Θεοπέμπτου: Νέα ηγεσία, νέοι στόχοι, νέες προσπάθειες

Θεοπέμπτου: Νέα ηγεσία, νέοι στόχοι, νέες προσπάθειες

Νέος Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών ο Χ. Θεοπέμπτου

Νέος Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ανακηρύχθηκε, άνευ υποψήφιου ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.  

Ο κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανακηρύχθηκε νέος Πρόεδρος, κατά το Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στη Δημοσιογραφική Εστία.

 

Παράλληλα το Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ενέκρινε την εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος για επέκταση μέχρι και ενός έτους της θητείας όλων των συλλογικών οργάνων του Κινήματος. Ως εκ τούτου η θητεία του νέου Προέδρου δεν μπορεί να επεκταθεί πέραν του Οκτώβριου 2021, αφού μέχρι τότε θα πρέπει να οργανωθεί Παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο.

 

Σε ομιλία του, ο νέος Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αναφερόμενος στα θέματα για τα οποία θέλει το Κίνημα να δώσει ιδιαίτερη σημασία, να προβάλει και να εκπαιδεύσει, είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι η ενδυνάμωση της οικονομίας με στόχο την δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των εισοδημάτων των πολιτών κατά προτεραιότητα, η ενίσχυση της κοινωνίας με μια καλή ποιότητας ζωής, μέσα από την εκπαίδευση, την υγεία, την ασφάλεια και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. 

Είναι επίσης η προστασία του περιβάλλοντος μέσω μιας ορθής διαχείρισης των σκουπιδιών και όλων των άλλων στερεών και υγρών αποβλήτων και την προώθηση σωστών περιβαλλοντικών πολιτικών, οι δημόσιες μεταφορές, το περπάτημα και την ποδηλασία και την διασφάλιση καλής ποιότητας πόσιμου νερού, η προστασία της φύσης και της πλούσιας βιοποικιλότητας μας, το περιβάλλον στις πόλεις και τις κοινότητες μας, η ευημερία των ζώων, η προώθηση πολιτικής για την διαχείριση των αδέσποτων, η υποστήριξη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που μέρα νύχτα τρέχουν για τα καταφύγια και τη διάσωση.  

Άλλα θέματα, είπε, είναι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα, η προστασία των νερών, η μείωση της ζήτησης ενέργειας μέσω ενεργειακών αναβαθμίσεων των κτηρίων, η προώθηση των ΑΠΕ και η εφαρμογή μιας σωστής πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα.  

«Είναι επίσης σημαντικό να ενημερωθεί το κοινό για τα δικαιώματα του στην πληροφόρηση, τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, την αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των κοινωνικών ομάδων και τη συμμετοχή σε εκλογικές διαδικασίες», πρόσθεσε.  

Ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε, επίσης, ότι στα θέματα για τα οποία θέλει το Κίνημα να δώσει ιδιαίτερη σημασία, να προβάλει και να εκπαιδεύσει είναι και η ενίσχυση του πολιτισμού, της αισθητικής των χώρων, η προστασία, ανάδειξη και προβολή των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η ενίσχυση των καλλιτεχνών μας μέσα από τις σωστές πολιτικές προώθησης αλλά και διευκολύνσεων που είναι απαραίτητες για την επιβίωση τους.  

«Με απλά λόγια πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος μας θα μπορεί να πετύχει τους προσωπικούς του στόχους, να έχει υγεία, να νιώθει ότι έχει τις δυνατότητες και ότι μπορεί πραγματικά να ελπίζει», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος προώθησης των πιο πάνω θέσεων από το να έχουμε μια ισχυρή παρουσία στη Βουλή. Και αυτή την εποχή αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό γιατί όπως έχω πει πολλές φορές, δεν έζησα ποτέ ξανά τέτοιο πόλεμο εναντίον όλων όσων εμείς πιστεύουμε».

«Ιδιωτικοποίησαν τις παραλίες, ήθελαν να δώσουν τις δασικές παραλίες του Ακάμα, το Δασούδι, την Πέτρα του Ρωμιού σε ιδιώτες, να κάνουν έργα στην παράκτια ζώνη παρακάμπτοντας όλες τις διαδικασίες, να μην είναι ανάγκη να σπούδασαν οτιδήποτε σχετικό όσοι κάνουν περιβαλλοντικές μελέτες, χτίζουν παντού ψηλά κτήρια χωρίς μελέτες, ρυπαίνεται η θάλασσα αλλά κανένας δεν ψάχνει το λόγο αλλά ξοδεύουν λεφτά για να καθαρίζουν. Έκτισαν τις θαλασσινές σπηλιές και ετοιμάζουν πολεοδομικά σχέδια για τον Ακάμα, και έρχονται οι παραλίες με είσοδο», συμπλήρωσε.  

Όπως είπε, «δέκα χρόνια στην εξουσία και δεν έκαναν οτιδήποτε για να προωθηθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες».  

«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε διαδήλωση για να τελειώνει ο νόμος για τα ποδήλατα και όλα αυτά όταν καθημερινά δύο συνάνθρωποι μας χάνουν πρόωρα τη ζωή τους από την κακή ποιότητα του αέρα», πρόσθεσε.  

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του συνεδρίου, ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι είναι μια πολύ συγκινητική μέρα για τον ίδιο.  

