Το θέμα της Αμμοχώστου σε συνεδρία Μόνιμης Επιτροπής ΚΣΣΕ

Το θέμα της Αμμοχώστου σε συνεδρία Μόνιμης Επιτροπής ΚΣΣΕ

Ο Ν. Τορναρίτης ενημέρωσε εκτενώς τα μέλη της Συνέλευσης για το παράνομο άνοιγμα

Το θέμα της Αμμοχώστου συζητήθηκε σε συνεδρία της διευρυμένης Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) κατόπιν αιτήματος του επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, Νίκου Τορναρίτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Τορναρίτης ενημέρωσε εκτενώς τα μέλη της Συνέλευσης για το παράνομο άνοιγμα από την Τουρκία τμήματος του παραλιακού μετώπου της περιφραγμένης περιοχής της κατεχόμενης πόλης.

Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας, επεσήμανε ο κ. Τορναρίτης, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία καθορίζουν το πλαίσιο επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και προνοούν για τη μεταβίβαση της περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τα ψηφίσματα, τόνισε, οποιεσδήποτε απόπειρες εποικισμού τμήματος της πόλης είναι απαράδεκτες και νομικά άκυρες.

Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά από προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία επαναβεβαιώνονται προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο και ζητείται όπως η Τουρκία ανακαλέσει την παράνομη πράξη της και αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που δυνατόν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί.

Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας υπονομεύουν τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής.  Οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας επί του εδάφους και  η συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητα της χώρας αυτής στην κυπριακή ΑΟΖ τόνισε ο κ. Τορναρίτης, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη δυναμικής αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας, ώστε να αποτραπεί η εμβάθυνση της διχοτόμησης στην Κύπρο και να ευοδωθούν οι προσπάθειες για ειρηνική και συνολική διευθέτηση του προβλήματος.

Κάλεσε δε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να επιδείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία και να ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες αξιώσεις της σε βάρος της Κύπρου και να συμβάλει θετικά και ουσιαστικά στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.  

ΚΥΠΕ

Home