Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Α. Θεολόγου: Στην Βουλή με όσον το δυνατό μεγαλύτερη εκπροσώπηση

Συνέντευξη στον Στέλιο Στυλιανού
- 28.03.2021

Α. Θεολόγου: Στην Βουλή με όσον το δυνατό μεγαλύτερη εκπροσώπηση

Thumbnail
Όσα αναφέρει στην Offsite για του στόχους του Κινήματος Ανεξάρτητοι συνεργασία ΚΕΚΚ, αλλά και για Κυπριακό, Οικονομία

Του στόχους του Κινήματος Ανεξάρτητοι Συνεργασία ΚΕΚΚ αναλύει σε συνέντευξη της στην Offsite η Βουλευτής και υποψήφια Βουλευτής του Κινήματος στην Λευκωσία, Άννα Θεολόγου. 

Η κυρία Θεολόγου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο στόχος του Κινήματος είναι όσον το δυνατό μεγαλύτερη εκπροσώπηση στη Βουλή με άτομα που είναι ανεξάρτητα από κομματικά και οικονομικά συμφέροντα, που θα αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη και τα ισοζύγια δυνάμεων.

Παράλληλα επισημαίνει ότι το ψηφοδέλτιο έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό αλλά ως τακτική έχουμε επιλέξει την σταδιακή ανακοίνωση των υποψηφίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα με την τελευταία ανακοίνωση να είναι στις 19 Απριλίου.

Αυτούσια η συνέντευξη και όσα ανέφερε για Κυπριακό, Πανδημία και Οικονομία

-Κατέρχεστε στις Βουλευτικές ως Ανεξάρτητοι Συνεργασία Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών, ποιους στόχους έχετε θέσει; Θα είστε και στην νέα Βουλή;

-Σίγουρα ο στόχος μας είναι όσον το δυνατό μεγαλύτερη εκπροσώπηση στη Βουλή με άτομα που είναι ανεξάρτητα από κομματικά και οικονομικά συμφέροντα, που θα αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη και τα ισοζύγια δυνάμεων. Πιστεύουμε ότι η παρουσία μας και μόνο, στην νέα Βουλή θα είναι επιτυχία, εάν λάβουμε υπόψη ότι βασίζουμε ολόκληρο τον προεκλογικό μας αγώνα στον εθελοντισμό και χωρίς σεντ από τις κρατικές χορηγίες που παίρνουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα.  

- Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις για την ώρα φαίνεται να ευνοούνται οι νέοι σχηματισμοί. Βάση αυτού έχετε στραφεί προς την κοινωνία ως μια ομάδα νέων ανθρώπων ζητώντας της στήριξη της;

-Οι μετρήσεις είναι βοηθητικές για όσους δεν μπορούν να αφουγκραστούν την κοινωνία και όσα επιζητεί. Εμείς, ως μια ομάδα νέων ανθρώπων αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα γιατί η δική μας γενιά ζει και αντιμετωπίζει στην βάση της όλα αυτά που ανησυχούν την κοινωνία και έχει την μεγαλύτερη ανάγκη βελτίωσης στις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε καθημερινά. Είμαστε η γενιά με το υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης και εντούτοις βρισκόμαστε στην αδράνεια και σε ευάλωτες συνθήκες διαβίωσης.

- Που βρίσκεστε με τις διεργασίες συμπλήρωσης ψηφοδελτίων; Πότε θα είστε έτοιμοι με ψηφοδέλτιο 56 ατόμων;

Το ψηφοδέλτιο έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό αλλά ως τακτική έχουμε επιλέξει την σταδιακή ανακοίνωση των υποψηφίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να υπάρχει ο εύλογος χρόνος στους πολίτες να γνωρίσουν τους υποψηφίους μας. Η τελευταία ανακοίνωση θα είναι στις 19 Απριλίου.

