησε συνήθειες προηγούμενων δεκαετιών. Μετά τον καθιερωμένο εκκλησιασμό της Κυριακής, φορούσαν τα "καλά" τους και μετέβαιναν στο εκλογικό κέντρο της κοινότητας τους για να ψηφίσουν, είπε.

Ο Νίκος Κόκκινος, 71 ετών, που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Κουπάτειο Δημοτικό Σχολείο, έστειλε το μήνυμα ότι σήμερα είναι η ημέρα της Δημοκρατίας. Ευχήθηκε επίσης όπως ο κόσμος προσέλθει να ψηφίσει γιατί, όπως είπε, “η Ευρώπη είναι πλέον το σπίτι μας. Eπιθυμούμε οι ευρωβουλευτές να φροντίσουν να ψηφίζουν προγράμματα που στηρίζουν και την Κύπρο". Ερωτηθείς ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για τον τόπο μας με την εκλογή του νέου ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Κόκκινος απήντησε πως αναμένει βοήθεια και στήριξη για το Κυπριακό.  

Ο κόσμος πρέπει να πάει να ψηφίσει, είπε στο ΚΥΠΕ, ο Μάριος Στυλιανού, ο οποίος όπως ανέφερε- σε κάθε εκλογική αναμέτρηση δηλώνει παρών. Η σημερινή ημέρα, σημείωσε, "είναι μέρα της Δημοκρατίας και πρέπει όλοι να έρθουμε στις κάλπες για το καλό του τόπου μας και για να προχωρήσουμε μπροστά”.

Εξάλλου, ο Ανδρέας Κόκκινος ανέφερε πως η Ευρώπη είναι η οικογένεια μας και όλοι οφείλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τα θέματα ασφάλειας πρέπει να είναι στις προτεραιότητες σημείωσε. 

 

Home