Τατάρ: Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για τα Βαρώσια

Τατάρ: Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για τα Βαρώσια

Τι δήλωσε ο "πρωθυπουργός" του ψευδοκράτους

Ο "πρωθυπουργός" του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε ότι οι εργασίες για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και ότι η περιοχή «θα ανοίξει σύντομα».

Σύμφωνα με την επισκόπηση του τ/κ τύπου που μεταδίδει το ΓΤΠ, στις δηλώσεις αναφέρεται η εφημερίδα Güneş.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση ο Τατάρ είπε ότι θα ανοίξουν το Βαρώσι υπό τουρκική διοίκηση και ισχυρίστηκε ότι «δεν λέμε κάτι αντίθετο με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι υπάρχουν και περιουσίες του ΕΒΚΑΦ στο Βαρώσι, ο Τατάρ ανέφερε ότι συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τις εργασίες τους χωρίς να πλήττουν τα δικαιώματά τους.

Είπε ότι γίνεται λόγος για επιστροφή περιουσιών στο Βαρώσι τους «παλιούς τους ιδιοκτήτες», όπως τους χαρακτήρισε, και σε επενδυτές και πρόσθεσε: «Όποιος θέλει τις χρησιμοποιεί, όποιος θέλει τις πουλά. Το άνοιγμα τούτου του μέρους θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής και στην οικονομία της ΤΔΒΚ».  

Υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα παραμείνουν άλλο θεατές στις περιφερειακές εξελίξεις, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι πρέπει να καταστούν ενεργό μέρος της πολιτικής μαζί με την Τουρκία. 

Ισχυριζόμενος ότι οι Ελληνοκύπριοι ουδέποτε έκαναν βήμα για συμφωνία στην Κύπρο, ο Τατάρ υποστήριξε: «Η συμφωνία με τους Ελληνοκύπριους είναι κάτι πέραν από ονειροπόληση. Ο κ. Ακιντζί είχε πει ότι θα το λύσει μέσα σε τρεις μήνες. Τι έγινε; Έδωσε χάρτη, άνοιξε τις εγγυήσεις προς συζήτηση, δεν μπόρεσε καν να πάρει τις εγγυήσεις ως αντάλλαγμα. Προέβη σε μεγάλες παραχωρήσεις, όμως για εμάς είναι άκυρες. Ουδέποτε θα προβούμε σε παραχωρήσεις από τις δραστικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της Τουρκίας».  

Σημειώνοντας ότι παράλληλα με την ισχύ της Τουρκίας, πρέπει να κοιτάμε τις νέες εξελίξεις στην περιοχή, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν θα τα καταφέρουν εκείνοι που επιθυμούν να καταδικάσουν τους Τούρκους της Κύπρου σε ένα ενιαίο οικοδόμημα στο νησί και πρόσθεσε: «Εμείς εδώ γι’ αυτό αγωνιζόμαστε. Αγωνιζόμαστε εναντίον μιαν μεγάλης μαύρης προπαγάνδας υποστηριζόμενης από την ΕΕ και δυνάμεις του εξωτερικού.  Η Κύπρος είναι πλέον μέρος μιας πολύ σημαντικής γεωγραφικής περιοχής. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας με την Τουρκία. Θα συνεχίσουμε να ζούμε με ηρεμία κάτω από την στέγη του κράτους μας».

Αναφερόμενος στις «προεδρικές εκλογές», ο Τατάρ είπε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δεν παρουσιάζει καμία άλλη εναλλακτική επιλογή εκτός της λύσης της ομοσπονδίας και πρόσθεσε ότι αν κερδίσει ο ίδιος παράλληλα με την ομοσπονδία θα πρέπει να συζητηθούν και τα δύο κράτη σε περίπτωση που επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. 

ΚΥΠΕ

Home