Θα πληρώνουμε ακριβότερο ρεύμα την επόμενη 20ετία λόγω σκανδάλων

Θα πληρώνουμε ακριβότερο ρεύμα την επόμενη 20ετία λόγω σκανδάλων

Α. Κυπριανού: Διάσπαρτες ατασθαλίες οι συμφωνίες για ΑΠΕ οδηγούνται στο εδώλιο της Βουλής

Σκανδαλοθηρική θα γίνει από τον ερχόμενο Ιανουάριο η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής , αφού φαίνεται ότι τα σκάνδαλα με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας( ΑΠΕ) είναι βαθύτερα και αγγίζουν επιχειρηματίες- τεχνοκράτες δημοσίων υπηρεσιών και πολιτικούς. 

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Επ. Εμπορίου ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ μετά τις εορτές, θα ανοίξει ο φάκελος ΑΠΕ και τότε θα διαφανούν οι ρίζες των σκανδάλων, οι αίτιοι και όσοι εκμεταλλεύτηκαν την αγωνιώδη προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμορφωθεί με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες περί  ρύπων και παραγωγής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας, πέραν από τις συμβατικές μεθόδους , της καύσης πετρελαίου και των παραγώγων του. 

Ο κ. Κυπριανού, μας επισήμανε ότι εκ πρώτης όψεως  τα στοιχεία  που έχει στην κατοχή του για την διαχείριση με τις ΑΠΕ και τα συμβόλαια που υπογράφηκαν με επιχειρηματίες , αναδύουν οσμή σκανδάλων. 

Πέραν από όσα είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για την ετεροβαρή συμφωνία επιχειρηματιών ΑΠΕ και κράτους που υπογράφηκε το 2008, στην φαρέτρα του έχει και άλλα στοιχεία για φωτοβολταικά που εγκαταστάθηκαν σε δημαρχούμενες περιοχές της Λευκωσίας , όπου οι συμφωνίες είναι τερατώδεις σε βάρος του κράτους.

Ακόμη ο Πρόεδρος της Επ. Επιτροπής Εμπορίου, μας επισήμανε σε σχετική ερώτηση ότι το κράτος είναι ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟ και οι συμφωνίες δεν μπορούν να τερματιστούν έστω και αν τα στοιχεία όζουν σκανδάλων. 

Σημείωσε ο κ. Κυπριανού ότι και με βάση την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή οι συμφωνίες είναι τόσο σκανδαλώδεις που το κράτος τους εξασφάλισε γη, τους έδωσε δάνεια που πληρώνει η Κυβέρνηση και τους διασφάλισε και τα κέρδη! 

Όπερ μεθερμηνευόμενο όλοι οι πολίτες θα πληρώνουμε ΧΑΡΑΤΣΙ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και για την επόμενη εικοσαετία, αφού έτσι αποφάσισαν εν τη σοφία τους, αόρατες και ορατές επιτροπές του Υπουργείου Εμπορίου το 2008 καθώς και πολιτικοί προϊστάμενοι και κομματικοί παράγοντες. 

Τι προνοούν οι συμφωνίες – ποιες οι επιτροπές

 

Στην έκθεση του Γ. Ελεγκτή καταγράφεται συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης μεγάλων αιολικών πάρκων, του 2008, το οποίο δεσμεύει την Κυπριακή Δημοκρατία στην καταβολή σταθερής ταρίφας 16,6 σεντ του ευρώ ανά κιλοβατώρα για διάρκεια 20 χρόνων και, κατά συνέπεια, έχει συμβάλει στη δημιουργία σοβαρών ελλειμμάτων στο Ταμείο Α.Π.Ε και ΕΞ.Ε.

 Όπως καταγράφεται στην έκθεση, στις 24.11.2008 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Υπουργικής Επιτροπής για τις ΑΠΕ και εκπροσώπων όλων των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, στην οποία εξετάστηκαν τα συμπεράσματα της Τεχνοκρατικής Ομάδας και αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων για τα αιολικά πάρκα, υιοθέτηση του σεναρίου για την τιμή στήριξης για τα αιολικά συστήματα που προέβλεπε €0,166/kWh, με σταδιακή μείωση κατά €0,005/kWh ανά τετραετία.  

Η απόφαση στη συνέχεια οδηγήθηκε προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Άλλαξαν οι όροι μέχρι να φθάσει στο Υπουργικό

Η ειδοποιός διαφορά της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με την απόφαση που λήφθηκε στη σύσκεψη της Υπουργικής Επιτροπής για τις ΑΠΕ, αφορά την τιμή στήριξης για τα αιολικά συστήματα, αφού στην Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν περιλαμβάνεται η πρόνοια για μείωση της τιμής των €0,166/kWh κατά €0,005/kWh ανά τετραετία, ως είχε αποφασιστεί στη σύσκεψη.  

Η Υπουργική επιτροπή επί διακυβέρνησης του αείμνηστου Δημήτρη Χριστόφια που παρέπεμψε στην τεχνοκρατική ομάδα την μελέτη αποτελείτο από τους : 

*Υπ. Εμπορίου - Αντώνη Πασχαλίδη ( ΔΗΚΟ) 

* Υπ. Εσωτερικών - Νεοκλή Συλικιώτη ( ΑΚΕΛ)

*Υπ. Γεωργίας - Μιχάλης Πολυνείκης. ( ΕΔΕΚ)

Σε μετέπειτα στάδιο, εντάχθηκε και ο τότε Υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης.

Home