Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα 8 στοιχήματα - προκλήσεις της νέας Υπουργού Δικαιοσύνης

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 20.06.2021

Τα 8 στοιχήματα - προκλήσεις της νέας Υπουργού Δικαιοσύνης

Τα «ανοικτά μέτωπα» που αφήνει με την παραίτησή της η Έμιλυ Γιολίτη

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν την περασμένη Πέμπτη με την παραίτηση της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυς Γιολίτη, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φέρνει αλλαγή και στο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου. 

Όπως ανέφερε και σε ψεσινό ρεπορτάζ η Offsite η Στέφη Δράκου θα είναι η νέα υπουργός Δικαιοσύνης.

Η Offsite στο ρεπορτάζ καταγράφει τα ανοικτά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η νέος Υπουργός

Χαρακτηριστικά, εντοπίσαμε τα 8 στοιχήματα η βασικές προκλήσεις που θα πρέπει να «τρέξει» στους επόμενους μήνες μέχρι το 2023 η νέος Υπουργός:

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

  • Μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης: Ο μεγαλεπήβολος στόχος που τέθηκε από το Υπουργείο, όμως δεν ολοκληρώθηκε αφού «σκάλωσε» στις γραφειοκρατικές διαδικασίες και στις διαφωνίες εντός του Κοινοβουλίου. Ένα πολυσύνθετο έργο που αποσκοπεί στην απονομή γρήγορης Δικαιοσύνης, αναβάθμισης των Δικαστηρίων και των προσφερόμενων υπηρεσιών.
  • Νέα κτίρια Κρατικού Αρχείου: Το Κρατικό Αρχείο αποτελεί «ορόσημο»  για κάθε ευνομούμενη Πολιτεία. Η Ε. Γιολίτη τροχιοδρόμησε την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα προσφέρουν ανέσεις και ο νέος Υπουργός καλείται να ολοκληρώσει το έργο.
  • Εκθεση ad hoc Επιτροπής για αποσυμφόρηση Φυλακών: «Βραχνάς» για τις Κεντρικές Φυλακές αποτελεί ο υπερπληθυσμός των Κεντρικών Φυλακών. Ένας τομέας που τονίστηκε εμφαντικά από διεθνείς επιτροπές. Με απόφαση του Υπουργείου ορίστηκε ad hoc Επιτροπή για να εξετάσει τρόπους και να λάβει μέτρα αποσυμφόρησης των Φυλακών. Της Επιτροπής που προΐσταται η διευθύντρια των Φυλακών Άννα Αριστοτέλους ολοκληρώνει το έργο της μέχρι τον Ιούλιο και ο νέος Υπουργός καλείται να υλοποιήσει τα μέτρα.
  • Σχολή Οδηγών: Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που χρονολογείται και εντάσσεται στο πλαίσιο λήψης εναλλακτικών ποινών. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε περίπτωση οδηγοί που συλλαμβάνονται για αμελή οδήγηση η υπό επήρεια αλκοόλης να επαναλαμβάνουν τα μαθήματα οδήγησης σε συνεργασία με Σχολές Οδηγών. Ήδη προχώρησε η διαδικασία λήψης προσφορών από Σχολές.
  • Ποσόστωση Γυναικών: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως υπεύθυνο για την Ισότητα των Φύλων έτρεξε νομοσχέδιο για τη συμμετοχή γυναικών σε ποσοστό 30% σε Διοικητικά Συμβούλια ημικρατικών Οργανισμών και επιχειρήσεων. Για τις επιχειρήσεις υπάρχει ανοιχτή συζήτηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Επίσης η απερχόμενη Υπουργός ήθελε η ποσόστωση γυναικών να καλύπτει και τη συμμετοχή γυναικών  σε ψηφοδέλτια κομμάτων.
  • Νομοσχέδια για τη Διαφθορά: Τα νομοσχέδια που καταρτίστηκαν για την πάταξη της διαφθοράς (ένας στόχος που έθεσε η Κυβέρνηση) κατατέθηκαν στη Βουλή όμως η συζήτηση δεν ολοκληρωθηκε. Τα νομοσχέδια περιλαμβάνουν: 

-Tην  τήρηση  αρχείου των lobbyists,

-Τον συντονισμό,εποπτεία,  αξιολόγηση των δράσεων των υπηρεσιών του δημοσίου, ευρύτερου δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε θέματα πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της διαφθοράς,

-Τη συνεργασία  με διεθνείς οργανισμούς, όργανα και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων κρατών για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τη λήψη τεχνικής βοήθειας για την  πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της διαφθοράς.

-Την  επίληψη  ζητημάτων επικαλύψεων αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών ή οργανισμών που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της διαφθοράς, προτείνοντας λύση για την επίλυση τους.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

  • Ενδιάμεσες δομές για αποφυλακισμένους: Βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η ομαλή επανένταξη των αποφυλακισθέντων στην κοινωνία.
  • Συντονιστικός Φορέας για το Νομοσχέδιο της Σύμβασης Κωνσταντινούπολης: Στα σκαριά τέθηκε η υλοποίηση Συντονιστικού Φορέα που θα υλοποιήσει τις πολιτικές για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.  Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011, τέθηκε σε ισχύ το 2014 και υπογράφηκε από την ΕΕ το 2017. Είναι το πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό κείμενο του είδους του - τα κράτη που την επικυρώνουν πρέπει να ακολουθούν ενδελεχή, δεσμευτικά κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών.

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για το 2014, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα. Το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχληση, ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση. Μία στις είκοσι έχει βιαστεί.

Home