Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τατάρ : «Στο Κραν Μοντανά τέλειωσε η ομοσπονδιακή λύση»

Offsite Team -
17.11.2021 - 18:24

Τατάρ : «Στο Κραν Μοντανά τέλειωσε η ομοσπονδιακή λύση»

Ήταν «σημαντική ένδειξη» ότι τελείωσε η προοπτική για ομοσπονδιακή λύση

H διαδικασία στο Κραν Μοντανά είναι μια σημαντική ένδειξη του ότι τελείωσε η προοπτική για ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας» την οποία επικαλείται η τ/κ εφημερίδας «Γκιουνές» σε δημοσίευμά της.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

 Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, μετά από συνάντηση με τον Ορχάν Ερντέμ, Πρόεδρο της «ομάδας φιλίας» της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με τη «βουλή» των κατεχομένων, ο Τ/κ ηγέτης, είπε ότι θα προωθηθεί η νέα πολιτική στο Κυπριακό σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία και ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή μια επιβαλλόμενη λύση στην Κύπρο.

 

Σύμφωνα με τη δήλωση της «προεδρίας» ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που δημιουργούν οι συνθήκες της πανδημίας, πραγματοποιούνται επενδύσεις σε όλους τους τομείς στα κατεχόμενα και έτσι θα συνεχιστεί η ανάπτυξη.  

Ο Τ/κ ηγέτης ισχυρίστηκε ότι «οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν την συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό την περιβολή της ομοσπονδίας με μερικές συνταγματικές τροποποιήσεις» λέγοντας ότι «μόνο μια συμφωνία με συνεργασία δύο χωριστών κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας θα μπορούσε να γίνει αποδεχτή», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

 Ισχυριζόμενος ότι στην Κύπρο υπάρχουν «δύο λαοί, δύο κράτη και δύο δημοκρατίες», ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι μια μέρα θα γίνει αποδεχτή η «δίκαια υπόθεση του τουρκοκυπριακού λαού», κατά την έκφρασή του.  

Στις δικές του δηλώσεις, ο Ορχάν Ερντέμ, εξέφρασε ικανοποίηση για την θέση Τατάρ περί λύσης του Κυπριακό στη βάση της συνεργασίας δύο χωριστών κρατών και της κυριαρχικής ισότητας.  

Ο Ορχάν Ερντέμ συναντήθηκε στα κατεχόμενα και με τον «πρωθυπουργό», Φαϊζ Σουτζούογλου ο οποίος δήλωσε ότι «οι Τουρκοκύπριοι διεξήγαγαν μεγάλους αγώνες, έχυσαν πολύ αίμα και μετρούν πολλούς πεσόντες για να κατορθώσουν να έρθουν στο σήμερα».  

Πρόσθεσε ότι οι Τ/κ ζουν κάτω από «εμπάργκο» και υποστήριξε ότι «η τεράστια Τουρκική Δημοκρατία των 80 εκατομμυρίων είναι η μεγαλύτερη τύχη» για τα κατεχόμενα και τον «τ/κ  λαό» και «μας δίνει δύναμη».

Είπε, επίσης, ότι η νέα πολιτική των Τουρκοκυπρίων «πήγε πέρα από τα συνηθισμένα»  ενώ η αναγνώριση του ψευδοκράτους είναι απαραίτητη προϋπόθεση να μπορέσουν οι Τ/κ να σταθούν στα δικά τους πόδια από οικονομικής άποψης.  

Ο Ορχάν Ερντέμ δήλωσε ότι η μεγαλύτερη τους ευχή είναι η ανεξαρτησία των κατεχομένων προσθέτοντας ότι η «ομάδα φιλίας» της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, εργάζεται για την αναγνώριση του ψευδοκράτους και για να αλλάξουν οι πολιτικές απόψεις, γύρω από το Κυπριακό.  

Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «Γκιουνές» ο «πρωθυπουργός» συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κοινοταρχών Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Ντελίμπαλτά, επαναλαμβάνοντας ότι η πορεία των κατεχομένων από εδώ και μπρος είναι η πολιτική «των δύο κυρίαρχων ίσων κρατών», όπως δήλωσε.  

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ο πανικός και το στρες που επικρατεί στην «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, για την γραπτή υποβολή και στον ΟΗΕ, της νέας πολιτικής των «δύο κυρίαρχων και ίσων κρατών», δείχνει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.

Home