«Μετά από την επιτυχημένη προεδρία του Γιώργου του Περδίκη στο Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αναλαμβάνουμε σήμερα μια νέα ηγεσία, είναι νέοι στόχοι, νέες προσπάθειες. Έχουμε πρώτα τον αγώνα να εκλέξουμε την Έφη Ξάνθου στη Δημαρχία της Αγλαντζιάς, ένα σημαντικό πόστο, το οποίο το αξίζει και θα δώσει τη διαφορά για να κατανοήσει και ο κόσμος τι σημαίνει να έχεις μια πραγματικά πράσινη πόλη», ανέφερε.

«Ο επόμενος στόχος είναι πέρα από τα εσωτερικά και τα οργανωτικά μας, είναι να ετοιμάσουμε τις θέσεις μας, να ετοιμάσουμε τα ψηφοδέλτια για μια δυνατή κάθοδο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές το Μάιο του 2021», σημείωσε.  

Εδώ, συνέχισε ο νέος Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, «είναι η προσπάθεια η οποία θα έχουμε να κάνουμε η τιτάνια μέχρι το Μάιο, να προβάλουμε τις θέσεις μας όσον αφορά τα θέματα της οικονομίας , της κοινωνίας, το περιβάλλον και το πολιτισμό».

«Θέσεις για τις οποίες πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα τις αγκαλιάσει και θα δείξει την εμπιστοσύνη τους σε εμάς, γιατί δεν νομίζω να υπάρχει άλλος ο οποίος προωθεί  τέτοιου είδους ενδιαφέροντα θέματα για την κοινωνία», συμπλήρωσε.  

Ο κ. Θεοπέμπτου ευχαρίστησε τον Γιώργο Περδίκη για όλα όσα έχει κάνει για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών όλα αυτά τα χρόνια.  

«Να θυμίσω ότι παρά το γεγονός ότι πολλά μικρά κόμματα ήρθαν και έφυγαν, εμείς ξεκινήσαμε το 1996, συνεχίσαμε με επιτυχία, έχουμε δύο βουλευτές στη Βουλή και συνεχίζουμε να είμαστε ελπιδοφόροι για τρίτο βουλευτή στις επόμενες εκλογές του Μαΐου», πρόσθεσε.  

Γιώργος Περδίκης   

 

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, στη δική του ομιλία είπε, μεταξύ άλλων, ότι παραδίδει σήμερα τη σκυτάλη της Προεδρίας στον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, έχοντας πλήρη συνείδηση των συνθηκών που τον οδήγησαν σ’ αυτήν την απόφαση.  

«Σήμερα δίκαια και άξια παραλαμβάνει τη σκυτάλη ως Πρόεδρος του Κινήματος για να το οδηγήσει σε ακόμα πιο μεγάλες επιτυχίες εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2021. Προσωπικά εμπιστεύομαι – όπως εμπιστεύτηκα για 25 τόσα χρόνια – τις ικανότητες του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου και σκοπεύω να τον στηρίξω στο δύσκολο και σημαντικό έργο που αναλαμβάνει. Ζητώ από όλα τα μέλη του Κινήματος να κάνουν το ίδιο, με ενθουσιασμό και στοχοπροσήλωση», σημείωσε.  

Ο κ. Περδίκης είπε, παράλληλα, ότι με την απόφαση του να μην διεκδικήσει για 5η φορά βουλευτική έδρα, δίνει ένα ηθικό πλεονέκτημα στο Κίνημα.

 

«Αν αξιοποιηθεί σωστά θα μειωθεί στο ελάχιστο η ζημιά που ισχυρίζονται κάποιοι ότι θα προκύψει από τη μη υποψηφιότητα μου. Αν κατέλθουμε στη Λευκωσία ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και εγώ θα είναι αδύνατον να εκλεγεί κάποιος άλλος, όχι μόνο από την επαρχία, αλλά ίσως και από άλλη επαρχία της Κύπρου».

Αυτό, πρόσθεσε, «θα είναι αντικίνητρο για όσους θέλουν να είναι υποψήφιοι και ιδιαίτερα τους "συνεργαζόμενους". Αυτήν τη φορά δεν θα έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα που μας έδωσε η αλλαγή του εκλογικού νόμου από το ΔΗΣΑΚΕΛ, που αποτέλεσε μια σημαντική ώθηση το 2016. Με την απόφαση μου προσφέρω μια πολιτική ώθηση στο Κίνημα, αφού του επιτρέπεται να προβάλλεται ως το πολιτικό κίνημα που υπηρετεί τον πολιτικό πολιτισμό».  

Ο κ. Περδίκης ανέφερε, ταυτόχρονα, ότι ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα που η Τουρκία έχει γίνει ακόμα πιο προκλητική, «επιβάλλεται να διατηρήσουμε σταθερή πορεία χωρίς παρεκκλίσεις».  

«Με συνεχείς παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ με τα τουρκικά σκάφη και γεωτρύπανα, μέχρι την θρασύτατη επέμβαση στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και τις προκλήσεις στα Στροβίλια, στη Δένεια και την Τηλλυρία, την μετατροπή της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και τώρα στο Αιγαίο, η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη να θυμίζει ότι είναι ο νταής της περιοχής μας. Ως Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών ζητούμε να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία για αντιμετώπιση των ενεργειών της πειρατικής Τουρκίας στην Μεσόγειο και στην Κύπρο», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Home