Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα λένε ξανά στην Αθήνα για το κυπριακό Κατρούγκαλος-Τσαβούσογλου

Offsite Team
- 21.03.2019

Τα λένε ξανά στην Αθήνα για το κυπριακό Κατρούγκαλος-Τσαβούσογλου

Thumbnail
Οι δηλώσεις για το κυπριακό

Στις 12 Απριλίου στην Ελλάδα θα γίνει η επόμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας για να συζητήσουν το Κυπριακό συμφώνησαν οι δύο ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. “Σε εκείνη τη συνάντηση θα ακούσουμε τις θέσεις της τουρκικής πλευράς και θα προχωρήσουμε βήμα βήμα”, δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός αναφέροντας ότι σε εκείνη τη συνάντηση θα καθοριστεί η ατζέντα για το Κυπριακό.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι οι δύο χώρες συζητούν την διεθνή διάσταση του Κυπριακού αναφέροντας ότι στόχος είναι η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και η αποχώρηση του στρατού. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ του απάντησε ότι δεν είναι αναχρονιστικό το σύστημα εγγυήσεων και πως οι εγγυήσεις της Τουρκίας καταδεικνύεται ότι είναι πιο αναγκαίες από κάθε άλλη φορά από το ότι ξεκίνησαν μονομερείς γεωτρήσεις. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανήλθε ανταπαντώντας ότι οι εγγυήσεις δίνουν δικαίωμα μονομερούς δυνατότητας γι αυτό και πρέπει να αναθεωρηθούν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε την τουρκική θέση ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευσή για το Κυπριακό από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά όπου έγινε μια ανεπιτυχής διάσκεψη.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι για πρώτη φορά η διεθνής διάσταση του Κυπριακού μπήκε στο τραπέζι, ενώ για τα ενεργειακά είπε ότι κάθε χώρα έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός επέμεινε ότι πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ στο θέμα της ενέργειας και πρόσθεσε ότι επειδή  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έθεσε υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ, η Τουρκία θα ξεκινήσει γεωτρήσεις μετά από αδειοδότηση που έλαβε από τους Τ/Κ. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι βλέπουν θετικά το μήνυμα του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι δεν θα αποκλειστεί ή Τουρκία από τα ενεργειακά. 

“Σωστό το μήνυμα Κατρούγκαλου”

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι συμφώνησαν μετά τις εκλογές στις 12 Απριλίου να συνεχίσουν τη συζήτηση για το Κυπριακό στην Ελλάδα. Επανέλαβε την τουρκική θέση ότι πιθανές διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι επικεντρωμένες σε λύση και όχι ανοιχτού τέλους, να καθοριστεί το πλαίσιό τους από την αρχή. Ανέφερε ότι συζήτησαν και το θέμα των υδρογονανθράκων. “Βρίσκουμε σωστό το μήνυμα του Έλληνα Υπουργού ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι κανένα πρόγραμμα που δεν συμμετέχει η Τουρκία δεν ισχύει. “Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου”, ανέφερε ενώ είπε ότι η συνάντηση σήμερα ήταν εποικοδομητική. 

Ο Έλληνας Υπουργός λαμβάνοντας τον λόγο είπε στην εισαγωγική του ομιλία ότι δεν πιστεύει στον πόλεμο των πολιτισμών και ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών πρέπει να χαρακτηρίζονται από τον αμοιβαίο σεβασμό και να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. “Όπως πολύ σωστά είπε ο φίλος μου ο Μεβλούτ εμείς θεωρούμε ότι σε όλα τα θέματα που την αφορούν η Τουρκία έχει δικαιώματα,  στο θέμα της ενέργειας εμείς έχουμε υπερασπιστεί το δικαίωμα της Κύπρου να διαχειρίζεται τους πόρους της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης προς όφελος και των δύο κοινοτήτων”, ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός, προσθέτοντας ωστόσο ότι τις σχέσεις καθορίζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

 

“Κατάργηση αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων”

 

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι 12 Απριλίου είναι η συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ για τα ΜΟΕ και συμφώνησαν να έχουν στο πλαίσιο αυτής και την πρώτη άτυπη διερευνητική συνάντηση για το που βρίσκονται οι δύο πλευρές σε σχέση με το Κυπριακό. “Εμείς θεωρούμε το Κυπριακό πάνω από όλα σαν ένα θέμα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα εστιάζει αποκλειστικά στο θέμα της διεθνούς διάστασης. Θεωρεί ότι τα θέματα διακυβέρνησης είναι θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Θέλουμε όμως να βοηθήσουμε στο να επιλύσουμε τη διεθνή του διάσταση. Οι δικές μας πάγιες θέσεις είναι η κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος εγγυήσεων και η αποχώρηση των στρατευμάτων”. Ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι ο στόχος της επόμενης συνάντησης δεν είναι να διαπραγματευτούν πάνω σε αυτά τα θέματα αλλά να ακούσουν την άλλη πλευρά, ποιες είναι οι θέσεις. “Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε βήμα βήμα, να ακούσουμε τις ιδέες που υπάρχουν για το ποιος θα μπορούσε να ήταν ο μηχανισμός την επόμενη μέρα -αν υποθέσουμε ότι όλα τα άλλα εσωτερικά θέματα έχουν επιλυθεί- που θα μπορούσε αντικαταστήσει τον μηχανισμό εγγυήσεων”, ανέφερε.  

