Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα debates άναψαν ξανά... φωτιές στον Προεκλογικό - Όλο το στόρι

Offsite Team -
13.08.2022 - 06:50

Τα debates άναψαν ξανά... φωτιές στον Προεκλογικό - Όλο το στόρι

Τα πυρά άλλων υποψηφίων σε Χριστοδουλίδη, η ενόχληση του από ΡΙΚ και ο νέος προγραμματισμός των debates - Όλα όσα έγιναν

Και ενώ φαινόταν ότι ο προεκλογικός και οι διάφορες διαμάχες ανάμεσα στους υποψηφίους Προέδρους πάγωσαν για λίγο λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, οι εξελίξεις με τα debates άναψαν ξανά για τα καλά… κόκκινο.

Όλο το στόρι με τα debates

Η πρώτη συνάντηση και η απουσία Χριστοδουλίδη

Η αρχή έγινε με την πρώτη συνάντηση των επιτελείων των υποψηφίων με συζήτηση το θέμα για τα debates, στις 29 ΙουνίουΣε αυτή παρευρέθηκαν τα εκλογικά επιτελεία των Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη, Αχιλλέα Δημητριάδη, Μάριου Ηλιάδη και Γιώργου Κολοκασίδη. Κάλεσαν σε κοινή τους ανακοίνωση και τα άλλα Επιτελεία, που προσκλήθηκαν και δεν παρευρέθηκαν όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση, να συμμετάσχουν ενεργά στην κοινή προσπάθεια που γίνεται μέσα σε πνεύμα αλληλοσεβασμού και πολιτικού πολιτισμού. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Επιτελείου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή εκείνες τις μέρες σημείωσε ότι δεν είχε την ενημέρωση για μια τέτοια συνάντηση αναφέροντας ότι μπορούν να βάλουν στο τίτλο ότι και το εκλογικό επιτελείο του είναι υπέρ της διεξαγωγής Debate.

Απαντώντας στις αναφορές Χριστοδουλίδη, το Επιτελείο Κολοκασίδη, μέσω ανακοίνωσης του ανέφερε ότι είχε αποσταλεί γραπτή πρόταση από το Επιτελείο Γ. Κολοκασίδη προς όλα τα Επιτελεία των υποψηφίων περιλαμβανόμενου βεβαίως του Επιτελείου του κ. Χριστοδουλίδη. Παρέθεσε μάλιστα και το σχετικό email. 

Η συνάντηση των 8 και η πρώτη ενημέρωση του ΡΙΚ για τα debates

Στις 6 Ιουλίου τελικά συναντήθηκαν ξανά τα επιτελεία 8 υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένου αυτού του κ. Χριστοδουλίδη. Την ίδια μέρα το ΡΙΚ ανακοίνωσε ότι διοργανώσει πέντε debates. Μάλιστα ενημέρωσε και τους υποψήφιους Προέδρους για τον σχηματισμό αλλά και την ημερομηνία του κάθε debate. Δείτε ΕΔΩ τον αρχικό προγραμματισμό

Η πρόταση του ΡΙΚ συζητήθηκε στη συνάντηση της 6ης Ιουλίου, ενώ αποφασίστηκε όπως γίνουν συναντήσεις και με ιδιωτικά κανάλια. 

Μόνο μία αντίδραση

Εκείνες τις μέρες πάντως η μοναδική αντίδραση από υποψήφιο για τα debates που ανακοίνωσε το ΡΙΚ , ήταν από τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, ο οποίος ζήτησε ουσιαστικά ίσες αριθμητικά εμφανίσεις για όλους στα debates. Δεν κοινοποιήθηκε καμία άλλη αντίδραση από υποψήφιο για τον σχηματισμό ή τις ημερομηνίες που ανακοίνωσε το ΡΙΚ. 

Το άτυπο debate και οι αποκαλύψεις για κυπριακό

Μεσολάβησε το… άτυπο debate των τριών βασικών υποψηφίων που έγινε στο ΡΙΚ στις 21 Ιουλίου με τους 3 βασικούς διεκδικητές της Προεδρίας.

Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδη ‘’κονταροχτυπήθηκαν’’ για πρώτη φορά αντιμέτωποι σε τηλεοπτική εκπομπή. Θέμα συζήτησης ήταν το κυπριακό.

Μεταξύ άλλων ο κύριος Μαυρογιάννης για πρώτη φορά δημόσια έριξε τα πυρά του προς το Νίκο Χριστοδουλίδη για τον ρόλο που διαδραμάτισε στο Μοντ Πελεράν το 2017 και επέρριψε ευθύνες ουσιαστικά για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. 

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αποκάλυψε τηλεφώνημα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη μετά το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου που έγινε προσπάθεια οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι μετά το Μοντ Πελεράν στο οποίο όπως ανέφερε ο τότε Διαπραγματευτής ο Νίκος Χριστοδουλίδης του είπε «εγώ δεν μπορώ θα παραιτηθώ δεν μπορώ να εξαντλώ πολιτικό κεφάλαιο για να προδίδω τον τόπο μου».

