Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Tα 4 ερωτήματα Φακοντή στην Κυβέρνηση για «CYPRA»

Offsite Team
- 24.11.2020

Tα 4 ερωτήματα Φακοντή στην Κυβέρνηση για «CYPRA»

Thumbnail
Τι αναφέρει ο Βουλευτής το ΑΚΕΛ

Για τη μαζική παράνομη εργοδότηση και της αδήλωτη εργασία στο σφαγείο CYPRA, αναφέρθηκε σε  δήλωση του ο Αντρέας Φακοντής, Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις και Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υπογραμμίζοντας πως οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη μεγάλη έκταση παράνομης και αδήλωτης εργασίας είναι ασήκωτες.

Την ίδια ώρα σημειώνει πως γεννιούνται πολλά ερωτήματα τα οποία παρατίθονται πιο κάτω.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Η υπόθεση του σφαγείου Cypra είναι άλλο ένα μνημειώδες σκάνδαλο επί των ημερών της διακυβέρνησης του Ν. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ, το οποίο συμπυκνώνει σειρά γεγονότων επιχειρηματικής και εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε συνδυασμό με μια τεράστια ανικανότητα, απροθυμία ή και συγκάλυψη της σε εργατικά, περιβαλλοντικά και πολεοδομικά σκάνδαλα. Προκύπτουν και θέματα πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης, αφού επί των ημερών της οι κυβερνώντες έκλεισαν το διαδημοτικό σφαγείο της Κοφίνου (το οποίο στη συνέχεια άφησαν αφύλακτο με αποτέλεσμα να λεηλατηθεί), δίνοντας έτσι χώρο για να αποκτήσει δεσπόζουσα και μονοπωλιακή θέση στον τομέα του το σφαγείο Cypra.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη μεγάλη έκταση παράνομης και αδήλωτης εργασίας είναι ασήκωτες. Επί σειρά ετών ο συγκεκριμένος εργοδότης μένει στο απυρόβλητο αφού κανένας ή σχεδόν κανένας αποτελεσματικός έλεγχος δεν έγινε για πάταξη της μαζικής παράνομης εργοδότησης και της αδήλωτης εργασίας. Κανένας έλεγχος δεν έγινε για διακρίβωση των άθλιων συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων. Χρειάστηκε η πανδημία του κορωνοϊού για να αποκαλυφθεί ότι ο συγκεκριμένος εργοδότης εργοδοτούσε παράνομα 50 εργαζόμενους και αδήλωτα άλλους 68 εργαζόμενους, οι οποίοι διέμεναν σε παράνομα υποστατικά, περιφρονώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο κάθε εργαζόμενος δεν φέρει ευθύνη για το ότι εργοδοτείται παράνομα. Ακεραία την ευθύνη φέρει ο εργοδότης, ο οποίος  επιλέγει συνειδητά να εργοδοτεί εργαζόμενους, κατά βάση αλλοδαπούς, σε καθεστώς παρανομίας και αδήλωτης εργασίας, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους ώστε να αποδεχθούν εξευτελιστικούς μισθούς και όρους εργασίας.

Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά:

  • Τί έπρατταν τα αρμόδια υπουργεία και οι κρατικές υπηρεσίες εδώ και τόσα χρόνια;
  • Ποιο αόρατο χέρι στα δώματα της κυβέρνησης παρέβαινε για να μην λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα πάταξης των παρανομιών και επιβολής του νόμου;
  • Μήπως οι νόμοι και οι διαδικασίες του κράτους δεν ισχύουν για όλους, αλλά μόνο για μερικούς;
  • Γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να σιωπά μπροστά σ΄ αυτό το καραμπινάτο σκάνδαλο;

 Αναμένουμε την ενεργοποίηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών ώστε να λάμψει η αλήθεια και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι.

Φτάνει η κοροϊδία και η συγκάλυψη. 

Home