Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

 Θεοπέμπτου στην Offsite: Στόχος η αύξηση των Βουλευτών μας

Συνέντευξη στον Στέλιο Στυλιανού  -
18.04.2021

 Θεοπέμπτου στην Offsite: Στόχος η αύξηση των Βουλευτών μας

Όσα αναφέρει στην Offsite ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών

Συνέντευξη στον Στέλιο Στυλιανού

Τους στόχους του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών αναλύει σε συνέντευξη του στην Offsite o Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. 

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων τονίζει ότι πρώτος στόχος του Κινήματος είναι η αύξηση του αριθμού των βουλευτών του και με την είσοδο στη Βουλή έτσι ώστε να εργαστεί για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την προστασία του περιβάλλοντος, τη νεολαία, τον πολιτισμό, την νεολαία και την κοινωνία.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο κύριος Θεοπέμπτου αναφέρει ότι  αν αποτύχει και η νέα προσπάθεια στην Γενεύη τότε τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα.

Παράλληλα απαντά στα πυρά που δέχεται το Κίνημα για το ψηφοδελτιο «Αχταρμάς» από πολιτικούς αντιπάλους, ενώ σχολιάζει την διαχείρηση της πανδημίας από την Κυβέρνηση αλλά και την οικονομική της πολιτική. 

Αυτούσια η συνέντευξη: 

Ξεκινώντας από τις Βουλευτικές ποιους στόχους έχετε θέσει ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών ενόψει Βουλευτικών; 

Πρώτος στόχος μας είναι η αύξηση του αριθμού των βουλευτών μας. Με την είσοδο μας στη Βουλή είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την προστασία του περιβάλλοντος, τη νεολαία, τον πολιτισμό, την νεολαία, την κοινωνία και βασικά όσα συνθέτουν την πράσινη πολιτική που προωθείται εδώ και χρόνια από τα Πράσινα κόμματα και που τώρα έχει υιοθετήσει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δύο βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν έχουν δεύτερη εργασία, συμμετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις των Επιτροπών ανελλιπώς και έχουν παράξει έργο δυσανάλογα μεγαλύτερο από τον αριθμό τους. Γι' αυτό με την αύξηση των βουλευτών ο κόσμος να αναμένει ακόμη μεγαλύτερο όγκο εργασιών από το Κίνημα.

-  Εν αναμονή εξελίξεων στο Κυπριακό ενόψει και της Πενταμερούς Διάσκεψη ποια είναι η δική σας θέση για την νέα προσπάθεια;

Έχει περάσει μεγάλο διάστημα χωρίς συνομιλίες και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο χρόνος λειτουργεί εναντίον μας. Η Τουρκία υιοθετεί συνεχώς πιο επιθετική στάση, οι εκλογές στα κατεχόμενα ανέδειξαν τον Τατάρ ο οποίος υποστηρίζει ξεκάθαρα τα δύο κράτη και τα πράγματα δυσκολεύουν συνεχώς. Νομίζω ότι όλοι έχουν πλέον αντιληφθεί ότι αν αποτύχει αυτή η προσπάθεια τότε τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα.

- Πάντως υπάρχουν επικρίσεις από άλλα κόμματα προς το Κίνημα σας ότι όσον αφορά κυρίως το θέμα του Κυπριακού το ψηφοδέλτιο σας είναι «αχταρμάς», πως απαντάτε;

Τα καθημερινά μηνύματα υποστήριξης που παίρνουμε, η αύξηση των ποσοστών που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις έχουν θορυβήσει ορισμένα κόμματα που βλέπουν τα ποσοστά τους να χάνονται και άρχισε ο πόλεμος εναντίον μας.

Χαιρόμαστε που στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων φιλοξενούνται/βρίσκονται ανεξάρτητες προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα και κοινωνικές ομάδες.  Και ασφαλώς δεν ζητήσαμε από κανένα και ούτε θέσαμε όρο να ασπαστούν τις απόψεις των Οικολόγων ή να γίνουν μέλη του Κινήματος όσοι θα είναι υποψήφιοι μαζί μας. Είναι μια συνεργασία στη βάση κοινών θέσεων και αλληλοσεβασμού επιμέρους διαφορετικών απόψεων. Ο κάθε πολίτης έχει τη δική του ιστορία και τις δικές του απόψεις που είναι σεβαστές. 

Από εκεί και πέρα εκείνα μας ενώνουν κοινοί αγώνες, κοινές ανησυχίες και κοινό όραμα. Μας ενώνει η ανάγκη να βάλουμε ένα φρένο στον κατήφορο της διαφθοράς και της διαπλοκής, να καθιερώσουμε  κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας στη δημόσια ζωή, να δώσουμε επιτέλους ώθηση στην πράσινη ανάπτυξη, να αγωνιστούμε για δημοκρατία και προστασία του περιβάλλοντος.

Κρατάμε και προβάλλουμε ότι μας ενώνει, και διαχειριζόμαστε με σεβασμό την διαφορετική άποψη στο Κυπριακό.

- Τον τελευταίο χρόνο η Κύπρος όπως και όλος ο πλανήτης περνά την πανδημία του κορωνοϊού. Πως κρίνεται την διαχείριση που έγινε από την Κυβέρνηση;

Είναι γεγονός ότι όσον αφορά το πρώτο κύμα ο Υπουργός υγείας και η ομάδα του το χειρίστηκαν πολύ καλά. Όμως αυτό που συμβαίνει τώρα είναι απαράδεκτο. Η Κύπρος σαν νησί έπρεπε να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που είμαστε τώρα. Θεωρώ ότι έχουμε πλέον ξεφύγει, ο κόσμος κουράστηκε και δεν υπακούει, χάνονται ζωές, καταστρέφεται η οικονομία και χιλιάδες μαθητές έχουν μείνει πίσω στην εκπαίδευση τους.

