Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θεοπέμπτου: Στην 13η Σύνοδο της Συνέλευσης του ΑΠΕ IRENA

Offsite Team -
15.01.2023

Θεοπέμπτου: Στην 13η Σύνοδο της Συνέλευσης του ΑΠΕ IRENA

Χαιρέτισε την υιοθέτηση κοινών προτύπων κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, συμμετέχει στις εργασίες της 13ης Συνόδου της Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας IRENA, στο Άμπου Ντάμπι, οι οποίες ολοκληρώνονται απόψε, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σημειώνεται ότι κύρια θέματα της Συνόδου είναι η αξιολόγηση της πορείας προς την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, η επιτάχυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και η αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Όπως αναφέρεται σε παρέμβασή του, στο πλαίσιο συζήτησης για τη διαχείριση του τέλους του κύκλου ζωής των ηλιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων στη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης, ο κ. Θεοπέμπτου χαιρέτισε την υιοθέτηση κοινών προτύπων κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων από χώρες, όπως η Κίνα και η Ολλανδία.

Αναφέρεται ακόμη ότι τόνισε ότι μια από τις σημαντικότερες παγκόσμιες δράσεις που πρέπει να ληφθούν άμεσα, αφορά στην προσπάθεια επίτευξης σύγκλισης σε κοινά πρότυπα στις βιομηχανίες φωτοβολταϊκών συστημάτων, προκειμένου ολοένα και περισσότερα τμήματα του ηλιακού φωτοβολταϊκού συστήματος να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν εις το διηνεκές, χάρη στις προηγμένες τεχνολογίες («cradle-to-cradle»).  

Εν προκειμένω, δήλωσε ο κ. Θεοπέμπτου, πρέπει αυτή η Συνέλευση και το IRENA εν γένει, να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο υπέρ των μικρών χωρών, όπως η Κύπρος, οι οποίες βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση όσον αφορά τη δυνατότητα θέσπισης εφάμιλλων προτύπων κυκλικής οικονομίας, συγκριτικά με μεγαλύτερες και οικονομικά πιο εύρωστες χώρες.

Εξάλλου, προστίθεται ότι στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Θεοπέμπτου είχε χωριστές συναντήσεις με τον Σύμβουλο Πολιτικής του IRENA κ. Jinlei Feng, τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του Solar Power Europe κ. Walburga Hemetsberger και με άλλους αξιωματούχους διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, καθώς και με ομολόγους του από διάφορες χώρες, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις όσον αφορά δυνατούς τρόπους για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε θέματα ενεργειακής μετάβασης, τόσο στο πλαίσιο του IRENA όσο και στο διμερές κοινοβουλευτικό επίπεδο.

ΚΥΠΕ

Home