Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τατάρ: Παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Offsite Team -
10.08.2020 - 15:49

Τατάρ: Παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Thumbnail
Οι δηλώσεις του Τατάρ

Ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του, σύμφωνα με την «Κίπρις», είπε ότι επέστρεψε με συγκεκριμένα αποτελέσματα από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και ότι σύντομα θα αρχίσει η ανέγερση νοσοκομείου πανδημίας στα κατεχόμενα με 100 κλίνες.  

Μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο κ. Τατάρ είπε ότι το νοσοκομείο θα ανεγερθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα συμπεριληφθεί στο νέο νοσοκομείο 500 κλινών που θα ανεγερθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία πίσω από τα κτίρια του παράνομου Μπαϊράκ.

 

Ανέφερε επίσης ότι θα αρχίσει «αποτελεσματική ροή» χρημάτων από την Τουρκία με επιτάχυνση της εφαρμογής του λεγόμενου «πρωτοκόλλου οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» για το 2020 που προνοεί διοχέτευση 2,3 δισεκατομμυρίων ΤΛ στα κατεχόμενα.

 

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είπε ότι αυτές έλαβαν μια «κρίσιμη μορφή», προσθέτοντας ότι το «δίδυμο Ελλάδα-Ελληνοκύπριοι συστήνουν νέες συμμαχίες για να σφετεριστούν τα δικαιώματά μας και προσπαθούν να θέσουν την Τουρκία και εμάς αντιμέτωπους με την ΕΕ».  

Είπε ότι στις επαφές του στην Τουρκία αξιολόγησαν όλες αυτές τις εξελίξεις και ανέφερε ότι θα επιδειχθεί εμπράκτως η κοινή τους αποφασιστικότητα να προστατεύουν αυτά που αποκάλεσε «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας» στην Ανατολική Μεσόγειο. Επανέλαβε επίσης ότι θα εντατικοποιηθούν και οι προσπάθειες που καταβάλλει η λεγόμενη κυβέρνηση για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου το συντομότερο.  

Κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, τη στρατιωτική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ και τις γενικότερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ είπε ότι «Πρέπει να σημειώσω το εξής: Αυτά τα θέματα παρακολουθούνται πολύ στενά. Η Ελλάδα δεν έχει σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο. Έστω και αν επιχειρήσουν να κάνουν κάποια πράγματα με το ζόρι, είναι άκυρα».  

«Αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά λανθασμένο. Το να βοηθούν την ελληνοκυπριακή πλευρά, χωρίς να λάβουν υπόψη την πρότασή μας, τις προσεγγίσεις της Τουρκίας με καλή βούληση, ποτέ δεν συμβάλλει θετικά στην ειρήνη και στη δημιουργία συνθηκών για μια συμφωνία. Υποβάλλω για άλλη μια φορά στην ελληνοκυπριακή πλευρά την πρόταση για σύσταση κοινής επιτροπής στο θέμα των υδρογονανθράκων. Ελπίζω να την λάβουν υπόψη».  

ΚΥΠΕ

Home