Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θεοπέμπτου:Ανάγκη δραστικής αντιμετώπισης ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Offsite Team -
22.10.2022

Θεοπέμπτου:Ανάγκη δραστικής αντιμετώπισης ατμοσφαιρικής ρύπανσης

O κ.Θεοπέμπτου συμμετείχε στην 22η Διακοινοβουλευτική Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑΠΕ

Ολοκληρώνονται το Σάββατο, στο Βερολίνο, οι εργασίες της 22ης Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EUFORES), με θέμα την κλιματική και ενεργειακή κρίση και την ταχύτερη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και την ενεργειακή απόδοση.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, σε παρέμβασή του, ως εκ των κύριων ομιλητών στο πάνελ με θέμα την ταχύτερη μετάβαση στις ΑΠΕ και την ενεργειακή απόδοση, αναφέρθηκε ειδικότερα στους τομείς προτεραιότητας στους οποίους πρέπει να εγκύψει η Κύπρος προς επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών της στόχων.

Υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη δραστικής αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα, προώθησης βιώσιμων δημόσιων συγκοινωνιών για τη μείωση των υψηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές, παροχής στοχευμένων κινήτρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης και επίσπευσης των διαδικασιών εγκατάστασης έξυπνων μετρητών.

Ο κ. Θεοπέμπτου τόνισε την καίρια σημασία απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης έργων ΑΠΕ και εξάλειψης της γραφειοκρατίας, καθώς και υλοποίησης επικοινωνιακών στρατηγικών που θα αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Εξάλλου, ανέδειξε τη σημασία δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών αποθήκευσης ενέργειας και έξυπνων δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να επιτυγχάνεται η βέλτιστη διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας.

Ο Κύπριος Βουλευτής έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή της επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων στην παραγωγή ενέργειας από βιομεθάνιο. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στις δυνατότητες αξιοποίησης των αποβλήτων ως πόρων για παραγωγή ενέργειας, βάσει των αρχών της κυκλικής οικονομίας και εξήρε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του βιομεθανίου έναντι των υπόλοιπων ΑΠΕ, καθότι παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύκτας.

Ο κ. Θεοπέμπτου τόνισε την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων για επίλυση του ζητήματος της παραπληροφόρησης σε σχέση με την ανάπτυξη ΑΠΕ, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι η παροχή της απαραίτητης τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής για θέματα που άπτονται των ΑΠΕ, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην απάμβλυνση του ζητήματος.

Επισήμανε, επίσης, ότι το κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις στην επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών του στόχων και ως εκ τούτου, τόσο οι ιδιαιτερότητες, όσο και τα διαφορετικά σημεία αφετηρίας του κάθε κράτους μέλους της ΕΕ, πρέπει να τυγχάνουν αμοιβαίου σεβασμού.

ΚΥΠΕ

Home