“Σημειώθηκε πρόοδος στο Κραν Μοντάνα”

 

Σε ερώτηση για το Κυπριακό, ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την πρόοδο που σημειώθηκε στο Κραν Μοντανά όπου η διεθνής διάσταση του Κυπριακού μπήκε στο τραπέζι. Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό ο Έλληνας Υπουργός είπε “εμείς θεωρούμε ότι η κάθε πλευρά έχει τα δικαιώματα που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι υπάρχουν δύο σημαντικά σημεία για την Τουρκία στο θέμα της ενέργειας, λέγοντας ότι το πρώτο είναι τα δικαιώματα της Τουρκίας με βάση το διεθνές δίκαιο για έρευνες και γεωτρήσεις και δεύτερον αφορά την ‘τδβκ’. “Εδώ οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα στα αποθέματα γύρω από την Κύπρο και αυτό όλοι το αποδέχονται. Το αποδέχεται η Ε/κ πλευρά, η Ελλάδα και η ΕΕ. Από την αρχή είχαμε ένα απλό αίτημα. Εμείς δεν είμαστε εναντίον αυτών των ερευνών και των γεωτρήσεων αλλά να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα του ‘Τ/κ λαού’”, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, κατηγορώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι “παρόλο που αποδέχεται ότι οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα, μετά που δήλωσε ότι δεν τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα αυτά των Τ/Κ” τότε και η Τουρκία ξεκίνησε έρευνα έπειτα από αδειοδότηση που έλαβε από την ‘τδβκ’ και την επόμενη περίοδο θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία έχει καθήκον να διαφυλάξει τα συμφέροντα των Τ/Κ και αυτή είναι μια αρμοδιότητα που πηγάζει από τις διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο. 

 

“Δεν αναχρονιστικά εγγυητικά δικαιώματα”

 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι τα εγγυητικά δικαιώματα δεν είναι αναχρονιστικά σήμερα. “Γιατί; Βλέπουμε τις μονομερείς δραστηριότητες γεώτρησης. Γι αυτό και ίσως σήμερα τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας είναι πιο αναγκαία από κάθε άλλη φορά”, ανέφερε. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι παρόλο που η Ε/κ πλευρά είχε αποδεχτεί την πολιτική ισότητα, από το Κραν Μοντάνα και μετά δεν την αποδέχεται. “Αναφερόμαστε για τον νυν ηγέτη της Ε/κ κοινότητας. Επομένως με όλα αυτά δεν είναι ρεαλιστικό να υπάρχει ο ισχυρισμός ότι είναι αναχρονιστικές οι εγγυήσεις”, είπε ο Τούρκος Υπουργός λέγοντας ότι “η σύνοδος του Κραν Μοντάνα απέτυχε επειδή έκανε βήμα πίσω ο Αναστασιάδης λόγω των ανησυχιών τις οποίες μου εξήγησε και εμένα”. 

“Μετά από μια ανεπιτυχή σύνοδο το να συνεχίσεις από εκεί που έμεινες είναι μόνο χάσιμο χρόνου και χάσιμο ενέργειας. Επομένως συνεχίζουμε αυτές τις άτυπες συναντήσεις για να καθορίσουμε τί θα συζητήσουμε και ποιο θα είναι το πλαίσιο, αν θα ξεκινήσουμε νέες διαπραγματεύσεις”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν τίθεται θέμα να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν. 

Απαντώντας στον Τούρκο Υπουργό, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι το να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης δεν σημαίνει ότι θέλουμε να βάλουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι, λέγοντας ότι είναι σαφές ότι υπάρχουν διαφωνίες και προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν με πολιτικό διάλογο. “Ο λόγος που εμείς είμαστε αντίθετοι στις εγγυήσεις είναι γιατί δίνουν μια μονομερή δυνατότητα και θεωρούμε ότι πρέπει να αντικατασταθούν”. Για τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι η θέση της Ελλάδας είναι ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης της ΚΔ είναι και για τις δύο κοινότητες, προσθέτοντας ότι η ψήφιση από την κυπριακή βουλή του πρόσφατου νόμου για το ταμείο που θα πάνε τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αποτελεί εγγύηση.

Home