Θρίαμβος Αβέρωφ, ναυάγησε η συμμαχία ΑΚΕΛ -ΔΗΚΟ

Θρίαμβος Αβέρωφ, ναυάγησε η συμμαχία ΑΚΕΛ -ΔΗΚΟ

Ο κουρδισμένος Δούρειος Ίππος - Η φιλοδοξία Άντρου - Αβέρωφ: Ανέστησε το αγγελούδι - ΚεντροΣοσιαλιστικό μέτωπο Νικόλα, Σιζόπουλου

Με μια αριστοτεχνική τακτική ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατάφερε χθες να καταγράψει μια δεύτερη νίκη μέσα σε 10 μέρες παρά τις όποιες εκτιμήσεις προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά ήθελαν το Κυβερνών κόμμα να συνθλίβεται από την αντιπολίτευση. 

Από την μια οι χειρισμοί για προσωπικό όφελος των Αρχηγων της αντιπολίτευσης και από την άλλη η μη συστράτευση υπερ του Νικόλα Παπαδόπουλου έδωσε το εισιτήριο στον Αβέρωφ Νεοφύτου να κάνει παιχνίδι και να εκλέξει την προσωπική επιλογή του Αννίτα Δημητρίου Πρόεδρο της Βουλής.

Την ίδια ώρα η εκλογή Αννίτας Δημητρίου ανοίγει μια νέα σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου αφού για πρώτη φορα στην ιστορία εκλέγεται γυναίκα σε ένα τόσο ψηλό αξίωμα και μάλιστα του δεύτερο πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας την ίδια ώρα που η κοινή γνώμη υποδέχθηκε την εκλογη Αννιτας με ικανοποίηση καθώς είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται όσο γυναίκα όσο και τόσο νεαρό άτομο (35) σε ένα τόσο υψηλό πόστο.

Γιατί δεν τα κατάφεραν ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ 

Παρά τα κοινά συνθήματα «Δύναμη Πολιτών - Εγγύηση Αλλαγής» του ΑΚΕΛ και «Ισχυρό ΔΗΚΟ - Καθαρή αλλαγή» οι δύο μεγάλοι της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν εν τέλει να συνασπιστούν και να εκλέξουν κοινό υποψήφιο στην Προεδρία της Βουλής. 

Επρόκειτο για μια σημαντική και κομβική μάχη η οποία θα έκρινε κατα πόσο η αντιπολίτευση θα βρισκόταν στο ίδιο άξονα πλεύσης ώστε να πετύχουν την «Αλλαγή» από την διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη τις επόμενες Προεδρικές εκλογές. Αν και πολλοί μπορούν να δικαιολογήσουν την απώλεια ποσοστών των κομμάτων ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ στις Βουλευτικές εκλογές, ουδείς μπορεί να δικαιολογήσει τη μη επίτευξη μιας μεγάλης  πλειοψηφικής συμμαχίας εντός της Βουλής μεταξύ των δύο αλλά και Οικολόγων - ΕΔΕΚ.

Τουναντίον παρακολούθησε η κοινή γνωμή μια αντιπολίτευση μοιρασμένη στα δύο. Από την μια το κεντροσοσιαλιστικό μέτωπο ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ και από την άλλη το αριστερό μέτωπο το οποίο φάνηκε να απορροφά και τους Οικολογους με την νέα του αριστερίζουσα Κοινοβουλευτική σύνθεση. 

Στο όλο σκηνικό προστέθηκε και η ΔΗΠΑ του Μάριου Καρογιάν η οποία λειτούργησε ως «κουρδισμένος δούρειος ίππος» του Αβέρωφ Νεοφύτου, η οποία ΔΗΠΑ έταζε λαγούς και πετραχήλια στον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού. Οι κάλπικες υποσχέσεις της ΔΗΠΑ προς τον Άντρο Κυπριανού  για στήριξη του στην Προεδρία της Βουλής διέγειραν τα ΑΚΕΛικά ένστικτα  εξουσίας με αποτέλεσμα το ΑΚΕΛ να απομακρυνθεί από το ΔΗΚΟ και τον Νικόλα Παπαδόπουλο, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις,  ότι θα στήριζε τον  Δηκοϊκο Πρόεδρο για την Προεδρία της Βουλής. 

Αν και στο παραένα ο Μάριος Καρογιάν ενημέρωσε τον Άντρο Κυπριανού ότι δεν θα προχωρούσε τελικά στην στήριξη του το ΑΚΕΛ δεν κατάφερε να ενεργήσει με πολιτική ευελιξία ουτώς ώστε να αποφύγει το προδιαγραφόμενο πλέον εκλογικό αποτέλεσμα. 

Η κατάληξη ήταν ΕΛΑΜ  και ΔΗΠΑ  να συνασπιστούν με ΔΗΣΥ στον δεύτερο γύρο εκλογής και με 25 ψήφους να εκλεγεί η Αννίτα Δημητρίου αναδεικνύοντας τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως τον mastermind της εκλογικής διαδικασίας. 

Αβέρωφ: Ανέστησε το αγγελούδι

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατάφερε μέσα σε 10 μέρες να ανατρέψει την ψυχολογία της Συναγερμικής παράταξης και από λασπωμένους, ηττημένους, προσβεβλημένους να τους μετατρέψει σε νικητές, αισιόδοξους και περήφανους κάτι που του προσθέτει πολλούς πόντους αναγνώρισης τόσο εντός όσο και εκτός του ΔΗΣΥ, την ίδια ώρα αξιοσημείωτη ήταν και η κίνηση του Προέδρου της Πινδάρους να επιλέξει αντί τον εαυτό του ( όπως έκαναν οι υπόλοιποι 6 Αρχηγοί) για υποψήφιο Πρόεδρο της Βουλή, επέλεξε μια νεαρή μόλις 35 ετών βουλεύτρια του για αυτή την τόσο σημαντική θέση στην ιεραρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ευκαιρία για Νικόλα

Από την άλλη ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν έπεσε αμαχητί. Έδειξε ότι μπορεί να ηγηθεί του Κεντρο Σοσιαλιστικού χώρου αφού κατάφερε να πετύχει συμπαγες μέτωπο με ΕΔΕΚ από τον πρώτο γύρο εκλογής αλληλοψηφίζοντας ο ένας τον άλλο.

Η πολιτική κίνηση τακτικής του Νικόλα Παπαδόπουλου θα μπορουσε να βαθμολογηθεί άνετα στην δεύτερη θέση (μετά δηλαδή αυτή του Αβέρωφ Νεοφύτου) αφού με αυτόν τον τρόπο κατέδειξε ότι παραμένει ο κυρίαρχος του Κεντρώου χώρου, αφήνωντας το ΑΚΕΛ στην τρίτη θέση της πολιτικής σκακιέρας.

Καθόλου απαρατήρητο δεν περασε ουτε και το γεγονός ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος ήταν ο πρώτος που πήρε τον λόγο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας συγχαίροντας την Αννίτα Δημητρίου και διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα του θα σταθεί δίπλα της.

Home