Τα 4 σημεία του Προέδρου: Σύνταγμα, Κυπριακό, Προεδρικές & Μόρφου

Τα 4 σημεία του Προέδρου: Σύνταγμα, Κυπριακό, Προεδρικές & Μόρφου

Όλα όσα δήλωσε ο ΠτΔ σε συνέντευξή του

Μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο Omega.

Ο Πρόεδρος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο Σύνταγμα του ‘60, το Κυπριακό, τις Προεδρικές του 2023 αλλά και στον … μητροπολίτη Μόρφου.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ουσία και όχι σχήμα λόγου η πρόσκληση για Σύνταγμα του '60

Ουσία και όχι σχήμα λόγου, ενέχει η πρόταση/πρόσκληση προς τον Ερσίν Τατάρ για το σύνταγμα του ‘60, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος εξήγησε και το σκεπτικό της πρότασης.

Αναλύοντας την πρόταση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ήταν προϊόν σοβαρού προβληματισμού μετά και την άρνηση Τατάρ και Τουρκίας να γίνει επανέναρξη του διαλόγου εκτός εάν εκ των προτέρων αναγνωρίσει η ΚΔ την κυριαρχική ισότητα κατά τρόπον που δεν επιτρέπει την επανάληψη του διαλόγου. Μεταξύ άλλων είπε: «Έχει ουσία και αυτό θα αναπτύξω και στον ΓΓ του ΟΗΕ. Την περασμένη εβδομάδα απέστειλα επιστολή στην οποία επαναλάμβανα τη θέση μου ότι εμμένω στα όσα έχουν συμφωνηθεί».

«Δεν ήταν δυνατό να αναπτύξω πλήρως, όπως και δεν έπραξα, τη σκέψη ή το σκεπτικό πίσω από την πρόταση επανόδου στο Σύνταγμα του 60. Δεν είναι επάνοδος για να δημιουργήσουμε το ενιαίο κράτος. Αυτό, δυστυχώς, εκ των πραγμάτων, εκ των γεγονότων, μια ιστορική,αδήριτη ανάγκη που υπαγόρευσε τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά από τη μετεξέλιξη, έχουμε δυστυχώς εκφύγει με τις προτάσεις που υποβάλλουν οι Τ/κ».

>>> ΠτΔ: Ουσία και όχι σχήμα λόγου η πρόσκληση για Σύνταγμα του '60

Δεν έρχεται η Λουτ

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ. Όπως δήλωσε, ακυρώθηκε τελικά η κάθοδος της κ. Λουτ στην Κύπρο λόγω της άρνησης του Τ/κ διαπραγματευτή Ελγκούν Ολγκούν να διαβουλευθεί με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Παράλληλα εξήγησε πως η επιμονή της τ/κ πλευράς ότι δεν υπάρχει έδαφος για διάλογο είναι αυτή που εμπόδισε τη νέα αποστολή Λουτ για προετοιμασία του εδάφους για μία κοινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

>>> Δεν έρχεται η Λουτ επειδή Τ/κ λένε δεν υπάρχει έδαφος για διάλογο

Κεφάλαιο προεδρικές - Πρώτος λόγος στον Αβέρωφ

Στο μεταξύ ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις Προεδρικές εκλογές του 2023 ενώ έδωσε και απάντηση για τον διάδοχό του.

Κληθείς να απαντήσει εάν ο Πρόεδρος του Κυβερνώντος κόμματος έχει τον πρώτο λόγο για την διαδοχή του το 2023 ανέφερε ότι στην βάση του καταστατικού του ΔΗΣΥ εάν ο Αβέρωφ Νεοφύτου αποφασίσει να είναι υποψήφιος Πρόεδρος θα είναι.

Επισήμανε ωστόσο ότι εάν κριθεί από τον κόμμα ή από τον ίδιο τον Αβέρωφ Νεοφύτου ότι θα είναι καλύτερα να είναι άλλος υποψήφιος μπορεί αυτό να συμβεί, φέρνοντας παράδειγμα το 2008 όπου επιλέχθηκε ο Ιωάννης Κασουλίδης έναντι του ίδιου γιατί όπως είπε τότε θεώρησαν μέσα απο την συζήτηση ότι ήταν πιο εκλέξιμος.

>>> Αναστασιάδης: Ο Αβέρωφ έχει τον πρώτο λόγο για Προεδρικές 23

«Ο Μόρφου ζει αλλά κάποιοι άφησαν πίσω τους ορφανά»

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκρυψε την ανησυχία του για την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού ενώ αναφέρθηκε και στον μητροπολίτη Μόρφου.

«Η ανησυχία η μεγαλύτερη είναι να μην υπάρξει νέα μετάλλαξη, την οποία να μην καλύπτουν τα εμβόλια τα οποία έχουν ανακαλυφθεί».

Ερωτηθείς ο κ. Αναστασιάδης απάντησε πως «πέραν του αστείου των επιχειρημάτων και των ισχυρισμών είναι και επικίνδυνα πραγματικά για τον υπόλοιπο κόσμο, για το εκλλησίασμα τους. Διότι ο Μητροπολίτης Μόρφου μπορεί να ησθένησε και να ζει, αλλά κάποιοι άλλοι των χριστιανών, όχι μόνο δεν τα κατάφεραν, άφησαν πίσω τους ορφανά, δυστυχία και αυτό έπρεπε να τον απασχολεί», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

>>> ΠτΔ: Ο Μόρφου ζει αλλά κάποιοι άφησαν πίσω τους ορφανά

Home