Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα 2 κεφαλαιώδους σημασίας θέματα για την ΤΑ, σύμφωνα με το ΑΚΕΛ

Offsite Team -
12.06.2020 - 13:42

Τα 2 κεφαλαιώδους σημασίας θέματα για την ΤΑ, σύμφωνα με το ΑΚΕΛ

Thumbnail
Τι ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού μετά τη συνάντηση με τον ΥΠΕΣ για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τα δύο κεφαλαιώδους σημασίας θέματα σχετικά με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ευχαριστώντας παράλληλα τον Υπουργό για την εποικοδομητική συνάντηση, όπως την χαρακτήρισε, που είχαν. 

Διαβάστε αυτούσια τη δήλωση του Άντρου Κυπριανού:

"Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εσωτερικών για την εποικοδομητική συνάντηση την οποία είχαμε και η οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, αναλώθηκε στα θέματα μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής υπάρχει μια ευρύτερη συναντίληψη, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των προνοιών που συναποτελούν το θέμα μεταρρύθμιση της ΤΑ. Παραμένουν ακόμα ανοιχτά διάφορα ζητήματα.

Για εμάς κεφαλαιώδους σημασίας είναι δύο θέματα: Το πρώτο είναι πώς πάμε σε αυτή τη μεταρρύθμιση. Εμείς έχουμε την έντονη άποψη, την οποία έχουμε διαβιβάσει και στον Υπουργό, την έχουμε διατυπώσει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν και δημόσια. Θεωρούμε ότι θα είναι πολύ πιο δημοκρατικό και συμβατό με το Σύνταγμα, να υπάρξει μια συνεργασία των δήμων οι οποίοι θα συμπλεγματοποιηθούν, να υπάρξουν συνέργειες, να δει ο κόσμος τα ωφελήματα τα οποία θα προκύψουν μέσα από αυτές τις συνέργειες και στη συνέχεια -σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, 4-5 χρόνια- να πάμε σε δημοψηφίσματα και να αποφανθεί ο ίδιος ο κόσμος με τη συμμέτοχή του για το πώς θα ήθελε να εξελιχθούν τα ζητήματα. Έχουμε συζητήσει σε έκταση αυτό το θέμα με τον Υπουργό. Έχουμε ακούσει τη δική του επιχειρηματολογία, αναπτύξαμε τη δική μας. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα ζητήματα.

Επίσης, έχουμε πει ότι η δική μας προσέγγιση σε ό,τι αφορά το θέμα του χρόνου υλοποίησης της μεταρρύθμισης εάν και εφόσον βέβαια συμφωνηθεί, σε ό,τι αφορά ουσιαστικά τη διεξαγωγή των επόμενων τοπικών εκλογών. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να διεξαχθούν κανονικά τον Δεκέμβρη του 2021, να γνωρίζουν εκ των προτέρων όσοι θα είναι υποψήφιοι ότι η θητεία τους θα είναι για 2,5 χρόνια και στη συνέχεια να διεξαχθούν οι τοπικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές το 2024.

Είναι ζητήματα τα οποία θα συζητήσουμε περαιτέρω και στην επιτροπή Εσωτερικών. Υπάρχουν και άλλα θέματα βέβαια, κατά την άποψη μας, λιγότερης σημασία τα οποία θα συζητηθούν στην Επιτροπή Εσωτερικών. Εύχομαι και ελπίζω το συντομότερο δυνατόν να έχουμε καταλήξει με το θέμα της μεταρρύθμισης της ΤΑ.

Είναι ένα θέμα το οποίο πάει πίσω πάρα πολλά χρόνια, ξεκίνησε επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου. Είχαμε την εντύπωση ότι είχε ολοκληρωθεί επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια. Δυστυχώς κατά την άποψη μας σκοπιμότητες δεν επέτρεψαν τότε να ληφθούν σχετικές αποφάσεις. Πρέπει κάποτε να καταλήξουμε."

Home