Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συντονισμός για αποτροπή εξοπλιστικής αναβάθμισης της Τουρκίας

Offsite Team
- 05.04.2022

Συντονισμός για αποτροπή εξοπλιστικής αναβάθμισης της Τουρκίας

Κυβέρνηση και Βουλή συντονίζονται για να αποτραπεί η εξοπλιστική αναβάθμιση της Τουρκίας

Κυβέρνηση και Βουλή συντονίζουν τις προσπάθειες τους για ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων και όχι μόνο, ώστε να αποτραπεί η εξοπλιστική αναβάθμιση της Τουρκίας. Το θέμα αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη.

Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης ενημέρωσε για τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του προβλήματος της συντήρησης στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία, ενώ απάντησε και στο θέμα της αποστολής εξοπλισμού στην Ουκρανία, τονίζοντας πως η Κύπρος δεν έχει τη δυνατότητα παροχής οπλικών συστημάτων.  

Ο Υπουργός Άμυνας στις δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ανέφερε πως το Υπουργείο δεν πρόκειται να μειώσει με οποιονδήποτε τρόπο τις αποτρεπτικές, αμυντικές δυνατότητες της χώρας, που βρίσκεται υπό κατοχή. «Ξεκάθαρα δηλώνω πως δεν θα παραχωρηθούν οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς», είπε και σημείωσε πως είμαστε αλληλέγγυοι της Ουκρανίας, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στηρίξει τις αποφάσεις της ΕΕ και συμβάλλει με ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα συντήρησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων και συστημάτων από τη Ρωσία, είπε πως το Υπουργείο επικεντρώνεται στους τρόπους αντιμετώπισης του, λαμβάνοντας υπόψη και τις σημαντικές υποχρεώσεις που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πετρίδης είπε πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημα της συντήρησης, το οποίο προχωρά η διερεύνηση του.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της παροχής τεχνολογίας προς την Τουρκία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κατά πόσον η προσπάθεια ενημέρωσης των Ευρωπαίων και αποτροπής τέτοιων εξελίξεων γίνεται σε συνεργασία με άλλες χώρες, είπε πως υπάρχει συνεργασία με Ελλάδα και στο πλαίσιο του δυνατό αναζητείται η καλύτερη δυνατή λύση για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, στις δικές του δηλώσεις είπε πως σκοπός της συνεδρίας ήταν η ενημέρωση και ο συντονισμός Κυβέρνησης και Βουλής σε σχέση με την εξοπλιστική αναβάθμιση της Τουρκίας και ειδικότερα η συνεργασία της Τουρκίας με άλλες χώρες και πώς μέσα από την κοινοβουλευτική διπλωματία καταδεικνύεται ότι η Τουρκία είναι μια χώρα αναθεωρητική και επιθετική, που υπονομεύει την σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής.  

Είπε πως πρέπει μέσα από τις επαφές με κοινοβούλια τρίτων χωρών "να δυσκολέψουμε την προσπάθεια της Τουρκίας να μετατραπεί σε ηγεμονική δύναμη, βασιζόμενη κατά κύριο λόγο στην στρατιωτική της ισχύ".

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το πιο σημαντικό δεδομένο που πρέπει να καταγράψουμε είναι ότι η Τουρκία έχει επενδύσει στη στρατιωτική της βιομηχανία, αλλά ωστόσο βασίζεται στην εισαγωγή τεχνολογίας από τρίτες χώρες. «Εκεί είναι που πρέπει να εστιάσουμε την παρέμβασή μας», σημείωσε.  

Ερωτηθείς αν μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα σε αυτή την προσπάθεια, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως η συνεργασία με Ελλάδα και άλλες χώρες είναι δεδομένη και έχει φέρει κάποια αποτελέσματα. «Δεν πετούμε στα σύννεφα, ξέρουμε το εκτόπισμα που έχει η Τουρκία. Ο σκοπός μας είναι να καταδείξουμε ότι η προσέγγιση των κρατών μελών της ΕΕ αλλά και άλλων κρατών δεν πρέπει να είναι τακτικιστική αλλά να διαβλέπει μπροστά ότι πρόκειται για μια χώρα αποσταθεροποιητική και αναθεωρητική», είπε.  

