Συζήτηση για προϋπολογισμό εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων 

Συζήτηση για προϋπολογισμό εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων 

Μάχη μέχρι την  υστάτη για ψήφιση του

 Ξεκίνησε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση για την ψήφιση του Κρατικού προυπολογισμού. Στην συνεδρία ενώπιον των Βουλευτών ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης έστειλε μήνυμα έγκρισης του, ειδικά εν μέσω της αβεβαιότητας που επέφερε η πανδημική κρίση του Covid-19.

Ο υπουργός μάλιστα επισήμανε στους Βουλευτες ότι ο προϋπολογισμός έχει καταρτιστεί με μια φιλοσοφία ότι δεν θα πάμε σε ολικό Lock down» προσθέτοντας πως σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για ένα νέο lock down «όπως πράξαμε και τον Μάρτιο (στην αρχή της πανδημίας) αν έρθει το χειρότερο σενάριο να αναπροσαρμόσουμε τους προϋπολογισμούς.

Σημειώνεται ωστόσο ότι παρά τις εκκλήσεις του υπουργού Οικονομικών για έγκριση του, μόνο βέβαιο δεν μπορεί να θεωρείται για την ώρα τουλάχιστον ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τα κόμματα τις αντιπολίτευσης να ζητούν ουσιαστικά ανταλλάγματα για να τον  υπερψηφίσουν ασκώντας και δριμεία κριτική.

Μάλιστα σε χθεσινές του δηλώσεις ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου τόνισε ότι ο προϋπολογισμός 2021 δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στη δύσκολη εξίσωση που βάζει η πανδημία του κορωνοϊού, τόσο για την οικονομία, όσο και για την κοινωνία, επισημαίνοντας ότι οι προβλέψεις της κυβέρνησης, πάνω στις οποίες έφτιαξε τον προϋπολογισμό είναι πολύ αισιόδοξες και είναι πολύ πιθανόν να πέσει ξανά έξω, όπως έξω έπεσε η κυβέρνηση στις προηγούμενες προβλέψεις της.

Παράλληλα ο κύριος Στεφάνου αναφέρθηκε και στα χρυσά διαβατήρια αναφέροντας ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει να ανησυχεί από το διασυρμό της χώρας από τη βιομηχανία «χρυσών» διαβατηρίων που η ίδια έστησε, αλλά για το τι θα βρεθεί από τις έρευνες για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων και γι’ αυτό προφανώς εμποδίζει τον Γενικό Ελεγκτή να ολοκληρώσει την έρευνα που κάνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.  

Στις δικές της δηλώσεις η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη και Δημοκρατικού Συναγερμού για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 είναι εκτός πραγματικότητας καθώς δεν έχουν υπολογίσει τις δύο βασικές εξελίξεις με τις σημαντικότερες δυσμενείς συνέπειες για την κυπριακή οικονομία μέσα στον επόμενο χρόνο.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο νέο κύμα κορωνοϊού και κατά δεύτερο τον τερματισμό του επενδυτικού προγράμματος ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα Χρυσά διαβατήρια τονίζοντας ότι οι Κυβερνώντες κακοδιαχειριστήκαν, υπέσκαψαν και τελικά τερμάτισαν ένα  πρόγραμμα μετατρέποντας το από εργαλείο επενδύσεων σε κατάρα, απλά επειδή δεν θέλουν τον έλεγχο την διαφάνεια και την κάθαρση.

Ερωτήματα στην Κυβέρνηση απευθύνει και η ΕΔΕΚ όσον αφορά  το ζήτημα της αύξησης του δημοσίου χρέους και τρόποι σμίκρυνσης του, την αύξηση των δημοσίων εσόδων αλλά και την γενικότερη συζήτηση γύρω από ένα νέο μοντέλο οικονομίας που δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στον τουρισμό και τον κατασκευαστικό τομέα.

Από πλευράς της ΕΔΕΚ ζητά και την άμεση τροποποίηση της νομοθεσίας του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων ώστε μέρος των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες μέχρι τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομείωση του δημοσίου χρέους, όπως ακριβώς προνοείτο και στο αρχικό νομοσχέδιο και διαφοροποιήθηκε μετά από κοινή τροπολογία των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Τα πιο πάνω δείχνουν ότι η Κυβέρνηση για την ώρα δυσκολεύεται να βρει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, χωρίς να αποκλείεται ωστόσο τα δεδομένα να διαφοροποιηθούν κατά την συζήτηση που θα διεξαχθεί τις επόμενες εβδομάδες. 

Home