Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τι ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν για το θέμα Al Jazeera

Offsite Team -
27.08.2020

Τι ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν για το θέμα Al Jazeera

Thumbnail
Η Κομισιόν συνεχίζει να παρακολουθεί τη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ στα προγράμματα ιθαγένειας επενδυτών

Η Κομισιόν συνεχίζει να παρακολουθεί ευρύτερα ζητήματα συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ, τα οποία θέτουν προγράμματα απόδοσης ιθαγένειας σε επενδυτές, καταγράφει την δυνατότητα αφαίρεσης ιθαγένειας σε όσους αποδειχθεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι ασφάλειας και διεξοδική αξιολόγηση και γρήγορη εφαρμογή των όποιων ευρημάτων της, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαντ, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές πρόσφατου δημοσιεύματος στο πρόγραμμα απόδοσης ιθαγένειας σε επενδυτές από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαντ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, τόνισε τα εξής κατά τη καθημερινή ενημέρωση των συντακτών: "Έχουμε δει τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Ενώ εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να καθορίσει τους όρους απόκτησης και απώλειας της ιθαγένειάς, όταν το πράττει, πρέπει να λαμβάνει δεόντως υπόψη το δίκαιο της Ένωσης", αναφέρει.

"Η Κομισιόν εξέφρασε συχνά τις ανησυχίες της σχετικά με τα συστήματα ιθαγένειας των επενδυτών και ορισμένους εγγενείς κινδύνους, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν του Ιανουαρίου 2019. Η Κομισιόν έχει επίσης εκφράσει αυτές τις ανησυχίες απευθείας με Κυπριακές αρχές (σε επιστολή του Επιτρόπου Reynders τον Απρίλιο). Λόγω της φύσης της ιθαγένειας της ΕΕ, τέτοια προγράμματα έχουν επιπτώσεις στην Ένωση στο σύνολό της", αναφέρει ο Κρ.Βίγκαντ.

 

Σημειώνει δε  ότι "αυτοί οι κίνδυνοι επιδεινώνονται από το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα, δεν ήταν δυνατόν να αποστερηθούν οι επενδυτές της κυπριακής τους ιθαγένειας εάν αποδείχθηκε ότι ενέχουν κινδύνους ασφαλείας".

 

Διευκρινίζει δε ότι "η Κύπρος ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει όλες τις προηγούμενες αιτήσεις. Η Κομισιόν αναμένει ότι αυτή η αναθεώρηση θα είναι διεξοδική και ότι τα αποτελέσματα αυτής της επανεξέτασης θα εφαρμοστούν γρήγορα".

 

"Η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί ευρύτερα ζητήματα συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ που θέτουν αυτά τα προγράμματα", καταλήγει.

KΥΠΕ

Home