Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα ΜΟΕ μεταξύ όσων συζήτησε με ΡΤΚ ο Κόλιν Στιούαρτ

Offsite Team
- 08.04.2022

Τα ΜΟΕ μεταξύ όσων συζήτησε με ΡΤΚ ο Κόλιν Στιούαρτ

Συζητήθηκαν εξελίξεις που βρίσκονται στην επικαιρότητα, η επίδρασή τους στην Κύπρο και ανταλλαγή απόψεων για πακέτο ΜΟΕ

Τα ΜΟΕ που έχει υποβάλλει η ε/κ πλευρά ήταν μεταξύ όσων συζήτησαν ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, με αντιπροσωπεία του ΡΤΚ, στα γραφεία του τ/κ κόμματος.

Όπως αναφέρεται στον τ/κ Τύπο, ο κ. Στιούαρτ συνέχισε τις επαφές του με τ/κ κόμματα επισκεπτόμενος χθες το ΡΤΚ, όπου και συναντήθηκε με τον «βουλευτή» και υπεύθυνο για τις διεθνείς σχέσεις του κόμματος, Φικρί Τόρος και το μέλος του πολιτικού γραφείου, Τσιτσέκ Γιοτσκιούν

Κατά την συνάντηση, αναφέρεται, συζητήθηκαν εξελίξεις που βρίσκονται στην επικαιρότητα, η επίδρασή τους στην Κύπρο και ανταλλαγή απόψεων για το πακέτο ΜΟΕ που ετοίμασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, με τίτλο «Τα ΜΟΕ και το φυσικό αέριο», ο διευθυντής της Ντιαλόγκ, Ρεσάτ Ακάρ γράφει ότι η επίσκεψη της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ στην Κύπρο είναι προπομπός των βημάτων που θα γίνουν στην περιοχή μας στο εγγύς μέλλον. 

«Προσδοκία μας είναι και οι δύο πλευρές να προβούν σε εκτιμήσεις ‘προς την ορθή κατεύθυνση’ μετά που η Νούλαντ διαβίβασε και στις δύο κοινότητες τις απόψεις και τις προσδοκίες των ΗΠΑ σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει ο αρθρογράφος. «Για να μπορέσει να είναι πλήρως αποτελεσματικό το οικονομικό εμπάργκο που εφαρμόζεται στην Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η μεταφορά στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας του αερίου που θα εξορυχτεί από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο. Και δεν υπάρχει άλλη λύση πλέον από το να εγκαταλείψει η νότια Κύπρος και η Ελλάδα την παλιά τους πολιτική πάνω σε αυτό το θέμα»

Αναμφίβολα στην πολιτική και στις σχέσεις μεταξύ των χωρών είναι εξαιρετικά σημαντικό το ‘πάρε - δώσε’, προσθέτει αναφέροντας ότι ενόσω παραμένει άλυτο το Κυπριακό, δεν μπορεί να αναμένεται να έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία η «νότια Κύπρος» - κατά την έκφρασή του - και η Ελλάδα. Και για να επιλυθεί το Κυπριακό είναι αναπόφευκτη η ‘αμοιβαία εμπιστοσύνη’. 

«Ιδού, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να συζητηθεί το πακέτο ‘Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης’ που ετοιμάστηκε και να βρεθούν σε ένα κοινό σημείο οι πλευρές».

Οι τρεις σημαντικές επικεφαλίδες στο περιεχόμενο του πακέτου που υπέβαλε στα Ηνωμένα Έθνη η ε/κ πλευρά, εξηγεί ο Ακάρ, είναι η επιστροφή του Βαρωσιού στους παλιούς του ιδιοκτήτες, η παροχή υπηρεσιών από το λιμάνι Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο των ΗΕ και το άνοιγμα του «αεροδρομίου» στην Τύμπου για διεθνείς πτήσεις υπό τον έλεγχο των ΗΕ.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η πρώτη αντίδραση της τ/κ πλευράς ήταν να διερωτηθεί ‘αφότου δώσουμε το Βαρώσι που βρίσκεται στα χέρια μας θα παραδώσουμε στα Ηνωμένα Έθνη και την διοίκηση του Ερτζιάν;’. Όμως, συνεχίζει, το μήνυμα που έδωσε ο Ερσίν Τατάρ μετά την συνάντησή του με την Νούλαντ είναι προς την κατεύθυνση του ότι θα μπορούσαν να συζητηθούν οι προτάσεις. «Αν και δεν έγινε κάποια επίσημη δήλωση, μπορεί να λεχθεί ότι και η Άγκυρα βλέπει ζεστά αυτό το θέμα. Αφού είναι έτσι, μπορούμε να αναμένουμε να καθίσουν στο τραπέζι οι πλευρές σε αυτό το θέμα στο εγγύς μέλλον».

Αφότου γίνουν βήματα πάνω σε ένα πολύ σημαντικό θέμα με καλή θέληση και ελαστική πολιτική, συνεχίζει, θα δούμε όλοι μαζί ότι θα υπάρξουν γρήγορες εξελίξεις στο θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.

ΚΥΠΕ

Home