- Θα υπάρχει κάποιος επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο σας ή θα χρειάζονται όλοι σταυρό προτίμησης;

Δεν υπάρχει επικεφαλής ψηφοδελτίου και όλοι ανεξαιρέτως χρειαζόμαστε σταυρό προτίμησης διότι είμαστε όλοι ίσοι ανάμεσα σε ίσους και πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο γίνεται σεβαστή η άποψη και η επιλογή των πολιτών. Είμαστε εναντίον στην εκλογή των αρχηγών των κομμάτων χωρίς σταυρό προτίμησης διότι αυτό δεν προδίδει δημοκρατική προσέγγιση και σεβασμό στην επιλογή των πολιτών. Θεωρούμε ότι η επιβεβαίωση και το μέγεθος της εμπιστοσύνης των πολιτών στους αρχηγούς των κομμάτων θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται σε κάθε εκλογική διαδικασία μέσα από την άμεση ψήφο τους.

-  Εν αναμονή εξελίξεων στο Κυπριακό ενόψει και της Πενταμερούς Διάσκεψη ποια είναι η δική σας θέση για την νέα προσπάθεια;

-Είναι επιτακτική ανάγκη η επανέναρξη των συνομιλιών αφού κάθε φορά που υπάρχει στασιμότητα στο Κυπριακό, η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα που δεν οδηγούν σε απάβλυνση των θέσεων της αλλά σε δυσμενέστερη θέση της δικής μας πλευράς. Η ανησυχία μας έγκειται όμως και στην ικανότητα και στις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας να μπει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση αφήνοντας στην άκρη τους πειραματισμούς ως προς την μορφή λύσης.

Εισηγηθήκαμε κατά την συζήτηση του Κυπριακού στην ολομέλεια της Βουλής ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος θα έπρεπε να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής στο πρόσωπο του ώστε να μπορεί να προχωρήσει ενισχυμένος στις διαπραγματεύσεις. Έχουμε επιφυλάξεις ως προς το αποτέλεσμα της διάσκεψης αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από την στήριξη του διαπραγματευτή μας με την ελπίδα ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν στη Τουρκία σε περίπτωση αποτυχίας, κάτι που δεν επιτεύχθηκε στο Κρανς Μοντανά.

- Τον τελευταίο χρόνο η Κύπρος όπως και όλος ο πλανήτης περνά την πανδημία του κορωνοϊού. Πως κρίνεται την διαχείρηση που έγινε από την Κυβέρνηση;

-Δυστυχώς δεν υπήρξε έλεγχος και αναλογική προσέγγιση στα οριζόντια μέτρα που επιβλήθηκαν από πλευράς της κυβέρνησης, αφού η Βουλή απώλεσε τον ρόλο και την εξουσία της να ρυθμίζει μέσα από κανονισμούς την επιβολή των οποιονδήποτε μέτρων και ειδικότερα των τόσο αυστηρών μέτρων που παραβιάζουν κατάφορα ανθρώπινα δικαιώματα.

Να σας υπενθυμίσω ότι εμείς προτείναμε την επαναφορά της εξουσίας στην Βουλή για ρύθμιση των μέτρων με κατεπείγουσα πρόταση νόμου τον Δεκέμβρη του 2020 που έκτοτε βρίσκεται στα συρτάρια της επιτροπής Υγείας της Βουλής. Είναι φανερό ότι μετά από ένα χρόνο διαχείρισης της πανδημίας οι οικονομικές συνέπειες πρόσθεσαν επιπλέον προβλήματα στις ήδη βεβαρημένες ιδιωτικές επιχειρήσεις και τον τραπεζικό τομέα αφού απέτυχε η κυβέρνηση να αναχαιτίσει τους κινδύνους και να στηρίξει επαρκώς φυσικά και νομικά πρόσωπα σε όλους τους τομείς της οικονομίας.  

-Πώς θα λυθεί το ζήτημα με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια; Οι χειρισμοί της κυβέρνησης όπως έχετε πει αρκετές φορές δεν σας ικανοποιούν. Έχετε υποβάλλει εισηγήσεις για το ζήτημα; 