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον ανακαλεί τη θέση του ΔΗΣΥ ότι τάσσεται υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας με όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής εξοπλισμού από όσα κράτη έχουν τη δυνατότητα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως με κανένα τρόπο δεν ανακαλεί καθώς στηρίζει τη θέση πως πρέπει να στηριχθεί εξοπλιστικά από όσα κράτη έχουν τη δυνατότητα. Τέτοια κράτη, είπε, περιλαμβάνουν τους πλείστους εταίρους μας στην ΕΕ.  

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες  αυτών των κρατών που μπορούν να στηρίξουν την Ουκρανία. Την ίδια ώρα, μια χώρα υπό ημικατοχή με μικρό στράτευμα δεν έχει τη δυνατότητα να πράξει το ίδιο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα μας ενδιέφερε να διερευνήσουμε δυνατότητες που θα μας επέτρεπαν να αντικαταστήσουμε παλιό ρωσικό εξοπλισμό», είπε.  

Η κ. Ερωτοκρίτου εκ μέρους του ΔΗΚΟ είπε πως αυτό που θα πρέπει να διασφαλίσουμε είναι σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι να εφαρμόζεται και να καθίσταται ακόμα πιο επίκαιρη η απόφαση του 2019 της Κομισιόν, η οποία επέβαλλε ένα περιορισμό στις συναλλαγές πολεμικού υλικού των Ευρωπαϊκών κρατών με την Τουρκία συνεπεία της Πανδημίας και άλλων λόγων.  

Πρόσθεσε πως θα πρέπει να προτάξουμε και άλλους λόγους για τον περιορισμό αυτό, με τον πρώτο να αποτελεί τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, κατά δεύτερον την αστάθεια που προκαλεί η επιθετικότητα της Τουρκίας στην περιοχή. Είπε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να αναλογιστούν κατά πόσον μια χώρα καταπατεί όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων μπορεί να είναι εξαγωγέας του δικού της πολεμικού υλικού ή εισαγωγέας τεχνολογίας που να τη βοηθά να επεκτείνει την αναθεωρητική της πολιτική στην περιοχή.  

«Η συνεχιζόμενη για 50 χρόνια συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο, αλλά και η αστάθεια και ο κίνδυνος που προκαλεί σε πολλές χώρες της περιοχής θα πρέπει να είναι ένας από τους παράγοντες και ένα από τα επιχειρήματα που συντονισμένα, με στρατηγική προσέγγιση, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να μεταδώσει στον ευρωπαϊκό και πέραν του ατλαντικού, χώρο», είπε και σημείωσε πως δεν μπορεί να προκύψει ειρήνη και ευημερία στην περιοχή αν η Τουρκία ενθαρρύνεται.  

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο παραχώρησης όπλων στην Ουκρανία, η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας και χρειάζεται ενίσχυση της αμυντικής της ικανότητας για να μπορεί να αναχαιτίσει τις επιβουλές και ορέξεις της Τουρκίας. Αν υπάρξει εισήγηση για να βοηθηθεί η Κύπρος με την αναβάθμιση της αμυντικής της ικανότητας, μέσω αντικατάστασης ή προμήθειας αμυντικού υλικού, τότε ενδεχομένως να μπορούν κάποιοι να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.  

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αναλάβει δράση για εφαρμογή εμπάργκο όπλων από την ΕΕ προς την Τουρκία, σημειώνοντας πως χώρες όπως η Ισπανία, η Γερμανία, η Ιταλία αλλά και το ΗΒ, βοηθούν με την παροχή τεχνογνωσίας και εξαρτημάτων στην κατασκευή τουρκικών οπλικών συστημάτων. Οι ευρωπαϊκές χώρες αν θεωρούν την Κύπρο σύμμαχό τους, είπε, θα πρέπει να κατανοήσουν πως η Κύπρος γίνεται αποδέκτης της τουρκικής επιθετικότητας και πως θα πρέπει να μπουν εμπόδιο και να προστατεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία.  

Ερωτηθείς για το θέμα της παραχώρησης όπλων προς την Ουκρανία, είπε πως οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση θα θέτει ως προϋπόθεση την αντικατάσταση με ίδια οπλικά συστήματα τα οποία θα προέλθουν είτε από χώρες της ΕΕ είτε από τις ΗΠΑ.

ΚΥΠΕ

Home