Τα πρωτοσέλιδα Τ/κ Τύπου για τις Ευρωεκλογές

Τα πρωτοσέλιδα Τ/κ Τύπου για τις Ευρωεκλογές

Τι λένε για τις Ευρωεκλογές, την εκλογή Κιζίλγιουρεκ και το ποσοστό συμμετοχής των Τ/κ

Η εκλογή του πρώτου Τουρκοκύπριου στο Ευρωκοινοβούλιο, του ακαδημαϊκού Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και το ποσοστό συμμετοχής των Τ/κ στις εκλογές αποτελούν σήμερα τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα του τ/κ Τύπου.  

Συνολικά 5 χιλιάδες 604 Τουρκοκύπριοι ψήφισαν χθες στις εκλογές, οι οποίοι μετέβησαν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, ενώ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στα οδοφράγματα υπήρχαν λειτουργοί οι οποίοι βοηθούσαν τους Τ/κ στη διαδικασία της ψηφοφορίας.

 

Τα ΜΜΕ αναφέρονται εκτενώς στις εκλογές, στα ποσοστά των ψηφοφόρων αλλά και στα τελικά αποτελέσματα και στις ανακοινώσεις των Γενικού Εφόρου Εκλογών κατά τη διάρκεια της ημέρας και αναφέρονται συγκεκριμένα στην εκλογή Κιζίλγιουρεκ και γράφουν ότι είναι ο πρώτος Τ/κ στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Η «Γενί Ντουζέν» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ένας Τουρκοκύπριος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» αναφέρεται στην εκλογή Κιζίλγιουρεκ ενώ στις εσωτερικές της σελίδες προβάλλει δηλώσεις του στην εφημερίδα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.  

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ είπε στην εφημερίδα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου Ε/κ και Τ/κ κατάφεραν μια από κοινού επιτυχία, συνεργάστηκαν και κατάφεραν να εκλέξουν ένα Τ/κ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  

«Το άνοιγμα του ΑΚΕΛ έγινε αποδεκτό από τους ειρηνόφιλους Τουρκοκύπριους. Στις εκλογές αυτές ζήσαμε κάτι πρωτόγνωρο, και στην προεκλογική εκστρατεία αλλά και στο αποτέλεσμα. Καταφέραμε να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί δυνατά. Κάναμε πολιτική σε όλο το νησί, μιλήσαμε όλες τις γλώσσες, επισκεφτήκαμε όλες τις πόλεις, αγκαλιάσαμε όλους τους ανθρώπους» είπε ο κ. Κιζίλγιουρεκ.  

Ευχήθηκε ακόμα όπως η εκλογή του αποτελέσει μια νέα αρχή για το μέλλον της Κύπρου.  

Και η «Χαβαντίς» αναφέρεται πρωτοσέλιδα στο θέμα το οποίο συνοδεύει με φωτογραφία των έξι ευρωβουλευτών της Κύπρου ενώ παραθέτει στοιχεία για τα ποσοστά της συμμετοχής των Τ/κ στις εκλογές.  

Η «Κίπρις» κάτω από την φωτογραφία των έξι ευρωβουλευτών γράφει «Για πρώτη φορά ένας Τουρκοκύπριος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» αναφέροντας ότι στις εκλογές εννέα ήταν οι Τ/κ υποψήφιοι αλλά ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, ακαδημαϊκός, καθηγητής ιστορίας και ερευνητής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ κατάφερε να εξασφαλίσει μια εκ των έξι θέσεων.  

Η «Αφρίκα», της οποίας ο εκδότης και αρθρογράφος Σενέρ Λεβέντ ήταν ένας εκ των υποψηφίων με το Κίνημα Γιασεμί,  έχει τίτλο «Στο 2% η συμμετοχή από τον βορρά» και γράφει ότι το Κίνημα Γιασεμί δεν εξασφάλισε την επιτυχία που περίμενε αφού εξασφάλισε ποσοστό 1,70%, 901 ψήφους από ψηφοφόρους από τα κατεχόμενα και 3886 ψήφους από ψηφοφόρους από τις ελεύθερες περιοχές.  

Στο άρθρο του στις εσωτερικές σελίδες ο Σενέρ Λεβέντ ευχαριστεί μεταξύ άλλων όσους  τον τίμησαν με την ψήφο τους αλλά και όσους ψήφισαν το ΑΚΕΛ.  

Εξάλλου, με ανάρτηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο πρώην ηγέτης των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συνεχάρη τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ για την εκλογή του σημειώνοντας ότι «άρα υπάρχουν ακόμα λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας μας».  

Στην ανάρτηση του ο κ. Ταλάτ αναφέρει «Νιαζί Κιζίλγιουρεκ σε συγχαίρω για την επιτυχία σου. Υπάρχει ακόμα μια σημασία της εκλογής σου: Είναι απίστευτη η εξέλιξη το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι δέχτηκαν όπως ένας Τουρκοκύπριος εκπροσωπήσει την Κύπρο… Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας μας».

Home