>>> Δείτε σχετικά: Το debate που ταρακούνησε την κοινωνία…

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πάντως απαντώντας δεν σχολίασε τα όσα αναφέρθηκαν αναφέροντας ωστόσο ότι τα όσα αναφέρονται είναι προσβλητικά για τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος θα πρέπει να τοποθετηθεί για τα όσα αναφέρθηκαν. 

Δεν πάει σε debate τον Σεπτέμβρη τελικά ο Χριστοδουλίδης - Η νέα ανακοίνωση ΡΙΚ

 

Το φυτίλι άναψε ξανά την Πέμπτη 11/8 όταν με την ανακοίνωση του ΡΙΚ, ενημέρωσε ότι  άλλαξε ο αρχικός προγραμματισμός για τα debates Σεπτεμβρίου αφού ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε ότι θα βρίσκεται σε περιοδεία τον Σεπτέμβριο σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου όπου και θα παρουσιάζει το προεκλογικό του πρόγραμμα, κατά συνέπεια δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε κανένα debate τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό ο κ. Χριστοδουλίδης θα συμμετείχε σε 4 debates μέσα στον Σεπτέμβριο. Επιπλέον όπως αναφέρει το ΡΙΚ λόγω της απουσίας του στο εξωτερικό, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί στο προγραμματισμένο για τις 8 Σεπτεμβρίου debate. Έτσι ανακοίνωσε νέο προγραμματισμό, με διαφορετικό σχηματισμό στα debate. 

Έντονη αντίδραση άλλων υποψηφίων

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση άλλων υποψηφίων, που κάνουν λόγο για ''Υποψήφιο Φάντασμα'' εμπαιγμό και αναίρεση των συμφωνηθέντων.

Ενόχληση Χριστοδουλίδη με ΡΙΚ - Αιχμές κατά διεύθυνσης ΡΙΚ για παρέμβαση στον προεκλογικό

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ενοχλήθηκε από τις αναφορές στην ανακοίνωση του ΡΙΚ και απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του ΔΣ του ΡΙΚ Μιχάλη Μιχαήλ, στην οποία σημειώνει ότι ''η σχετική ανακοίνωση του ΡΙΚ, δεν καταγράφει τα ακριβή γεγονότα και δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις, μέχρι του σημείου που μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι το ΡΙΚ παρεμβαίνει στην εκλογική διαδικασία, κατά τρόπο απαράδεκτο''.

Αναφέρει επίσης ότι '' ουδέποτε το επιτελείο μας συμφώνησε για τη διενέργεια debates τον

Σεπτέμβριο, όπως αναφέρετε στην ανακοίνωσή σας''. Αυτό που έγινε όπως σημειώνεται ότι ότι το Επιτελείο Χριστοδουλίδη επιφυλάχθηκε να απαντήσει, όπως και έκανε στις 10 Αυγούστου, όπου ουσιαστικά ενημέρωσαν το ΡΙΚ ότι ο κ. Χριστοδουλίδης δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε debates τον Σεπτέμβριο. 

Στην επιστολή του ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι η ενέργεια του ΡΙΚ: ''Συνιστά παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία καθότι ξεκάθαρα δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις''.

Αναφέρει επίσης ότι θα είναι διαθέσιμος κανονικά για debates τον Οκτώβριο και κάνει αναφορά σε τηλεχαμία που ήδη προγραμματίστηκε για τις 6 Οκτωβρίου. 

Απάντηση ΡΙΚ σε Χριστοδουλίδη: Δεν έκανε αναφορά για μη συμμετοχή

Το ΡΙΚ εξέδωσε ανακοίνωση για την επιστολή Χριστοδουλίδη, διευκρινίζοντας ότι δεν έλαβε σχόλια από την πλευρά του επιτελείου του εν λόγω υποψηφίου, σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των τηλεοπτικών προεκλογικών τηλεμαχιών (debates).

 «Η εκπρόσωπος του επιτελείου του κ. Χριστοδουλίδη δεν έκαμε κανένα απολύτως σχόλιο ούτε επιφυλάχθηκε να απαντήσει ούτε το έκαμε στο διάστημα από τότε μέχρι και τις 9 Αυγούστου, ούτε δε έγινε οποιαδήποτε αναφορά για μη συμμετοχή στα debates», σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Το… σίριαλ λογικά θα έχει και συνέχεια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές η κατάσταση θα…αγριεύει με τους υποψήφιους να ρίχνουν στη μάχη τα δυνατά τους χαρτιά για να αυξήσουν τα ποσοστά τους. 

Κλείνοντας αναφέρουμε το νέο προγραμματισμό του ΡΙΚ για τα debates Σεπτεμβρίου:

1η  Σεπτεμβρίου 2022

 • Αβέρωφ Νεοφύτου
 • Γιώργος Κολοκασίδης
 • Μάριος Ηλιάδης

8 Σεπτεμβρίου 2022

 • Αβέρωφ Νεοφύτου
 • Χρίστος Χρίστου
 • Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς

15 Σεπτεμβρίου 2022

 • Ανδρέας Μαυρογιάννης
 • Κωνσταντίνος  Χριστοφίδης
 • Αχιλλέας Δημητριάδης

22 Σεπτεμβρίου 2022

 • Αβέρωφ Νεοφύτου
 • Ανδρέας Μαυρογιάννης
 • Χρίστος Χρίστου
Home