Τέσσερα Κόμματα διεκδικούν (μέχρι στιγμής) το 2ο τη τάξει Αξίωμα

Τέσσερα Κόμματα διεκδικούν (μέχρι στιγμής) το 2ο τη τάξει Αξίωμα

Συνεχίζεται το παρασκήνιο για τον νέο Πρόεδρο της Βουλής

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες των κομμάτων για την επιλογή υποψηφίου Προέδρου της Βουλής, με πολλά σενάρια να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι και χωρίς τα μεγάλα κόμματα να έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους.

Του Στέλιου Στυλιανού

Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα Χρίστου Χρίστου του ΕΛΑΜ και Χαράλαμπου Θεοπέμπτου των Οικολόγων. Από εκεί και πέραν την Προεδρία της Βουλής αναμένεται να διεκδικήσει και το ΔΗΚΟ με την Αναπληρώτρια Πρόεδρο του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου να επισημαίνει στην εκπομπή Παρασκήνιο στην Digital ότι ότι ο στόχος είναι η Προεδρία της Βουλής να καταλήξει στο Δημοκρατικό Κόμμα χωρίς ωστόσο για την ώρα να υπάρξει η όποια επίσημη ανακοίνωση. 

Μάλιστα στην ονοματολογία τις προηγούμενες μέρες υπήρξε τόσο το όνομα της κυρίας Χριστιάνας Ερωτοκρίτου όσο και του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου. 

O ΔΗΣΥ θα τοποθετηθεί για την Προεδρία της Βουλής σε δημοσιογραφική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή στις 12:30 με τον Αβέρωφ Νεοφύτου μέσω δηλώσεών του να τονίζει ότι τα παζάρια έφτασαν στο τέλος τους λέγοντας ότι:

«Έχουμε ξεκάθαρη θέση. Πρώτον, μακριά από παζάρια, δεύτερον μακριά από οποιεσδήποτε συναλλαγές. Και να μην παρεξηγούμε τη συνεννόηση την απαραίτητη για το καλό της χώρας με παζάρια και συναλλαγές. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν.  Εμείς έχουμε καθαρή θέση, θα πούμε αύριο καθαρά πράγματα, καθαρή πρόταση με καθαρό πρόσωπο. Ο ΔΗΣΥ θα έχει υποψήφιο μέχρι τέλους. Την ίδια ώρα θέλω να απευθυνθώ στην κοινωνία και στους πολίτες. Μας στείλατε ένα μήνυμα. Εγώ θέλω να σας απαντήσω. Το μήνυμα έχει ληφθεί και θα το δείτε με πράξεις».

Πάντως πηγές από τον ΔΗΣΥ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην είναι τελικά ο Πρόεδρος της Παράταξης αυτός που θα διεκδικήσει την Προεδρία ρίχνοντας στην μάχη κάποιο άλλο Βουλευτή με το όνομα της Αννίτας Δημητρίου να βρίσκεται στο προσκήνιο χωρίς να διαψεύδεται. 

Πρώτη ανασκόπηση από ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ

Στην ΕΔΕΚ τώρα το Πολιτικό Γραφείο καθόρισε τις αρχές του κόμματος σε σχέση με την εκλογή προέδρου της Βουλής αναφέροντας ότι το κίνημα δεν θα μπει σε παζάρια και συναλλαγές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση η εκλογή του Προέδρου της Βουλής είναι μία ύψιστης σημασίας πολιτειακή διαδικασία, δεδομένου ότι είναι ο δεύτερος τη τάξει πολιτειακός αξιωματούχος. 

Ως εκ τούτου το πρόσωπο που θα εκλεγεί πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια:

  • Πολιτικό παρελθόν και ικανότητες.
  • Εντιμότητα και ήθος.
  • Ικανότητα διαχείρισης σοβαρών κοινοβουλευτικών θεμάτων.
  • Εμπειρία

Στην ΔΗΠΑ ξεκαθάρισε το βράδυ της Πέμπτης το σκηνικό με την έδρα του Μάριου Καρογιάν καθώς με ανακοίνωση του το κόμμα σημειώνει ότι  ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα είναι η εκλεγείσα και συνεπώς θα ηγείται αυτής στο νέο Κοινοβούλιο ο Μάριος Καρογιάν ο οποίος πήρε και εξουσιοδότηση για να χειριστεί και το θέμα της Προεδρίας της Βουλής χωρίς να αποκλείεται και δική του υποψηφιότητα.

Τέλος στο ΑΚΕΛ για την ώρα δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για την Προεδρία του σώματος καθώς πρώτα θέλουν να μελετήσουν τα δεδομένα που έχουν ενώπιον τους αφού διαβουλευθούν με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Home