Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό μετά την εκλογή Τατάρ

Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό μετά την εκλογή Τατάρ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ έτοιμος να συναντήσει μέλη του Κογκρέσου για χρηματοδότηση από ΗΠΑ
Κλειδώνει για την ερχόμενη εβδομάδα η πρώτη του συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη

Από τον πάγο βγαίνει εκ νέου το Κυπριακό μετά και τις εκλογές στα Κατεχομένα και την εκλογή στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων του Ερσίν Τατάρ με τις θέσεις που εξέφραζε ωστόσο τόσο προεκλογικά όσο και στην πολιτική του σταδιοδρομία να μην επιτρέπουν προβλέψεις για το τελικό αποτέλεσμα του νέου διαλόγου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε πρωτοβουλία και μίλησε τηλεφωνικώς με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη για να του εκφράσει τις ευχές του για την ανάδειξη του ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. 

Ταυτόχρονα πρότεινε προς τον κύριο Τατάρ να συναντηθούν το ταχύτερο δυνατόν για μια πρώτη γνωριμία και επαφή κάτι που απεδέχθη. Ακολούθως ο Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, την οποία ενημέρωσε για την πρόθεση των δύο ηγετών για συνάντηση και η οποία ανέλαβε να προβεί στις αναγκαίες διευθετήσεις προς αυτό τον σκοπό, στο οίκημα των ΗΕ στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές η πρώτη συνάντηση των δύο αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας αφού πρώτα ο κύριος Τατάρ αναλάβει και επίσημα τα «καθήκοντα» του.

Πιθανή κάθοδος Λουτ πριν την πενταμερής

Στο μεταξύ στην Κυβέρνηση αναμένουν τις επόμενες κινήσεις από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την  σύγκληση Πενταμερούς διάσκεψης. Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στην εκπομπή «Παρασκήνιο» της Digital Tv ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης εκτίμησε ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στις «εκλογές » ο Γενικός Γραμματέας θα απευθύνει πρόσκληση εντός Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι μιλώντας στην Offsite Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλεισαν κάθοδο στην Κύπρο το επόμενο διάστημα της Τζέιμς Χολ Λουτ έτσι ώστε να έχει μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον Ερσίν Τατάρ αλλά και τον Νίκο Αναστασιάδη πρωτού ο ΓΓ του ΟΗΕ αποστείλει την πρόσκληση για την Πενταμερή. 

Τέλος, τονίζεται ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται εν αναμονή εξελίξεων.

Home