Η κυβέρνηση στηρίχθηκε στους εμβολιασμούς και σε μια ψηφιακή εποχή επιμένει να λειτουργεί ένα λογισμικό σύστημα εμβολιασμών, που θεωρώ ότι προσβάλλει το επίπεδο της πληροφορικής στον τόπο μας.  Παράλληλα εφαρμόζεται ένα σκεπτικό ότι "αν δεν πρόλαβες να κλείσεις ραντεβού, καλά να πάθεις" και προχωρούν σε μικρότερες ηλικίες αφήνοντας άλλους μεγαλύτερους και πιο ευάλωτους πίσω. 

-Πακέτα στήριξης στην Πανδημία. Πιστεύετε ότι αυτά είναι ικανοποιητικά; Θα μπορούσε να δοθεί επιπλέον οικονομική στήριξη η οποία δεν δόθηκε;

Ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας τα πακέτα στήριξης ήταν καλά, αλλά έδειξαν και το πόσο πίσω είμαστε. Για παράδειγμα πολύ μεγάλος αριθμός αυτοεργοδοτουμένων είτε ξεπίτηδες, είτε επειδή δεν γνώριζε τις υποχρεώσεις και τα πλεονεκτήματα που του προσφέρει το σύστημα, δεν πλήρωνε κοινωνικές ασφαλίσεις. Η κύρια δυσκολία ήταν και ο κόσμος των τεχνών όπου οι καλλιτέχνες διαφόρων ειδικοτήτων (αν πληρωθούν) πληρώνονται σε ακανόνιστα /απρόβλεπτα διαστήματα και δεν μπορούν να πληρώνουν τακτικά τις κοινωνικές ασφαλίσεις τους.

Η πανδημία έδειξε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν γνώριζε ποιοι είναι οι καλλιτέχνες που ζουν από την τέχνη τους αλλά φάνηκε και η διαχρονική αμέλεια προς αυτή τη μερίδα του πληθυσμού μας. Σε άλλες χώρες, οι άνθρωποι των Τεχνών έχουν ειδικές ρυθμίσεις όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και τις εισφορές στο σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

- Πως κρίνετε την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Θα μπορούσε να προβεί και σε άλλες ενέργειες;

Ένα σημαντικό στοιχείο των Πράσινων Πολιτικών, είναι η εκτέλεση μεγάλου αριθμού μικρών έργων που θα έχουν διπλό αποτέλεσμα παρά την απευθείας επιδότηση. Μια δική μας εισήγηση για παράδειγμα είναι η ανάληψη εκστρατειών ενημέρωσης. Με τέτοιες δράσεις, δημιουργούνται δουλειές σε ένα τομέα όπως πχ διαφημιστικές εταιρείες, κινηματογραφιστές, ηχολήπτες, στούντιο, ηθοποιοί, μοντέλα, σταθμοί ΜΜΕ κλπ και παράλληλα υπάρχει και το όφελος της ενημέρωσης του πληθυσμού.

Τέτοιες δράσεις με μεγαλύτερο αντίκτυπο είναι για παράδειγμα:

  • Οι ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
  • Η προώθηση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες.
  • Βοήθεια σε κατοίκους ορεινών κοινοτήτων και των κοινοτήτων του Ακάμα, να ετοιμάσουν κατοικίες για ενοικίαση τύπου AirBnB
  • Η δημιουργία χώρων όπου περαστικοί θα μπορούν να σταματούν για να αγοράσουν αγροτικά προϊόντα σε δρόμους όπως πχ το δρόμο από Λευκωσία προς το Τρόοδος, Σαιττά κλπ,
  • Προώθηση της ανακύκλωσης σε μικρές κοινότητες και δημιουργία περισσοτέρων πράσινων σημείων που θα προωθούν την επαναχρησιμοποίηση.
  • Δημιουργία ταμείου για μικροδάνεια με στόχο την βοήθεια μικρών επιχειρήσεων, βιοτεχνιών /οικοτεχνιών κλπ

Τα πιο πάνω με πολλές άλλες περιέχονται και στο κείμενο εισηγήσεων για ανάκαμψη της οικονομίας που δόθηκε στον Υπουργό Οικονομικών σε συνάντηση που είχαμε για το θέμα.

- Θα δούμε περισσότερες πρωτοβουλίες από τους Οικολόγους για πράσινη ανάπτυξη; 

Δεν έχουμε επιλογή παρά να αναπτυχθούμε Πράσινα. Η ΕΕ μας έχει κάνει το προγραμματισμό της για το 2030 και το 2050 και έχει θέσει μια σειρά από στόχους μέσα στα πλαίσια της Πράσινης συμφωνίας. Όλοι οι τομείς θα επηρεαστούν, οι αλλαγές που έρχονται είναι μεγάλες Εμείς σαν χώρα θα βρούμε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα γιατί ξεκινούμε πολύ πιο πίσω από τις υπόλοιπες χώρες εφόσον υπήρξε μεγάλη αδιαφορία για περιβαλλοντικά θέματα μέχρι τώρα. Γι αυτό όσο πιο μεγάλη είναι η παρουσία Πράσινων βουλευτών στη Βουλή τόσο πιο καλό για τη χώρα.

Η επόμενη δεκαετία θα είναι Πράσινη είτε το θέλουν είτε όχι. Εμείς είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε πράσινες πολιτικές που θα έχουν σοβαρό και θετικό αντίκτυπο σε όλους τους συμπολίτες μας και θα τους δώσει την ευκαιρία να ελπίζουν για το μέλλον, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει φυσικά να ψηφίσουν Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία πολιτών.

Home