Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τερέζα Βίλιερς: Η εισβολή του 1974 ήταν μία μεγάλη αδικία

Offsite Team -
19.07.2019 - 15:18

Τερέζα Βίλιερς: Η εισβολή του 1974 ήταν μία μεγάλη αδικία

Thumbnail
Μήνυμα της Τερέζα Βίλιερς για τα 45 χρόνια από την εισβολή

Τη συμπάθεια και την έγνοια της για όσους υπέφεραν και ακόμα υποφέρουν ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής πριν από 45 χρόνια εκφράζει με μήνυμά της προς την παροικία η βουλευτής βορείου Λονδίνου (περιφέρεια Chipping Barnet) του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Βίλιερς.

«Η συνεχιζόμενη διαίρεση του νησιού της Κύπρου είναι μια τραγωδία. Η εισβολή του 1974 ήταν μία μεγάλη αδικία, η οποία οδήγησε σε χαμένες ζωές και απολεσθέντα σπίτια. Αυτή η 45η επέτειος είναι μία σημαντική στιγμή να εκφράσουμε συμπάθεια και αλληλεγγύη προς εκείνους που βρέθηκαν να θρηνούν ή που τραυματίστηκαν από την εισβολή και επίσης προς εκείνους που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δεν τους έχει επιτραπεί ποτέ να επιστρέψουν.

»Επί 20 χρόνια κάνω εκστρατεία υπέρ μίας ελεύθερης και ενωμένης Κύπρου. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ποτέ δεν ήταν ένα παιχνίδι μηδενικού κέρδους. Θα υπάρξουν σπουδαία οφέλη για όλους τους Κύπριους εάν μπορέσει να επιτευχθεί μια λύση με διάρκεια», αναφέρει αρχικά η δήλωση της φιλοκύπρια βουλευτού.

Στη συνέχεια αναφέρεται στο θέμα των εγγυήσεων: «Δεν πιστεύω ότι οι εγγυήσεις τρίτων χωρών είναι ένα αποδεκτό κομμάτι μιας τέτοιας συμφωνίας. Το έχω επισημάνει αυτό στο κοινοβούλιο. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, με πλήρη σεβασμό για το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ένας φάρος σταθερότητας σε μια περιοχή της Μεσογείου που ταλανίζεται από συγκρούσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει αιτιολόγηση για την παραχώρηση σε τρίτες χώρες του δικαιώματος εισβολής. Οι εγγυήσεις θα πρέπει να παραμείνουν στο παρελθόν όπου ανήκουν.

»Στους Κύπριους θα πρέπει να δοθεί η ελευθερία να καθορίσουν το δικό τους μέλλον και έτσι λοιπόν θέλω να έρθει η μέρα που θα δούμε επιτέλους την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Θα προσπαθώ πάντα να κρατώ την Κύπρο στην πολιτική ατζέντα του Ηνωμένου Βασιλείου και έχω προτρέψει τους Βρετανούς υπουργούς πολλές φορές να εγείρουν αυτό το ζήτημα με την Άγκυρα».  

Η δήλωση της κ. Βίλιερς καταλήγει: «Ξέρω ότι οι Συντηρητικοί συνάδελφοί μου στην κυβέρνηση υποστηρίζουν δυνατά τις προσπάθειες να φτάσουμε σε μια λύση στην Κύπρο. Οι Συντηρητικοί είναι επίσης σαφείς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να ελέγχει και να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Έχω μιλήσει στο κοινοβούλιο για να καταδικάσω την πρόσφατη παράνομη εισβολή από τουρκικά πλοία.  

»Έχω πολλούς ψηφοφόρους στην περιφέρειά μου με κυπριακή καταγωγή οι οποίοι επηρεάστηκαν ευθέως από την εισβολή ή που έχουν μέλη οικογένειας τα οποία επηρεάστηκαν. Έχουν την υποστήριξή μου και τη συμπάθειά μου. Θα συνεχίσω να μάχομαι για τα συμφέροντά τους και να πιέζω για μια λύση που θα φέρει ξανά μαζί τους Κύπριους σε ένα ενωμένο νησί».  

Home