Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τατάρ: Δεν τίθεται θέμα υποχώρησης στην Πενταμερή

Offsite Team -
12.02.2021

Τατάρ: Δεν τίθεται θέμα υποχώρησης στην Πενταμερή

Thumbnail
Δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο για την μετατροπή των Βαρωσίων σε μη στρατιωτική ζώνη δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης

Δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο για την μετατροπή των Βαρωσίων σε μη στρατιωτική ζώνη, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ αν και ανέφερε ότι δεν είναι σωστό να κάνουν πρόωρα βήματα. Ο Τ/Κ ηγέτης είπε πως στην περίπτωση μη λύσης η Κύπρος θα μείνει διαιρεμένη ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων με την Τουρκία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Ένωσης Διπλωματικών Ανταποκριτών Τουρκίας, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι θα παρευρεθούν στην πενταμερή (5 συν 1) η οποία θα διοργανωθεί από τον ΟΗΕ για να εκφράσουν τις απόψεις τους. “Δεν τίθεται θέμα υποχώρησης εκεί. Το λέμε σε όλους όσοι έρχονται εδώ”, ανέφερε. Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι “για πρώτη φορά ίσως μετά από χρόνια η Τ/κ πλευρά ετοιμάζεται για τις διαπραγματεύσεις μέσα σε πλήρη ομοφωνία με την Τουρκία, αυτό μας ανακουφίζει ενισχύοντας ταυτόχρονα και τη θέση μας”.

Για τα Βαρώσια, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι υποδομές και ο καθαρισμός της περιοχής και πως μετά από χρόνια πέτυχαν να φτάσουν σε ένα ρυθμό προς όφελος των Τ/Κ. Υποστήριξε ότι οι Τ/Κ έχουν πετύχει σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ισχυρίστηκε ότι αν κοιτάξει κανείς τις πραγματικότητες στην Κύπρο τώρα πλέον υπάρχει μια νέα κατάσταση. “Η Τουρκία είναι η μητέρα πατρίδα μου και ήταν πάντοτε δίπλα μου. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα. Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη χώρα της περιοχής, είναι η πιο ισχυρή και ηγέτιδα χώρα. Όταν η Τ/κ πλευρά κινείται με την Τουρκική Δημοκρατία σε αυτή την περιοχή, η ζυγαριά είναι με το μέρος μας”, είπε ο Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με τον Τ/Κ ηγέτη, οι συνθήκες στην Κύπρο και την περιοχή έχουν αλλάξει. “Η Κύπρος δεν είναι η παλιά Κύπρος, η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η ανατολική Μεσόγειος, οι συνθήκες αλλάζουν”. Υποστήριξε ότι δύο κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με βάση την κυριαρχική ισότητα μπορούν να συνεργαστούν. “Η συνεργασία μπορεί να γίνει με την κοινή χρήση ενεργειακών πόρων. Συνεργασία μπορεί να γίνει και σε άλλα ζητήματα αλλά είναι βασικό να είναι δίπλα δίπλα”, ανέφερε. Υποστήριξε ότι η ομοσπονδία μπορεί να δημιουργηθεί με αφορμή την ανάγκη αλλά οι ίδιοι δεν έχουν μια τέτοια ανάγκη. 

Ερωτηθείς για την κατανομή των φυσικών πόρων σε περίπτωση συμφωνίας, ο Ερσίν Τατάρ, είπε ότι οι Τ/Κ έχουν δικαίωμα τουλάχιστον στο 30% του φυσικού πλούτου. Ανέφερε ότι και οι Ε/Κ αποδέχονται ότι οι Τ/Κ έχουν δικαίωμα επί του φυσικού πλούτου αλλά με την προσέγγιση του ‘εγώ είμαι ο κυρίαρχος’. 

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία το νησί θα μείνει διαιρεμένο και θα ενσωματωθεί ακόμη περισσότερο με την Τουρκία. Σε ερώτηση εάν θα προσαρτηθεί στην Τουρκία απάντησε ότι στην ατζέντα δεν θα υπάρξει θέμα προσάρτησης και ότι “οι Τ/Κ έχουν συνηθίσει να αυτοδιοικούνται, εξαρτώνται πολύ από την Τουρκία”. 

Σε ερώτηση εάν τα Βαρώσια θα μετατραπούν από στρατιωτική σε μη στρατιωτική ζώνη, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι “με την πάροδο του χρόνου θα είναι μια περιοχή όπως κάθε περιοχή της ‘τδβκ’. Δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο για την μετατροπή της σε μη στρατιωτική ζώνη. Πιστεύουμε ότι δεν είναι σωστό να κάνουμε πρόωρα βήματα”. Όπως είπε πολλές εργασίες υποδομής εκτελούνται αυτή τη στιγμή και πρόσθεσε ότι το δεύτερο μέρος των έργων θα ξεκινήσει σύντομα. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home