Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα αγκάθια για μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Του Στέλιου Στυλιανού -
15.10.2021 - 06:00

Τα αγκάθια για μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Thumbnail
Ξεκίνησε την συζήτηση η Επιτροπή Εσωτερικών αφήνοντας τα μεγάλα αγκάθια για την συνέχεια

Ανοιχτά παραμένουν ακόμα ζητήματα για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς αν και κατά την χθεσινή συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών ξεκίνησε η κατ’ άρθρο συζήτηση των νομοσχεδίων για τη Μεταρρύθμισης αποφασίστηκε ότι τα  επίμαχα σημεία των νομοσχεδίων θα συζητηθούν στην συνέχεια.

Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή συνεδρία έγινε κατορθωτή η ουσιαστική ολοκλήρωση της κατ’ άρθρον συζήτησης των νομοσχεδίων περί Δήμων και περί Κοινοτήτων, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί και η κατ’ άρθρο συζήτηση που εκκρεμεί και αφορά στον περί Επαρχιακών Συμπλεγμάτων νόμο.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Στόχος των μελών της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής είναι μετά και από την ολοκλήρωση της κατ’ άρθρον συζήτησης του τρίτου νομοσχεδίου να επικεντρωθούν στα «επίμαχα» -όπως τα έχουν ονομάσει- ζητήματα, που παραμένουν ανοικτά και να εξεύρουν τις αναγκαίες συναινέσεις, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και να οδηγηθούν τα νομοσχέδια  στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Τα αγκάθια για την μεταρρύθμιση

Τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά στην Επιτροπή Εσωτερικών όπως αυτά διαφάνηκε κάτα την χθεσινή συζήτηση αφορούν κατά κύριο λόγο τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, στις συνενώσεις και συμπλεγματοποιήσεις, καθώς και τον αριθμό των νέων Δήμων, με τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών μάλιστα να αναφέρει ενώπιον της επιτροπής ότι η θέση του υπουργείου παραμένει στους 17 Δήμους, παρά το γεγονός ότι η επιτροπή Εσωτερικών με την προηγούμενη σύνθεση της είχε τροποποιήσει το νομοσχέδιο σε 20 Δήμους.

Παράλληλα στα ανοικτά ζητήματα μεταξύ άλλων βρίσκεται και το θέμα της διαχείρησης των παραλίων, όπως επίσης και ο αριθμός των Αντιδημάρχων και πόσους θα πρέπει να έχει η κάθε νέα οντότητα που θα δημιουργηθεί και κατά πόσο αυτοί θα  εκλέγονται από τον λαό ή από τους Δημοτικούς Συμβούλους του κάθε διαμερίσματος.

Θμα συζήτησης αποτελεί και ποια θα πρέπει να είναι τα καθήκοντα των Αντιδημάρχων στο Δημοτικό τους Διαμέρισμα και αν θα πρέπει να τους ανατίθενται συγκεκριμένα καθηκοντα από τους Δημάρχους για να μην λειτουργουν ως εν δυνάμει Δήμαρχοι. 

Την ίδια ώρα από πλευράς της Ένωσης Κοινοτήτων τίθεται και για προβληματισμό και το γεγονός ότι 54 κοινότητες τελικά με πληθυσμό πέραν των 100 χιλιάδων δεν θα συμπλεγματοποιηθούν αφού θα ενωθούν με νέους Δήμους, κάτι που φέρνει προβληματισμό ως προ το ότι τελικά θα γίνει συμπλεγματοποίηση μικρών κοινοτήτων χωρίς μεγάλους πληθυσμούς.

Τα δεδομένα της μεταρρύθμισης στο «Παρασκήνιο»

Για τα μεγάλα αγκάθια της μεταρρύθμισης μίλησαν φιλοξενούμενοι στην εκπομπή «Παρασκήνιο» της Digital την Τετάρτη 13/10 ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ - Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας και ο Δήμαρχος Έγκωμης και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ένωσης Δήμων, Ζαχαρίας Κυριάκου. 

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν και στην εκπομπή ένα μεγάλο αγκάθι αποτελούν τα τοπικά δημοψηφίσματα και τι θα γίνει στην περίπτωση που ένας Δήμος ψηφίσει κατά της συνένωσης με άλλους Δήμους και με ποιο καθεστώς θα λειτουργεί.

Παράλληλα αγκάθι αποτελεί ποιοι Δήμοι θα συνενωθούν με ποιους αλλά και η διάσταση απόψεων που επικράτησε στην επιτροπή Εσωτερικών για τις Πολεοδομικές Άδειες και ότι αυτές πρέπει να μεταφερθούν στους επαρχιακούς οργανισμούς και η θέση της Ένωσης Δήμων ότι θα πρέπει οι άδειες αυτές να εκδίδονται από τους Δήμους.

Δείτε στο πιο κάτω βίντεο την εκπομπή «Παρασκήνιο»:

Home