Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θορυβημένος ο Πετρίδης από δήλωση Οζερσάι για μεταναστευτικό

Της Νάταλι Μιχαηλίδου -
22.06.2019 - 06:00

Θορυβημένος ο Πετρίδης από δήλωση Οζερσάι για μεταναστευτικό

Thumbnail
Επί τάπητος ζήτημα συνεργασίας της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ με τις κατοχικές δυνάμεις

Την άμεση αντίδραση του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, προκάλεσε δήλωση του Κουντρέτ Οζερσάι αναφορικά με στενή συνεργασία των κατοχικών δυνάμεων με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Στενή συνεργασία για τους πρόσφυγες»

Συγεκριμένα, σε γραπτή δήλωση του, ο  «υπουργός εξωτερικών» του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων, ανακοίνωσε την Παρασκευή (21/06) τα μέτρα που αποφάσισε το «υπουργικό συμβούλιο», ώστε να αντιμετωπιστεί η αύξηση του αριθμού των Σύρων προσφύγων που καταφθάνουν στα κατεχόμενα για να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κίπρις, λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες παραμονής και αναμονής στο αεροδρόμιο της Τύμπου, οι κατοχικές «αρχές» αποφάσισαν τη συμπερίληψη της Συρίας στις χώρες που χρειάζεται έκδοση βίζα. Στη γραπτή δήλωσή του, ο Οζερσάι αναφέρει ότι με έγκριση και του «υπουργείου εσωτερικών» αλλά και της «αστυνομίας» διοχετεύονταν στη «νότια Κύπρο» οι πρόσφυγες που έρχονταν στα κατεχόμενα επιθυμώντας πολιτικό άσυλο. Σημειώνει δε η εν λόγω απόφαση λήφθηκε λόγω της σημαντικής αύξησης του αριθμού των προσφύγων και της συσσώρευσης που παρατηρείται τις τελευταίες βδομάδες στο παράνομο αεροδρόμιο. Προστίθεται μάλιστα στη δήλωση Οζερσάι ότι για τα θέματα ασύλου αρμόδια είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με την οποία «βρισκόμαστε σε αυτό το θέμα σε στενή συνεργασία».

Συνάντηση τώρα ζητά ο ΥΠΕΣ

Κληθείς να σχολιάσει, ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στην Offsite ότι «αν όντως ισχύει και η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες συνεργάζεται με τις κατοχικές δυνάμεις για διακίνηση παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία μέσω κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές, αυτό είναι όντως ένα πολύ σοβαρό θέμα». Ο κ. Πετρίδης διαμήνυσε, επίσης, ότι θα επιδιωχθεί άμεσα συνάντηση με τον ΟΗΕ για συζήτηση του θέματος. Άμεση θα είναι και η επικοινωνία με την κ. Katja Saha, αντιπρόσωπο της Υπάτης Αρμοστείας στην Κύπρο (UNHCR), ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών. 

Συσσώρευση Σύρων στο παράνομο αεροδρόμιο

Όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα με τις μεταναστευτικές ροές, το δημοσίευμα της Κίπρις κάνει λόγο για 250 πρόσφυγες που πέρασαν σε μια εβδομάδα στις ελεύθερες περιοχές για να αιτηθούν πολιτικού ασύλου, ενώ αναφέρει ότι οι «θεσμοί» του ψευδοκράτους άρχισαν να βοηθούν όσους φτάνουν στο «βορρά» και θέλουν να περάσουν στον «νότο». Προστίθεται ότι οι πρόσφυγες έρχονται στα κατεχόμενα αεροπορικώς, κυρίως μέσω Κωνσταντινούπολης και Αττάλειας, αλλά και από τα λιμάνια, ενώ ο σύνδεσμος ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσε την Πέμπτη (Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων) ότι δημιουργήθηκε χώρος διαμονής προσφύγων στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, με την τοποθέτηση κρεβατιών για 70-80 άτομα, καθότι οι συνθήκες παραμονής τους εκεί είχε προκαλέσει επικριτικά σχόλια.

Υπενθυμίζεται ότι οι αφίξεις από τα κατεχόμενα για το πρώτο εξάμηνο του 2019 ανέρχονται στις 3.060, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του ΥΠΕΣ πρόκειται για μια μεθοδευμένη κατάσταση «και φαίνεται ότι και τα ίδια τα όργανα του ψευδοκράτους δρουν πλέον ως διακινητές». Ο κ. Πετρίδης είπε επίσης ότι φαίνεται να υπάρχουν και πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από αυτό το θέμα, «ενώ υπάρχει και κατάφωρη παραβίαση της δήλωσης της Τουρκίας με την ΕΕ για το μεταναστευτικό, για την οποία η Τουρκία λαμβάνει πολλά χρήματα».

Home