Τα δεδομένα μιας πιθανής συνεργασίας ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ

Τα δεδομένα μιας πιθανής συνεργασίας ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ

Ο Δήμος Αμμοχώστου θα αποτελέσει την αρχή για περαιτέρω συμμαχίες με αποκορύφωμα τις Προεδρικές του 2023;

Η επιβεβαίωση από ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ των μυστικών συναντήσεων μεταξύ του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού και του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου φούντωσε για τα καλά την φημολογία για συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων.

Αν και απομένουν 3,5 χρόνια μέχρι και τις Προεδρικές του 2023 το πολιτικό παρασκήνιο πήρε φωτιά, με πολιτικούς κύκλους μάλιστα να εκτιμούν ότι τα δύο κόμματα ξεκίνησαν από νωρίς τις διεργασίες τους έτσι ώστε να βρουν κοινές συνισταμένες για συνεργασία στις Προεδρικές, αφού έχουν κοινό στόχο όπως αναφέρουν συχνά να φύγει από την εξουσία ο ΔΗΣΥ και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Αν και από πλευράς των δύο κομμάτων τονίζεται ότι οι συναντήσεις αυτές δεν είχαν να κάνουν με επερχόμενες εκλογές, φαίνεται ότι η αντίδραση στελεχών στην δημοσίευση τους δείχνει ότι στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν αρχίσει να μελετούν μια πιθανή συνεργασία.

 

Συγκεκριμένα από την μια οι δηλώσεις από πλευράς ΓΓ ΑΚΕΛ ότι στόχος του είναι να φύγει από την εξουσία ο Νίκος Αναστασιάδης μέσα από συνεργασίες και από την άλλη δηλώσεις στελεχών του ΔΗΚΟ μετά από τις διάφορες αντιδράσεις που υπήρξαν από το Κυβερνητικό στρατόπεδο για την συνάντηση ότι δεν θα ζητήσουν την άδεια από κανένα για τις συναντήσεις τους με οποιοδήποτε κόμμα, φανερώνουν εν μέρει τις προθέσεις των δύο κομμάτων.

Τα πιο πάνω καταδεικνύουν ότι τουλάχιστον μια πρώτη συζήτηση έγινε ανάμεσα στα δύο κόμματα τουλάχιστον σε επίπεδο βολιδοσκόπησης, με το ενδεχόμενο συνεργασίας για την ώρα να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Για να υπάρξει μια συνεργασία σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους θα πρέπει πρώτα τα δύο κόμματα να βρουν κοινές συντεταγμένες πάνω σε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι το Κυπριακό και Οικονομία έτσι ώστε να μην είναι καταδικασμένη η όποια προσπάθεια τους να αποτύχει. 

Μάλιστα φαίνεται κάτι τέτοιο να προκρίνουν και στελέχη των δύο κομμάτων υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις και η συνεργασία των δύο ήταν αρμονική και στο παρελθόν με συνεργασία σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις, με τελευταία την συνεργασία για εκλογή του Σίμου Ιωάννου στην θέση του Δημάρχου Αμμοχώστου, μετά και τον θάνατο του Αλέξη Γαλανού. Μια συνεργασία η οποία ουσιαστικά επέστρεψε τον Δήμο στις Ακελικές του ρίζες μετά από 13χρονια στον ΔΗΣΥ.

Τα κύρια ζητούμενα

Μια συνεργασία των δύο είτε μεταξύ τους, είτε και με την συμμετοχή και άλλων κομμάτων του Ενδιάμεσου(κυρίως της ΕΔΕΚ), μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια σειρά παραμέτρων.

Συγκεκριμένα κυρίαρχο στοιχείο θα παίξουν πιθανές ή όχι εξελίξεις στο Κυπριακό και ποια στάση θα κρατήσουν σε αυτές τα δύο κόμματα.

Παράλληλα σημαντικοί σταθμοί στο δρόμο για τις Προεδρικές του 2023 είναι τόσο το Συνέδριο του ΑΚΕΛ τον ερχόμενο Μάιο, όποτε και θα ξεκαθαρίσει αν θα αποχωρήσει από ΓΓ του κόμματος ο Άντρος Κυπριανού. 

Μάλιστα το Συνέδριο του ΑΚΕΛ θεωρείται ημερομηνία κλειδί για την επίτευξη της όποιας συνεργασίας. Αν και ο κύριος Κυπριανού δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του τονίζει ότι η απόφαση για παραμονή του η όχι στην ηγεσία του κόμματος θα είναι συλλογική.  

Δεν αποκλείεται δε το σενάριο ο κύριος Κυπριανού να οδηγήσει το κόμμα μέχρι και τις Βουλευτικές του 2021, και αφού ζυγίσουν τα δεδομένα που θα έχουν ενώπιον τους στο ΑΚΕΛ να δουν τα επόμενα βήματα τους.

Ένα σενάριο μάλιστα που δεν πρέπει να αποκλείεται και συζητείται όλο και πιο έντονα σε κομματικούς διαδρόμους είναι η διεκδίκηση της Προεδρίας της Βουλής από τον ίδιο τον Άντρο Κυπριανού με την στήριξη του ΔΗΚΟ, γεγονός που θα φέρει και την αποχώρηση του από την ενεργό πολιτική έχοντας πρώτα πάρει το δεύτερο στην τάξη Πολιτειακό Αξίωμα του κράτους, με αντάλλαγμα την στήριξη του Νικόλα Παπαδόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2023.

Καταληκτικά, βάση και των πιο πάνω φαίνεται ότι τα δύο κόμματα θα μελετούν τα δεδομένα που έχουν ενώπιον τους, με στόχο να διαφανεί μετά και τις Βουλευτικές του 2021 αν μπορεί να σχηματιστεί ένα κοινό μέτωπο το οποίο θα έχει ελπίδες, για να αποτρέψει παραμονή του ΔΗΣΥ στην εξουσία για Τρίτη συναπτή θητεία.

Home