Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συζήτησαν για τις τουρκικές παραβιάσεις σε ΑΟΖ ο ΠτΔ και Σπέχαρ

Offsite Team -
10.07.2019

Συζήτησαν για τις τουρκικές παραβιάσεις σε ΑΟΖ ο ΠτΔ και Σπέχαρ

Thumbnail
Ο ΠτΔ εκδήλωσε στη συνάντηση και την ετοιμότητά του να έχει το συντομότερο δυνατό μια συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ήγειρε σήμερα τις τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη συνάντηση που είχε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπεχαρ, στην οικία του, στη Λεμεσό.

 

Στη συνάντηση, που ξεκίνησε στις 10:00 και ολοκληρώθηκε στις 11:00, συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπός Πρόδρομος Προδρόμου, καθώς και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Κυριάκος Κούρος.

 

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κα. Σπέχαρ συναντήθηκαν με αντικείμενο την έκθεση που υποβάλλεται από τον ΓΓ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σχετικά με την ειρηνευτική δύναμη, προσχέδιο της οποίας δίνεται σήμερα στα μόνιμα μέλη του ΣΑ.

"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήγειρε τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή μας, τις παραβιάσεις στη θάλασσα, στα χωρικά ύδατα, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενέργειες που σίγουρα παρεμποδίζουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού", ανέφερε ο κ.Προδρόμου.  

Την ίδια ώρα, σημείωσε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκδήλωσε την ετοιμότητα του για να έχει το συντομότερο δυνατόν μια συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη  Μουσταφά Ακιντζί.  

Σε ερώτηση αν κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα ΜΟΕ σε σχέση με την κινητή τηλεφωνία, ο Εκπρόσωπος είπε "ναι, υπάρχουν αποφάσεις σχετικά με την τηλεφωνική συνδεσιμότητα που θα εφαρμοστούν".  

Συζητήθηκαν γενικότερα, συνέχισε, όλα τα θέματα που θα αναφέρονται στην έκθεση  για την Ειρηνευτική Δύναμη και πρόσθεσε ότι "τα συζητούμενα ΜΟΕ είναι βεβαίως στη θετική πλευρά, αλλά και στην αρνητική πλευρά, έχουμε τα γνωστά προβλήματα στη γραμμή αντιπαράταξης και όλες αυτές οι ενέργειες που περιμένουμε ότι θα περιέχονται, όχι απλώς για να καταγγελθούν, αλλά για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε να τερματιστούν τέτοιες αρνητικές εξελίξεις".  

Ερωτηθείς αν υπήρξε τοποθέτηση από πλευράς της κας Σπέχαρ σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε "δεν θα μεταφέρω το τι λέει η κα Σπέχαρ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υπογραμμίσει ότι αυτή τη στιγμή ζούμε αυτά τα γεγονότα, τα οποία εξελίσσονται, και βεβαίως, εφόσον συνεχίζονται είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει".  

Σε ερώτηση ποια αντίδραση αναμένει η Κυβέρνηση από την Ευρώπη σε σχέση με κυρώσεις για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι γνωστό ότι στις 20 Ιουνίου λήφθηκε μια πολύ σημαντική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.  

"Έχει αποφασιστεί ότι θα εξεταστούν για να εφαρμοστούν κάποιες κυρώσεις, οι οποίες, ακριβώς, αυτή τη στιγμή εξετάζονται. Είμαστε σε αυτή τη διαδικασία. Δεν έχουμε κανένα άλλο σχόλιο αυτή τη στιγμή", συμπλήρωσε.  

Κληθείς να πει πώς αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία τους σχεδιασμούς της Άγκυρας για γεωτρήσεις τις οποίες προγραμματίζει μέχρι και το 2023 και στις οποίες περιλαμβάνονται και γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι "είναι αυτήν την κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, η οποία αποτελεί ένα ανασχετικό, αποτρεπτικό παράγοντα για την επίλυση του Κυπριακού και είναι ακριβώς αυτήν την κατάσταση πραγμάτων που αντιμετωπίζουμε μαζί και με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί".  

Εξάλλου, ερωτηθείς αν η πλευρά μας είναι διατεθειμένη να παρακαθίσει σε διαπραγματεύσεις ενόσω συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να "γκριζάρει" θαλάσσιες περιοχές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε πως "υπάρχει η Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας με βάση την οποία κινείται η Κυπριακή Δημοκρατία και στη βάση της οποίας γίνονται και οι τοποθετήσεις από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, είτε την ΕΕ είτε άλλα σημαντικά κράτη".  

Επομένως, υπογράμμισε,  δεν υπάρχει οποιαδήποτε "γκρίζα ζώνη" στο Διεθνές Δίκαιο, και εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται και αποφασίζει και συνομολογεί συμφωνίες και ως ανεξάρτητο κράτος και ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δεν τίθεται θέμα "γκρίζων ζωνών".  

Κληθείς να σχολιάσει τοποθετήσεις ξένων κρατών που καλούν τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, και ερωτηθείς αν αυτές οι τοποθετήσεις περιλαμβάνουν και την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ότι "αυτές οι αναφορές περιλαμβάνουν εκείνους που κάνουν ενέργειες που προκαλούν εντάσεις. Είναι μια διατύπωση, η οποία αφορά ενέργειες που διασαλεύουν την τάξη και αποσταθεροποιούν".  

"Εάν κάποιος βλέπει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει τέτοιες ενέργειες, τότε θα μπορούσε να το πει, δεν υπάρχει όμως τέτοιο θέμα. Αυτές οι τοποθετήσεις αφορούν εκείνες τις ενέργειες που διασαλεύουν τη διεθνή τάξη και δημιουργούν αποσταθεροποίηση", κατέληξε στις δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.  

Home