Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θα μαζεύεις υπογραφές και θα καταθέτεις προτάσεις στη Βουλή

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 06.07.2022

Θα μαζεύεις υπογραφές και θα καταθέτεις προτάσεις στη Βουλή

Συζητούν στην Επ. Νομικών και νομοσχέδιο που δίνει την ευχέρεια στους πολίτες να ζητούν νομοθετική ρύθμιση θεμάτων

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Μια νέα καινοτομία  που ισχύει σε πολλές προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά  και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συζητήσει η Επιτροπή Νομικών της Βουλής σήμερα Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022.

Μέσω  πρότασης νόμου που κατατέθηκε από την βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες εφόσον εξασφαλίσουν συγκεκριμένο αριθμό υπογραφών, να υποβάλουν κάποιο θέμα στη Βουλή προς συζήτηση με στόχο τη νομοθετική του ρύθμιση.

Για παράδειγμα οι πολίτες εφόσον εξασφαλίσουν τις απαραίτητες υπογραφές πολιτών, θα μπορούν να θέσουν προς συζήτηση στη Βουλή διάφορα ερωτήματα όπως: Eάν στις πόλεις θα ισχύει όριο ταχύτητας έως 30 χιλιόμετρα. Κατά πόσον μπορεί να προκύψει  τριπλασιασμός μισθών του Δημοσίου και άλλα πολλά.

Έγινε νομοσχέδιο στην πορεία

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από την κα Ερωτοκρίτου το 2016, αλλά η συζήτηση θα αρχίσει σήμερα έξι χρόνια μετά. Στην περίοδο των έξι αυτών ετών έγινε κυβερνητικό νομοσχέδιο που τιτλοφορείται:  Ο περί της Κοινοβουλευτικής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας Πολιτών (Διαδικασία, Όροι και Προϋποθέσεις του 2016. Στην ουσία, θεσπίζεται νομοθεσία με την οποία εισάγεται ο θεσμός της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Προεδρικές: Μέχρι 27/12 οι εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο<<<<

«Η Βουλή είναι το σπίτι του λαού»

Η βουλεύτρια του ΔΗΚΟ, μέλος της Επιτροπής Νομικών Χριιστιάνα Ερωτοκρίτου μιλώντας στην Offsite News τόνισε ότι με αυτή την πρόταση, «η Βουλή γίνεται το σπίτι του λαού όπως πρέπει να είναι». Αιτιολογώντας την πρότασή της τόνισε ότι στις σύγχρονες Δημοκρατίες ο πολίτης  έχει λόγο, ρόλο και καθοριστική άποψη για τα ζητήματα που τον απασχολούν. Οι πολίτες θα μπορούν να θέτουν ερωτήματα, αλλά και θέματα που με την εξασφάλιση των απαιτούμενων υπογραφών στη βάση πληθυσμιακών δεδομένων θα οδηγήσουν σε νομοθετική ρύθμιση».

Η κα  Ερωτοκρίτου είπε ότι η πρότασή της υποβλήθηκε το 2016 στην Επιτροπή Νομικών, αλλά συζητείται τώρα αφού έγινε κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Home