-Δυστυχώς τα γεγονότα όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω ΜΕΔ έχουν προλάβει την κυβέρνηση διότι για ακόμα μια φορά βρέθηκε απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις οικονομικές συνέπειες που δημιούργησε η πανδημία. Έχει προστεθεί ένα νέο κύμα ΜΕΔ λόγω πανδημίας που δυσχεραίνει το τραπεζικό σύστημα και επιβαρύνει την οικονομία περισσότερο. Έχω πει ουκ ολίγες φορές ότι έπρεπε να ληφθούν δραστικά μέτρα αντιμετώπισης και όχι μέτρα διαχείρισης, αφού το υπερβολικό ιδιωτικό χρέος, που περικλείει παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις, βαραίνει τους ώμους των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Εισηγήσεις υποβλήθηκαν στην επιτροπή Οικονομικών αλλά χωρίς αποτέλεσμα αφού είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν συζητά απομείωση του ιδιωτικού χρέους. Όμως αυτή είναι η μόνη λύση που θα διορθώσει το πρόβλημα και θα βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει γρηγορότερα με την δημιουργία νέας οικονομικής δραστηριότητας χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος. Και όταν μιλώ για απομείωση, δηλαδή κούρεμα δανείων, μιλώ για την αφαίρεση όλων των καταχρηστικών χρεώσεων και των παράνομων τόκων που έχουν επιβληθεί τόσα χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν διογκωθεί σε τεράστιο βαθμό τα ποσά των δανείων που κατέληξαν να μην μπορούν να αποπληρωθούν.

-Πακέτα στήριξης στην Πανδημία. Πιστεύετε ότι αυτά είναι ικανοποιητικά; Θα μπορούσε να δοθεί επιπλέον οικονομική στήριξη η οποία δεν δόθηκε; 

-Σε συνθήκες παγώματος της οικονομικής δραστηριότητας με κλείσιμο επιχειρήσεων για αρκετούς μήνες, κανένα πακέτο δεν θα ήταν ικανοποιητικό όταν οι υποχρεώσεις αυτών των επιχειρήσεων δεν έχουν παγώσει. Μέσα σε τόσο ακραίες πολιτικές αποφάσεις που επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το να παραμένουν οι υποχρεώσεις και να παρατείνεται η πληρωμή τους με ελπίδα ότι μελλοντικά θα μπορούν να πληρωθούν ενοίκια, δόσεις, φορολογίες, τέλη, κοινωνικές εισφορές κτλ, θεωρώ ότι είναι ευσεβής πόθος γιατί δεν υπολογίζουν σωστά τον αντίκτυπο της πανδημίας. Θα μπορούσε να υπάρξει έμμεση στήριξη μέσα από ορισμένες υποχρεώσεις π.χ. το ΦΠΑ μιας τριμηνίας ή οι εισφορές στις κοινωνικές ασφαλίσεις ή ένα ποσοστό επί του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών, να θεωρηθεί πληρωτέο χωρίς καταβολή ποσού και να παρουσιαστεί ως έμμεση στήριξη της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις, παραδείγματα υπάρχουν πολλά.

-Επόμενη μέρα της πανδημίας. Ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις για την Κύπρο; Θα επωφεληθεί η Κύπρος μέσω των επιχορηγήσεων από την ΕΕ;

-Ήδη έχουμε 4.5% μείωση στο ΑΕΠ για το 2020, υπάρχει οικονομική αβεβαιότητα όσον αφορά τα πιθανά εισοδήματα που θα μπορούσαν να εισρεύσουν λόγω του τουριστικού τομέα, αρνητικός είναι και ο αντίκτυπος στον κατασκευαστικό τομέα λόγω της ακύρωσης του σχεδίου πολιτογραφήσεων, αυξάνονται τα ΜΕΔ λόγω lockdown επιχειρήσεων και μείωσης εισοδημάτων των μισθωτών. Επίσης αυξάνεται η ανεργία και με αυτά τα δεδομένα το οικονομικό περιβάλλον δείχνει ζοφερό.

Εάν οι επιχορηγήσεις από την ΕΕ τύχουν σωστής διαχείρισης όπως στο να δημιουργήσουν βιώσιμες θέσεις εργασίας και να διοχετευθούν σε τομείς που θα αποδώσουν λόγω παραγωγικής δραστηριότητας τότε θα βοηθηθεί η οικονομία, όμως για να πάρουμε αυτά τα ευρωπαϊκά κονδύλια υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά προς το παρόν φαίνεται να ελλείπει η πολιτική βούληση.

Home