Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα είπε με την αντιπροσωπεία Βουλής Τσεχίας ο Νουρής

Offsite Team -
05.05.2022 - 15:28

Τα είπε με την αντιπροσωπεία Βουλής Τσεχίας ο Νουρής

Μετανάστευση και Ουκρανικό κυριάρχησαν στη συνάντηση

Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αλλά και το Ουκρανικό ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Τσεχία κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Τσεχίας. Της αντιπροσωπείας ηγείτο ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ondřej Benešík.

Ο Τσέχος αξιωματούχος είπε ότι η Τσεχική Δημοκρατία πρόκειται να καθορίσει την ατζέντα της Προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του έτους και σημείωσε πως η μετανάστευση θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα. Ανάφερε ότι αναμένεται να κυριαρχήσει ως θεματολογία το ζήτημα της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι η περίπτωση της Κύπρου σε ό,τι αφορά στην παράτυπη μετανάστευση, είναι κάτι που πρέπει επίσης να εξεταστεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της Ουκρανίας, αλλά και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, που «ταλανίζει την χώρα μας».

«Ομολογώ ότι μένω απόλυτα ικανοποιημένος από τις αντιδράσεις των εκπροσώπων του τσεχικού κοινοβουλίου για την κατανόηση στο πρόβλημα που η Κύπρος αντιμετωπίζει. Μάλιστα έχει υπάρξει μια συνεννόηση για μια περαιτέρω συζήτηση του θέματος και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανάφερε ο κ. Νουρής.

Μιλώντας για τις μεταναστευτικές ροές, είπε ότι «με πρωτοβουλία που ενδεχόμενα αναληφθεί από τους ίδιους, ακριβώς βλέποντας ιδίοις όμμασι το πρόβλημα που η χώρα μας αντιμετωπίζει, και ιδιαίτερα το πρόβλημα της πράσινης γραμμής, έχει γίνει κατανοητό ότι πρέπει να στηριχθεί η Κύπρος για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο βάρος, με το οποίο έχουμε επιφορτιστεί».

Από την άλλη, σημείωσε, «έχουμε απόλυτα συμφωνήσει στον τρόπο διαχείρισης του ουκρανικού προβλήματος. Τόσο η Κύπρος όσο και η Τσεχία έχουν προβεί σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες για τις οποίες έχουμε αλληλοενημερωθεί για τον τρόπο διαχείρισης των Ουκρανών προσφύγων».

«Βεβαίως ευχή όλων μας είναι να υπάρξει τερματισμός της συγκεκριμένης διένεξης και εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ούτως ώστε να απαλυνθεί το πρόβλημα και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο αυτό το τεράστιο πρόβλημα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, αφού ευχαρίστησε  τους αντιπρόσωπους για την επίσκεψή τους, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την κατανόηση που επιδεικνύουν στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Benešík ευχαρίστησε τον Υπουργό για την υποδοχή, αλλά και τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Ενημέρωσε ότι ο κύριος λόγος της επίσκεψής τους στην Κύπρο είναι ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Τσέχικη Δημοκρατία, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.  

Η Τσεχική Δημοκρατία πρόκειται να καθορίσει την ατζέντα της Προεδρίας, είπε και σημείωσε πως η μετανάστευση θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα. Ανάφερε ότι αναμένεται να κυριαρχήσει ως θεματολογία το ζήτημα της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι η περίπτωση της Κύπρου σε ό,τι αφορά στην παράτυπη μετανάστευση, είναι κάτι που πρέπει επίσης να εξεταστεί. Δήλωσε ότι η Τσεχική Δημοκρατία μοιράζεται πολύ παρόμοιες απόψεις για αυτό το θέμα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αποτελέσει πεδίο μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.  

Αναφερόμενος στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας σε σημεία της πράσινης γραμμής, εξέφρασε τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μην μπορώντας να επιστρέψουν πίσω. Είναι κάτι το οποίο συνέβη και στην Τσεχία στο παρελθόν, είπε. «Αυτό που είναι αδιανόητο για μας», τόνισε, «είναι ότι το βιώνετε τις τελευταίες δεκαετίες».

Κλείνοντας, εξήρε τη σημαντικότητα της επί τόπου επίσκεψής τους στην πράσινη γραμμή, λέγοντας ότι είναι «πολύ καλύτερο να δεις με τα μάτια σου μια φορά, από το να το ακούσεις εκατό φορές».  

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Offsite Team -
28.06.2022 - 21:06

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Στεφάνου: Να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά

Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο εκδήλωσης του κόμματος η οποία έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Θέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία, και ήταν αφιερωμένη στις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου εξήρε την προσφορά των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου. «Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι της Κύπρου αποτελούν ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αποτελούν καταλύτη στην κοινωνική, οικονομική και πνευματική ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας.

