Τατάρ και Έρογλου υπέρ δύο κρατών και άνοιγμα Βαρωσίων

Τατάρ και Έρογλου υπέρ δύο κρατών και άνοιγμα Βαρωσίων

Επιστολή από ΠτΔ στον ΓΓ ΟΗΕ και για Βαρώσια
Μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας»

Ό,τι θέλουν ας κάνουν αυτοί που αδίκως στηρίζουν το δίδυμο Ε/κ – Ελλήνων, εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας, ανέφερε ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες, διευρύνοντας και τις αδερφικές σχέσεις με την Τουρκία, να προχωρήσουν ένα βήμα παρακάτω τις σχέσεις τους με άλλες χώρες και κυρίως τις ισλαμικές.  

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ, στο μήνυμά του για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, ανάφερε ότι θα συνεχίσουν αυξάνοντας τις δραστηριότητές τους στο θέμα των σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων, ενώ θα συνεχίσουν και τις ενέργειες για να ανοίξουν τα Βαρώσια σε όσους έχουν δικαίωμα (επιστροφής και εγκατάστασης) μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας».

 

Η μέρα που ξημέρωσε στις 20 Ιουλίου 1974, ισχυρίστηκε, έβγαλε τους Τ/κ από το σκοτάδι στο φως, τους έσωσε από το να εξαλειφθούν και τους έκανε έναν «λαό» με «κράτος».  Ο κ. Τατάρ επανέλαβε τη θέση του για λύση δύο κρατών, λέγοντας «εμείς θα συνεχίσουμε τον δικό μας δρόμο κι εκείνοι τον δικό τους».

 

Στο δικό του μήνυμα ο τέως ηγέτης των Τ/κ, Ντερβίς Έρογλου ανέφερε ότι η "παρέμβαση" – όπως αποκάλεσε την εισβολή, στις 20 Ιουλίου 1974 ήταν δικαιολογημένη και σταμάτησε το σχέδιο των Ε/κ να κάνουν την Κύπρο ελληνικό νησί.  

Ο κ. Έρογλου υποστήριξε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος πρέπει πλέον να θέσουν στην ατζέντα λύση δύο κρατών και θεωρεί, όπως είπε, θετικές τις ενέργειες στο θέμα των υδρογονανθράκων και των Βαρωσίων.  

Η πρότασή του προς τον τότε Ε/κ ηγέτη, Δημήτρη Χριστόφια, το 2011, για την δημιουργία κοινής επιτροπής για το φυσικό αέριο είναι ακόμα σε ισχύ, κι αυτό το έχουν πει οι πλέον αρμόδιοι σε Τουρκία και ψευδοκράτος, πρόσθεσε, λέγοντας ότι ακόμα και σήμερα η ε/κ πλευρά δεν την αποδέχεται. Παραβλέποντας την πρόταση αυτή, η ΕΕ, προβαίνει σε μέτρα εναντίον της Τουρκίας, πράγμα μη αποδεκτό. Αυτοί που τα κάνουν αυτά να ξέρουν ότι δεν τίθεται θέμα να εγκαταλείψουμε την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, πρόσθεσε.  

Για τα Βαρώσια είπε ότι οι πρώτες διεργασίες ήταν επί δικής του θητείας και τάχθηκε υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης της καταγραφής στην περίκλειστη πόλη, η οποία μετά πρέπει να ενσωματωθεί – όπως είπε – στον «δήμο» Αμμοχώστου και να ανοίξει για εγκατάσταση μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας».

Home