Τα δέκα διατάγματα του Υπουργού Υγείας για κορωνοϊό

Τα δέκα διατάγματα του Υπουργού Υγείας για κορωνοϊό

Αυτούσια όλα τα διατάγματα

Δέκα είναι συνολικά τα διατάγματα που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σε σχέση με τον κορωνοϊό. Το πρώτο διάταγμα εκδόθηκε την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020 και αφορούσε την απαγόρευση συγκεντρώσεων και τη συνάθροιση πέραν των 75 ατόμων στον ίδιο χώρο.

Συγκεκριμένα, το διάταγμα ανέφερε ότι:

Mέχρι τις 31 Μαρτίου απαγορευόταν η συνάθροιση και η τέλεση συγκεντρώσεων άνω των 75 ατόμων (θεωρείται ποινικό αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης έως έξι μηνών). Από το διάταγμα εξαιρέθηκε η συνάθροιση σε εμπορικά κέντρα και υπερσγορές.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το διάταγμα

Το δεύτερο διάταγμα εκδόθηκε την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020 και αφορούσε πάλι το Νόμο Περί Λοιμοκάθαρσης. Το εν λόγω διάταγμα αφορούσε μέτρα που λήφθησαν μεταξύ 15 Μαρτίου -31 Μαρτίου 2020 και απαγόρευε την είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία προσώπων που:

Δεν είναι Κύπριοι πολίτες.

Δεν είναι νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν είναι Ευρωπαίοι πολίτες ή υπήκοοι τρίτων χωρών που εργάζονται στη Δημοκρατία.

Υπήκοοι χωρών που βρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία η αποστολή στη Δημοκρατία.

Μεμονωμένες περιπτώσεις Ευρωπαίων πολιτών ή υπηκόους από τρίτες χώρες που έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις νοουμένου ότι εξασφάλισαν άδεια.

Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που φοιτούν σε εκοαιδευτικά ιδρύματα στη Δημοκρατία.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το διάταγμα

Το τρίτο διάταγμα ημερομηνίας 15 Μαρτίου 2020 αφορούσε το lock down αφού με απόφαση του Υπουργού Υγείας έκλεισαν όλα τα κέντρα αναψυχής εμπορικά κέντρα,καφετέριες, εστιατόρια, μουσεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, κουρεία, θεματικά πάρκα κ.α.  Η απαγόρευση ισχύει μέχρι τις 13 Απριλίου η ώρα 05:59 το πρωί.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το διάταγμα

Έκλεισαν συνεργεία - Απαγόρευση επισκεπτηρίων

Στις 17 Μαρτίου εκδόθηκε το τέταρτο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας που αφορούσε μεταξύ άλλων την απαγόρευση επισκεπτηρίων σε δημόσια νοσηλευτήρια. Την απαγόρευση λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων. Συνεχίζουν βάση διατάγματος οι επιχειρήσεις με προσφορά υπηρεσιών ταχείας εξυπηρέτησης.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το διάταγμα

Στις 17 Μαρτίου εκδόθηκε και δεύτερο ανθεωρημένο διάταγμα, το πέμπτο συνολικά όπου σε αυτό ο Υπουργός αναθεωρεί τα άτομα που δικαιούνται να έλθουν στην Κύπρο από χώρες του εξωτερικού και αναφέρεται σε ναυλωμένες πτήσεις από την Αθήνα και το Ηνωμένο Βασίλειο για τον επαναπατρισμό πολιτών.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το διάταγμα

Την επόμενη 18 Μαρτίου εκδόθηκε το έκτο διάταγμα όπου ήταν αναθεωρημένο αφού μεταξύ άλλων  καταργήθηκε το διάταγμα αναστολής λειτουργίας των συνεργείων αυτοκινήτων αλλά απαγορεύτηκε το εσωτερικό πλύσιμο οχημάτων.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το διάταγμα

Στις 19 Μαρτίου 2020 ο Υπουργός Υγείας εξέδωσε το έβδομο διάταγμα για επίταξη όλων των γιατρών και  νοσοκόμων κάτω από τον Υπουργό Υγείας.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το διάταγμα

Το όγδοο και τελευταίο μέχρι στιγμής διάταγμα εκδόθηκε την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 όπου μέχρι τις 10 το πρωί τα φαρμακεία και οι υπεραγορές θα εξυπηρετούν μόνο  ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το διάταγμα

Το έννατο διάταγμα εκδόθηκε την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 και μέσα από αυτό απαγορεύονται οι  αχρείαστες μετακινήσεις από τις 6.00 μ.μ. της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι τις 06.00 π.μ. της 13ης Απριλίου 2020.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το διάταγμα

Το δέκατο διάταγμα εκδόθηκε στις 24 Μαρτίου. Αναστέλλει την λειτουργία καταστημάτων πωλήσεων αυτοκινήτων ενώ εξαιρεί ακόμα κάποια καταστήματα λιανικής από την απαγόρευση. Παράλληλα εξαιρεί από τις μετακινήσεις και τις εξής περιπτώσεις:

(i)  Η μετακίνηση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση η οποία είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη επικοινωνία και επαφή γονέων και τέκνων, 

(ii) η μετάβαση για εξειδικευμένες θεραπείες για ΑμεΑ ή πρόσωπα με χρόνιες παθήσεις. 

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το διάταγμα

Home