Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συζητήσεις εντός και εκτός κατεχομένων για το μοντέλο λύσης

Offsite Team
- 25.01.2021

Συζητήσεις εντός και εκτός κατεχομένων για το μοντέλο λύσης

Thumbnail

Σειρά διαδικτυακών συζητήσεων για το μέλλον της Κύπρου διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Τουρκοκυπρίων Βρετανίας (BTCA) και το Συμβούλιο Τουρκοκυπριακών Συνδέσμων Αγγλίας (CTCA) σε συνεργασία με την τουρκική δεξαμενή σκέψης Circle Foundation του London School of Economics με οικοδεσπότη τον πρώην Βρετανό Υπουργό, Brook Newmark.

 

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διοργανωτές, στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν ως ομιλητές ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και νομικοί και θα τεθούν στο τραπέζι οι επιλογές που είναι εφικτές για την Κύπρο, «η οποία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι». 

 

Το πρώτο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 26 Ιανουαρίου με την συμμετοχή του Βουλευτή Andrew Rosindell, του πρώην Βουλευτή Lee Scott, του Συνταγματολόγου Michael Stephen και του καθηγητή Dr. Hüseyin Işıksal.

 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι διοργανωτές θα πραγματοποιήσουν τις εκδηλώσεις για «να δημιουργήσουν μια ρεαλιστική και ελεύθερη συζήτηση για το τι θα μπορούσε να γίνει στις διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και πέρα από αυτές και να δώσουν δικαίωμα λόγου στους Τουρκοκύπριους που είναι μια κοινότητα η οποία παραγνωρίζεται διεθνώς εδώ και πολύ μακρό χρονικό διάστημα».

 

Στην πρώτη εκδήλωση με τίτλο «Τι είδους μέλλον περιμένει την Κύπρο; Δύο κράτη; Ομοσπονδία; Είναι εφικτή η αναγνώριση της τδβκ;»,  θα μεταδοθούν μηνύματα από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και την Αρμόδια Υφυπουργό για θέματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας και την Αμερικανική Ήπειρο του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Wendy Morton που είναι αρμόδια και για θέματα που αφορούν την κατεχόμενη Κύπρο.  

Το δεύτερο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου και το τρίτο στις 24 Μαρτίου.  

Συζήτηση στο εσωτερικό της τ/κ κοινότητας

Το μοντέλο λύσης του Κυπριακού απασχολεί την επικαιρότητας στα κατεχόμενα, ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων και πολιτικών επιστημών του «πανεπιστημίου» ανατολικής Μεσογείου,  Αχμέτ Σοζέν δήλωσε στη Γενί Ντουζέν χθες ότι η λύση δύο κρατών στην οποία αναφέρεται η τουρκική πλευρά θα μείνει μόνο στα λόγια και αν θα αρχίσει μια νέα διαδικασία, η βάση της θα είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία αποτελεί τη δεύτερη επιλογή και των δύο πλευρών στο νησί.  

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο κ. Σοζέν εξέφρασε την άποψη ότι ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά ούτε άλλοι παίκτες στην περιοχή και κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση ή και παραδοσιακοί σύμμαχοι της Τουρκίας όπως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δουν θετικά τη λύση δύο κρατών. «Γι’ αυτό, κατ’ εμένα αυτή θα μείνει στα λόγια και στο τέλος της ημέρας, αν θα αρχίσει ξανά μια διαδικασία σε σχέση με την Κύπρο, η βάση της θα είναι πάλι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που μέχρι σήμερα αποδέχονταν στα χαρτιά και οι δύο πλευρές, στηρίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977-79 και είναι η δεύτερη επιλογή αμφότερων των πλευρών», είπε.  

Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι «δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε πλέον, πρέπει να υποστηρίξουμε τα δύο κράτη», ο κ. Σοζέν είπε ότι δεν είναι καθόλου λογικό και σώφρον να αλλάξει πολιτική η τ/κ πλευρά και να υποστηρίξει τα δύο κράτη.

Εξάλλου ο τ/κ Τύπος το Σαββατοκύριακο ασχολήθηκε με τη τη νέα αντιπαράθεση του προέδρου του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν και του «βουλευτή» του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου και πάλι στη «βουλή» για το μοντέλο λύσης. Όταν ο κ. Έρχουρμαν ανέφερε ότι «η ομοσπονδία είναι τουρκική θέση», ο κ. Χασίπογλου απάντησε: «Όχι πια». Στη συνέχεια, ο κ. Έρχουρμαν ανέγνωσε στα αγγλικά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας: «Σας αρέσει, δεν σας αρέσει, το υποχρεωτικό μοντέλο λύσης είναι η ομοσπονδία βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Δεν έχει σημασία, αν δεν σας αρέσει». Ο κ. Χασίπογλου, απαντώντας, είπε ότι αυτή ήταν τουρκική θέση, αλλά όχι πια.

«Το ερώτημα είναι εάν εσείς θα στηρίξετε λύση δύο κρατών, στη περίπτωση που αυτή η πρόταση γίνει αποδεκτή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αρχίσουν συνομιλίες στη βάση της κυριαρχικής ισότητας;» είπε ο κ. Χασίπογλου με τον Τουφάν Έρχουρμαν ν’ απαντά: «Εάν αυτή η πρόταση γίνει αποδεκτή από την ε/κ πλευρά και τροποποιηθούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τότε συζητάμε οτιδήποτε» και ο Χασίπογλου απάντησε: «Τότε, συμφωνήσαμε!».

Home