«Οι συμπατριώτες μας Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, έχουν την Κύπρο ως τη δεύτερή τους πατρίδα», υπέδειξε, τονίζοντας ότι μετατράπηκαν σε αναπόσπαστο μέρος του κυπριακού λαού χωρίς να απολέσουν την ταυτότητά τους, την οποία πρόσθεσαν στον πολυπολιτισμικό πλούτο της χώρας μας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε τη σταθερή εναντίωση του κόμματος στη διχοτόμηση και τη συνεπή προσήλωσή του στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ακόμη, σημείωσε ότι επιβάλλεται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από μέρους της ε/κ πλευράς για αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της και για να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. «Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας», υπέδειξε.

Η συμβολή των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στους πνευματικούς αγώνες του λαού μας παραμένει μέχρι σήμερα ιδιαίτερη και ξεχωριστή, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι οι θρησκευτικές ομάδες πρωτοπορούν σε σημαντικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας, όπως είναι το εμπόριο, η γεωργία, οι βιοτεχνίες και οι επιχειρήσεις. 

«Οι θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου συμμετέχουν ενεργά και αδιάλειπτα στους κοινωνικούς αγώνες για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου μας, των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλειάς", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η πολυπολιτισμικότητα της Κύπρου οφείλεται και στους Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα ήθη και τα έθιμα τους, αλλά αντίθετα καλλιεργούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Ακριβώς γι’ αυτό, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ίδρυσαν σχολεία, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία καθώς και φιλανθρωπικά ιδρύματα και συλλόγους ευημερίας για να στηρίξουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θαλπωρή και αλληλεγγύη. Για την καλλιέργεια του θρησκευτικού αισθήματος των ανθρώπων τους, ίδρυσαν δεκάδες χώρους λατρείας, πρόσθεσε. 

«Η Κύπρος στη μακραίωνη ιστορία της, υπήρξε σημείο συνάντησης και συνεργασίας διάφορων λαών. Στο πολιτιστικό και πολιτισμικό ψηφιδωτό της, συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

«Για το ΑΚΕΛ, η προστασία των θρησκευτικών ομάδων δεν είναι απλώς συμβατική υποχρέωση. Είναι μέρος της ιδεολογίας μας, της ταυτότητάς μας, της ιστορίας μας», είπε.

Ακόμη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει την προσπάθεια των εκπροσώπων των Μαρωνιτών να καλλιεργήσουν περαιτέρω την κυπριακή αραβική και να μυήσουν τους Μαρωνίτες μαθητές στη δική τους  κουλτούρα.

Επιπλέον, τόνισε ότι στηρίζει την προσπάθεια των Αρμενίων να προωθήσουν περαιτέρω την αρμένικη γλώσσα ανάμεσα στα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία τους και να διατηρήσουν τη δραστηριότητα των σωματείων και των οργανισμών που κρατούν ζωντανά την ιστορία και τον πολιτισμό τους, καθώς και την προσπάθεια των Λατίνων να διαφυλάξουν την ιστορική και κοινωνική προσφορά της θρησκευτικής τους ομάδας.

«Η πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός στην περαιτέρω ανάπτυξη της εκπαίδευσης, στη στήριξη των οργανώσεων και άλλων δομών που λειτουργούν με ευθύνη και πρωτοβουλία των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Το ΑΚΕΛ ανέκαθεν αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργαζομένων της Κύπρου, αλλά και των μειονοτήτων της. Διαχρονικά υπήρξε συμπαραστάτης των εργαζομένων της κοινότητάς μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων.

«Για εμάς τους Αρμένιους, που βιώσαμε την πρώτη μεγάλη Γενοκτονία του πολυτάραχου 20ού αιώνα, η μουσική, το τραγούδι και ο χορός έχουν περισσότερη συναισθηματική σημασία, αφού μας συνδέουν με ένα μοναδικό τρόπο με την ηρωική και αιματοβαμμένη μας ιστορία, τους προγόνους μας που σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν, αλλά και με την τουρκοκρατούμενή μας πατρίδα, Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Μαχτεσιάν.

Η Αντωνέλλα Μαντοβάνη, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων, ανέφερε στον χαιρετισμό της ότι οι Λατίνοι αναγνωρίστηκαν συνταγματικά το 1960 λόγω της μακράς τους παρουσίας στην Κύπρο και της προσφοράς τους στην κυπριακή κοινωνία, κυρίως στον πολιτισμό, την παιδεία, τις τέχνες, την κυπριακή διάλεκτο, το εμπόριο, την αρχιτεκτονική και την ιατρική.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι Λατίνοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής κοινωνίας, και το μόνο που τους διαχωρίζει είναι το καθολικό τους θρήσκευμα και οι παραδόσεις τους.

ΚΥΠΕ

Home